Πολιτικό πρόβλημα προκύπτει από το τεράστιο μέτωπο που άνοιξε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις προτάσεις της ΡΑΕ για τις τιμές και το ευρύτατο μέτωπο που σχηματίστηκε εναντίον της.
Ετερόκλητοι και συχνά αντικρουόμενοι παίκτες της αγοράς όπως η ΔΕΗ, οι ιδιώτες καθετοποιημένοι παραγωγοί και οι ανεξάρτητοι μικρότεροι πάροχοι άνοιξαν πυρ ομαδόν κατά των προτάσεων με αποτέλεσμα να θορυβηθεί η ηγεσία του ΥΠΕΝ και να ζητήσει «ψυχραιμία από όλους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο προτάσεων της ΡΑΕ περιλαμβάνει:
-Κατάργηση ρήτρας πρόωρης αποχώρησης των πελατών
-Κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς.
-Έλεγχο ανά τρεις μήνες στις τιμές των προμηθευτών ρεύματος
-Πλαφόν 30% στην αναπροσαρμογή της ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος.
Όπως μας είπε όμως παράγων της ιδιωτικής αγοράς «οι προτάσεις της ΡΑΕ, διακατέχονται από αντίληψη παλιομοδίτικη σε σχέση με τα σύγχρονα ενεργειακά πρότυπα και ζημιώνουν τα νοικοκυριά» ενώ στελέχη της ΡΑΕ υποστηρίζουν πως «όλα θα επιλυθούν στη δημόσια διαβούλευση».
Κάποιες εταιρείες προαναγγέλλουν ήδη προσφυγή στα δικαστήρια, στην περίπτωση που προχωρήσει η ΡΑΕ, αναφέροντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα δικαστήριο μια απόφαση που υποχρεώνει μια εταιρεία να δουλεύει επί ζημία».
Οι καθετοποιημένοι παραγωγοί (ΗΡΩΝ, Elpedison κ.α.) θεωρούν ότι «στραγγαλίζεται ο ανταγωνισμός και κλείνει ασφυκτικά αγορά, ενώ και τα τιμολόγια εντέλει θα καταλήξουν να είναι ακριβότερα για τον καταναλωτή, καθώς στο τραπέζι μπαίνει η παράμετρος αυξημένου ρίσκου για τον προμηθευτή γεγονός που θα προσμετρηθεί στην διαμόρφωση των τιμολογίων».
Τα νοικοκυριά πληρώνουν τις αυξήσεις
Υπενθυμίζουμε πως το τεράστιο πρόβλημα είναι πως οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά από τον Ιανουάριο (έχουν πετάξει στο 20% πάνω από τις 31.12.2020!) δημιούργησαν πολεμικό κλίμα μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ, αφού η αντιπαράθεση κρατάει εδώ και μήνες.
Η τιμή της ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά απογειώθηκε μέχρι τα 116 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Ηδη η τιμή είναι εδώ κι ένα μήνα πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν στα 50 ευρώ και τον Απρίλιο του 2020 στα 28 ευρώ!
Ο ΑΔΜΗΕ κατηγορεί γι αυτό ευθέως τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει μείωση 10% στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των λογαριασμών ρεύματος, αλλά δεν το κάνει και συνεπώς αποδίδει στη Ρυθμιστική Αρχή τη μεγάλη ευθύνη για τον «Γολγοθά» των νοικοκυριών.
Όμως η άνοδος των τιμών φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και να συνεχίσει έως το τέλος του 2021. Υπήρξαν μάλιστα διαρροές που μιλούσαν για αυξήσεις έως 15% στα τέλη συστήματος που εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ μέσω των λογαριασμών.
Σε αυτό το πολεμικό κλίμα ήρθε η παρέμβαση της ΡΑΕ.
Τι λένε οι εταιρίες
Στο θέμα αυτό οι μάνατζερ καθετοποιημένων ενεργειακών εταιριών λένε πως «η ΡΑΕ δεν προστάτευσε τόσο καιρό τον καταναλωτή με συστηματικό έλεγχο από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και δημιούργησε κύμα αυξήσεων που πληρώνουν τώρα τα νοικοκυριά» και συνεχίζουν λέγοντας πως «υπάρχει στην αγορά πανσπερμία τιμολογίων, έτσι ώστε κάθε καταναλωτής να επιλέξει εκείνο που ταιριάζει στην περίπτωσή του, δηλαδή σταθερά, κυμαινόμενα, με πάγιο, χωρίς πάγιο, με χρονική δέσμευση ή χωρίς δέσμευση και τα οποία με την πρόταση της ΡΑΕ θα καταργηθούν στην πράξη»
Χαρακτηριστικά, εμπορικός διευθυντής μεγάλου Ομίλου πωλήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου μας λέει ότι «η ΡΑΕ επιδιώκει την ισοπέδωση όλων των λογαριασμών κάτι που δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας για χαμηλότερες τιμές, ιδίως στην περίπτωση των παγίων με αποτέλεσμα πρακτικό να ακριβύνουν τα τιμολόγια αφού το κόστος ανταγωνιστικότητας θα ενσωματωθεί στην κιλοβατώρα».
Σχετικά με την επιβολή πλαφόν στη ρήτρα σχολιάζει ό ίδιος πως «η αγορά ενέργειας δεν έχει εργαλεία αντίστασης και αντιστάθμισης του κόστους.
Συνεπώς η επιβολή πλαφόν θα καταστρέψει τις μικρές εταιρίες του κλάδου με άμεσο αποτέλεσμα τον ολιγοπωλιακό έλεγχο της αγοράς» και συνεχίζει πως λέγοντας πως «με την εφαρμογή των προτάσεων της ΡΑΕ, αυτό που επιτυγχάνεται είναι ο περιορισμός του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών και των προγραμμάτων προς τους καταναλωτές που θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι».
«Σύντομα οι προτάσεις της ΡΑΕ θα βγουν σε διαβούλευση και εκεί θα διατυπώσουμε τις αντιρρήσεις μας καθώς, τόσο εμείς στη ΔΕΗ όσο και οι άλλες εταιρείες, αντιδρούν στους περιορισμούς, αν και πλέον το θέμα έχει πάρει την άγουσα προς την πολιτική ηγεσία» μας λέει στέλεχος της ΔΕΗ.