Μετά το «κάψιμο» του πρόσφατου ανασχηματισμού, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ανακάμψει η κυβέρνηση επικοινωνιακά και ουσιαστικά.
Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου
Η κυβερνητική φθορά είναι δεδομένη και πλέον τα περιθώρια στα οποία μπορεί να κινηθεί άνετα η κυβέρνηση είναι λίγα.
Η κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει τις ήττες των πυρκαγιών και του ανασχηματισμού
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα το Μαξίμου θεωρεί ότι μία πολύ καλή εμφάνιση στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ένα καλό πακέτο εξαγγελιών θα μπορούσε να εξιλεώσει την σοβαρή ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση Μητσοτάκη προ ημερών.
Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο –διότι με τον ανασχηματισμό μπορεί να ξεχάστηκε– ότι η κυβέρνηση εξέρχεται από ένα καλοκαίρι που πλήγωσε βάναυσα το προφίλ της κυβέρνησης. Οι πυρκαγιές και η αποτυχία του κρατικού μηχανισμού ήταν η αιτία που ήρθε μπροστά χρονικά ο ανασχηματισμός και η αποτυχία του ανασχηματισμού συνολικά συνδυαστικά είναι δύο πολύ σημαντικές ήττες της κυβέρνησης.
Το Μαξίμου θέλει να κλείσει έστω και τυπικά την στελέχωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο είχε εξαγγείλει ότι θα αυτονομηθεί, και να επιλέξει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ή μεγάλης δημοφιλίας προκειμένου να ρεφάρει την αποτυχημένη επιλογή του ναύαρχου Αποστολάκη.
Νέο καλάθι οικονομικών ελαφρύνσεων
Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δημιουργεί ένα νέο καλάθι οικονομικών ελαφρύνσεων το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός αναμφίβολα θα θελήσει να αναδείξει μία αναπτυξιακή ατζέντα, που θα περιλαμβάνει έργα σε όλη την ελληνική επικράτεια, απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη για το 2021 δεν θα είναι 3,6% αλλά κοντά στο 4,3% που έχει προβλέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρωθυπουργός θα ποντάρει, επίσης, ότι η τουριστική άνοδος θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβρη ώστε να ξεπεραστεί η πρόβλεψη για έσοδα πάνω από το 50% του 2019. Σημειωτέον, ορισμένα νησιά τον Ιούλιο και Αύγουστο κινήθηκαν ακόμα και πάνω από τα αντίστοιχα έσοδα του 2019.
Τέλος, στις σημειώσεις του πρωθυπουργού βρίσκεται και η μείωση της ανεργίας στο 14,6% τον Ιούλιο και η περαιτέρω αποκλιμάκωσή της.
Το αφήγημα Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ θα περιέχει νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022 αλλά και διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Το μέτρο αυτό αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα αλλά στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη και στο πετρέλαιο «ροκανίζουν» τις ευεργετικές διατάξεις του μέτρου.
Γιαυτό και σε άλλο κεφάλαιο, και εφόσον όντως διαφανεί ότι για το 2021 πιάνουμε το 4,3% ανάπτυξη, υπάρχει στη φαρέτρα του πρωθυπουργού και η νέα μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.
Το πολιτικό κόστος
Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι τα μέτωπα της κυβέρνησης είναι ορθάνοικτα. Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους του Δημοσίου.
Θα υπάρξει πολιτικό κόστος από αυτή την τακτική. Το μέτωπο της Παιδείας θα αρχίσει να ενεργοποιείται. Τα πανεπιστήμια για πρώτη φορά θα φρουρούνται μέσα και έξω από την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ενώ το μεγάλο αγκάθι θα είναι η πανδημία και οι εμβολιασμοί μέσα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί υποχρεωτικότητα στους δασκάλους και καθηγητές.
Είναι σίγουρο, όμως, ότι εάν αποφασιστούν σκληρά μέτρα αναστολών εργασίας όπως στους υγειονομικούς, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν πολύ σκληρό συνδικαλιστικό σωματείο που μπορεί να παραλύσει τη χώρα. Και σε αυτή την πορεία θα τους ακολουθήσουν οι φοιτητές.
Γιαυτό και χρειαζόταν συμβολικά μία αλλαγή προσώπων σε κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία…
Τέλος, να πούμε ότι εκεί που η κυβέρνηση φοβάται είναι οι ελλείψεις στην υγεία από την αναστολή των καθηκόντων σε περίπου 6.000 γιατρούς, κυρίως σε περιφερειακά τμήματα νοσοκομείων της χώρας.