Οι αγορές κρατικών ομολόγων, οι οποίες απόλαυσαν ένα καλοκαίρι με σταθερά κέρδη τιμών, βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με τα στοιχήματά για ταχείες μειώσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και επιβράδυνση του πληθωρισμού, για να μην αναφέρουμε και τις δύσκολες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα κλείσουν τον Αύγουστο με πτώση σχεδόν 30 μ.β., τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους φέτος, λόγω των προσδοκιών για ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων – ακόμη και όταν τα οικονομικά στοιχεία έχουν αμβλύνει τους φόβους για ύφεση που πυροδότησε η τελευταία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Με το κόστος δανεισμού στη Γερμανία και τη Βρετανία να σημειώνει μεγάλη πτώση τον Ιούλιο, και οι τρεις περιοχές είχαν ήδη προετοιμαστεί για την πρώτη τριμηνιαία πτώση τους από το τέλος του 2023. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές.

Για ορισμένους, αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνουν ένα από τα τρέχοντα μεγάλα επενδυτικά θέματα – την ιδέα ότι «τα ομόλογα επέστρεψαν», αφού δέχθηκαν χτύπημα εν μέσω της μετα-πανδημικής αύξησης του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

H Fed θα μειώσει τα επιτόκια

Τα κρατικά ομόλογα επέστρεψαν μόλις 4% παγκοσμίως πέρυσι, μετά από απώλειες 15% σε όλη τη διάρκεια του 2021-22, και έχουν επιστρέψει 1,3% από το έτος έως σήμερα.

Ωστόσο, οι μεγάλοι επενδυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη αυτά στην καλύτερη περίπτωση θα χάσουν τον βηματισμό τους ή, στη χειρότερη, θα αποδειχθούν υπερβολικά.

«Έχουμε πολλούς δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία δεν διολισθαίνει σε ύφεση. Βρισκόμαστε απλώς σε μια ήπια προσγείωση», δήλωσε ο Guillaume Rigeade, συν-επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Carmignac.

«Δεν δικαιολογείται για εμάς αυτή η επιτάχυνση σε έναν κύκλο περικοπών τόσο γρήγορα», δήλωσε ο Rigeade, ο οποίος είναι πτωτικός για τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τα ομόλογα έχουν ενισχυθεί από τα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά περίπου 100 μονάδες βάσης στις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος – δηλαδή μία κίνηση 50 μονάδων βάσης – διπλάσια από το επίπεδο που αναμενόταν στα τέλη Ιουλίου. Οι traders έχουν επίσης αυξήσει τα στοιχήματα σε ομολόγους τους, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το μήνυμα φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις αγορές μετοχών, ωστόσο, των οποίων η κυκλική πορεία έχει αφήσει τις αποδόσεις αμετάβλητες από τα μέσα Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη: