Η μετοχή του ΟΤΕ, από τους τίτλους βαρόμετρο στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι γεγονός ότι έχει προβληματίσει με τη συμπεριφορά της το τελευταίο διάστημα, καθώς δεν έχει ακολουθήσει παρά ελάχιστα την πορεία των άλλων ισχυρών χαρτιών.

Μάλιστα, οι πιέσεις που ασκούνται σχεδόν επί καθημερινής βάσης, δεν είναι κάτι συνηθισμένο ούτε για την εν λόγω μετοχή, ούτε για άλλον δεικτοβαρή τίτλο και αυτό ακριβώς αποτελεί την αρχή, αλλά και την ουσία των προβληματισμών που διακατέχουν θεσμικούς κυρίως επενδυτές, ξένους και Έλληνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο και ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχουν καταγράψει μία μέση άνοδο κατά 45% περίπου, όταν ο ΟΤΕ υπολείπεται της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας αρνητική απόδοση (-13,9%) από τις αρχές τους έτους, με την κεφαλαιοποίησή του να κυμαίνεται στα 5,7 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της συμμετοχής της Deutsche Telekom (D.T.) και η επαναγορά των μετοχών έχουν μειώσει και το ενδιαφέρον των ξένων, αλλά και τη συμμετοχή του Οργανισμού στον δείκτη MSCI Greece, που τώρα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βρίσκεται στην έκτη από την πρώτη θέση, καθώς προηγούνται οι Eurobank, Mytilineos, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Και κάπου εδώ έρχονται δύο γεγονότα που χρήζουν ερμηνείας. Κατ΄αρχήν ήρθε να προστεθεί στην πρόσοψη του μεγάρου ΟΤΕ στο Μαρούσι το γράμμα T, ήτοι το σήμα της μητρικής, για πρώτη φορά από τότε που εξαγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο.

Προφανώς, δεν πρόκειται για… εικαστική παρέμβαση ή απλώς για…διακοσμητική πρόσθεση, κάτι άλλο σηματοδοτεί, που θα το δούμε να εξελίσσεται. Το δεύτερο και σπουδαιότερο είναι η επικείμενη αλλαγή του management, καθώς ο Μιχάλης Τσαμάζ θα αντικατασταθεί από άλλο στέλεχος της D.T.

Αν στα προαναφερόμενα προστεθεί η πάση θυσία συγκράτηση της τιμής της μετοχής, εύλογα έμπειροι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αυτό το γεγονός προδικάζει επικείμενη δημόσια πρόταση, μόλις το ποσοστό της D.T. υπερβεί το 50% + 1 μετοχή.

Που καταλήγει όλο αυτό το εγχείρημα, αν επιβεβαιωθεί;

Σε πώληση της κορυφαίας ελληνικής (ως προς την έδρα) εταιρείας τηλεπικοινωνιών από τον μητρικό της όμιλο της Deutsche Telekom, σε χρόνο που θα κριθεί ότι μπορεί να αποφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος.

Οφείλω, βέβαια να επισημάνω ότι και δύο ακόμα φορές οι Γερμανοί βρέθηκαν πάνω από το όριο που επιφέρει δημόσια πρόταση, αλλά την επομένη ακριβώς ρευστοποίησαν το απαιτούμενο ποσοστό, ώστε να μην υποχρεωθούν να το κάνουν σε μη αρεστό χρόνο.

Επιπλέον, στελέχη τους και η ίδια η μητρική δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Και να θέλει κάποιος να συμφωνήσει, δυσκολεύεται από τα γεγονότα.

Δηλαδή, μέχρι πότε η D.T. θα παίζει όπως η γάτα με το ποντίκι, γύρω από το θέμα της μη υπέρβασης του 50%+1 μετοχή;

Ή θα πωλήσει ένα ποσοστό της σε κάποιον θεσμικό επενδυτή ή θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση, με τελικό σκοπό την πώληση του ΟΤΕ και την καταγραφή υψηλών υπεραξιών στο χαρτοφυλάκιό της.

Να επισημάνω ιδιαίτερα εδώ ότι, σε αυτή την περίπτωση, λόγο και μάλιστα σοβαρό θα έχει και το ελληνικό κράτος, καθώς ο ΟΤΕ “κρατάει τα κλειδιά των επικοινωνιών όλης της χώρας”, μην το ξεχνάμε.

Και “όταν κατεβάσει τον διακόπτη, νεκρώνουν όλες οι επικοινωνίες, επίγειες και εναέριες”, με ότι κι αν αυτό σημαίνει για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: