Μέχρι τώρα, πολλά είχαν γραφτεί για ενδιαφέρον εξαγοράς του ΟΛΘ από διάφορους επενδυτές, αλλά επίσημη, γραπτή προσφορά δεν υπήρξε από κανέναν.

H μεγαλύτερη και η πλέον σοβαρή πρόταση για την εξαγορά του λιμανιού Θεσσαλονίκης κατατέθηκε μόλις προ ημερών από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital και μάλιστα δημόσια.

Τι ακριβώς ειπώθηκε από τον επικεφαλής του εν λόγω fund, μέσω της Inventio, Κωνσταντίνο Μπήτρο; Ότι αν ο βασικός μέτοχος του ΟΛΘ, Ιβάν Σαββίδης, εμφανιζόταν ως πωλητής, η HIG θα εκδήλωνε το ενδιαφέρον της.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το πιο ουσιαστικό βήμα στην όλη υπόθεση των πιέσεων που ασκούνται μήνες τώρα στον εν λόγω φιλορώσο επιχειρηματία, αν και σε έναν κόσμο που αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες, τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένο.

Δεν πρέπει, όμως, να διαφεύγει της προσοχής ότι υπάρχει για τον ΟΛΘ και κινεζικό ενδιαφέρον, το οποίο μάλλον δεν πρέπει να υποτιμάται, όσο και αν σε κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους δεν είναι αρεστή η διείσδυση της Κίνας.

Τώρα, πως… συμβιβάζεται αυτή η άποψη, με το γεγονός ότι οι κινέζοι αγόρασαν το 25% του λιμανιού στο Αμβούργο και μάλιστα με τις ευλογίες του Όλαφ Σολτς, αυτό μάλλον έχει την εξήγησή του στο ότι η γερμανική κυρίως οικονομία, αλλά και άλλες της ευρωζώνης, έχουν μεγάλη ανάγκη και από κεφάλαια και από πλήρεις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Ο ΟΛΘ, δεν αποτελεί φυσικά μόνο ένα απλό λιμάνι, η γεωστρατηγική του σημασία είναι προφανής και τεράστια και για το λόγο αυτό, οι όποιες κινήσεις γίνονται μέχρι τώρα, έχουν παρασκηνιακό χαρακτήρα (αόριστων;) προειδοποιήσεων.

Και όποια εξέλιξη και αν και όποτε προκύψει, δεν θα είναι πρωτίστως τα κίνητρα της επιχειρηματικά, αλλά μάλλον πολιτικά, με όποια “μετάφραση” μπορεί να αποδοθεί αυτού του είδους η εξέλιξη.

Σε σύντομο χρόνο, πάντως, δεν πρέπει να αναμένονται σοβαρές εξελίξεις, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη, σχολιάζοντας την πρόταση HIG , ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση πώλησης του ποσοστού που ελέγχει στον ΟΛΘ, σε κανέναν οικονομικό φορέα και ότι εκπρόσωποι της HIG ουδέποτε ήρθαν σε επαφή με τον Ιβάν Σαββίδη ή με στελέχη του στενού του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ερώτημα πρώτο και κρίσιμο: Θα συμμετάσχει στη διεκδίκηση του λιμανιού του Βόλου τελικά ο ΟΛΘ, καθώς ήδη εκπρόσωποί του έκαναν επιτόπια επίσκεψη και ενημερώθηκαν λεπτομερώς για την κατάστασή του;

Ερώτημα δεύτερο – και επίσης ιδιαίτερα σημαντικό: Ποιος ήταν ο Έλληνας επιχειρηματίας που κατέθεσε πρόταση, αλλά το όνομά του κρατείται επτασφράγιστο μυστικό;

Διαβάστε περισσότερα