Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής και εξετάζουν πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά περισσότερες από πέντε μονάδες βάσης στο 4,22% και του 2ετούς κατά σχεδόν τρεις μονάδες βάσης στο 4,604%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για τρεις μειώσεων μέσα στο 2024. Οι Αμερικανοί τραπεζίτες μετά και την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης άφησαν το κόστος δανεισμού σε υψηλό περίπου 23 ετών στο εύρος 5,25-5,5%.

Οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η Fed μπορεί να μειώσει αυτόν τον αριθμό καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ωστόσο, η Fed δεν παρείχε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για μειώσεις επιτοκίων. Οι traders τιμολόγησαν τελευταία με μια πιθανότητα πάνω από 90% ότι η κεντρική τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου, αλλά μια πιθανότητα περίπου 72% για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Η Fed σημείωσε και πάλι ότι τα οικονομικά στοιχεία θα ήταν βασικός δείκτης για το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια και είπε ότι οι εκτιμήσεις της βασίστηκαν στην ανάπτυξη της οικονομίας «σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν».

Οι επόμενες δημοσιεύσεις οικονομικών δεδομένων που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες υποδείξεις για την οικονομική ανάπτυξη προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα, όταν θα δημοσιευτεί ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, μεταξύ άλλων βασικών εκθέσεων.

Διαβάστε ακόμη: