Το πότε ξεκίνησε η πρακτική δεν είναι σίγουρο.

Κάποιοι λένε ότι ήταν η ομάδα σκυταλοδρομίας των 4×400 μέτρων της Μεγάλης Βρετανίας που, κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο το 1991, απαθανατίστηκε πρώτη με τη συγκεκριμένη πόζα.

Στο παρακάτω link του Guardian μπορείτε να δείτε τη σχετική φωτογραφία.

Έκτοτε δεκάδες αθλητές συνηθίζουν να κάνουν αυτή την κίνηση. Και όχι μόνο στο πλαίσιο Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ναδάλ, για παράδειγμα, είναι ένας από τους διάσημους «ροκανιστές» μεταλλίων.

Γιατί όμως οι αθλητές συμμετέχουν στο τελετουργικό αυτό;

Θεωρίες υπάρχουν πολλές.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από κάποια παλιά συνήθεια δοκιμής του χρυσού κατά την εξόρυξή του.

Ο χρυσός είναι πιο μαλακός από το ασήμι ή το χάλκινο, ένας τρόπος για να καταλάβει κανείς αν ο χρυσός είναι αυθεντικός ή όχι είναι να τον δαγκώσει. Εάν τα δόντια αφήσουν σημάδι ή βαθούλωμα στο σώμα του, τότε ναι είναι χρυσός.

Οι χρυσοθήρες στην Καλιφόρνια πίσω στα 1800, δοκίμαζαν αν είχαν βρει πραγματικό χρυσό δαγκώνοντάς τον, έτερος θρύλος λέει.

Κατα μία άλλη εκδοχή, η πρακτική του δαγκώματος μετάλλου φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην παραχάραξη νομισμάτων. Ο χρυσός είναι ένα σχετικά μαλακό μέταλλο και εμφανίζει φθορά όταν ταλαιπωρείται.

Σημειωτέον πάντως ότι τα νομίσματα δεν περιέχουν πολύτιμα μέταλλα, τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια.

Υπάρχει τέλος και μια ακόμη πιο πεζή εκδοχή: Επειδή το ζητούν οι φωτογράφοι.

«Το κάνουν πιθανότατα για να ικανοποιήσουν τα ΜΜΕ που διψούν για πόζες», έχει πει ο Ντέβιντ Γουελσίνσκι (David Wallechinsky), πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ολυμπιακών Ιστορικών. «Ενθουσιασμένοι οι πρωταθλητές συνήθως ό,τι τους ζητήσουν οι φωτογράφοι των Ολυμπιακών και… δαγκώνουν τη λεία τους.

«Έχει γίνει εμμονή με τους φωτογράφους», έχει πει ο ίδιος εκ των συγγραφέων, σημειωτέον, του «The Complete Book of the Olympics».

«Νομίζω ότι οι φωτογράφοι το βλέπουν ως ένα εμβληματικό πλάνο, ως κάτι που πιθανότατα μπορείς να το πουλήσεις. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που οι αθλητές πιθανότατα θα έκαναν μόνοι τους».

Πόσο κοστίζει ένα μετάλλιο;

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Oxford Economics, ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο κοστίζει περίπου 930 ευρώ και, ναι, δεν είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από χρυσό. Περιέχει περίπου έξι γραμμάρια χρυσού, με το υπόλοιπο μετάλλιο να αποτελείται από ασήμι και να ζυγίζει περίπου 800 γραμμάρια.

Τα ασημένια μετάλλια ζυγίζουν ελαφρώς λιγότερο από 800 γραμμάρια, ενώ τα χάλκινα περίπου 500 γραμμάρια.

Διαβάστε ακόμη: