Ήδη τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται στο ΕΣΥ αφού τα κενά που προκύπτουν είναι πολλά και δύσκολα μπορούν να καλυφθούν με διαδικασίες εξπρές.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατατίθεται τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα γίνεται άρση της αναστολής για υγειονομικούς που εμβολιάζονται έστω με την πρώτη δόση και θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Εξάλλου σύντομα τα κενά λόγω των αναστολών από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 7500 (Νοσοκομεία και Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας). Αριθμός που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί άμεσα με τους επικουρικούς που θα προσληφθούν έστω και με διαδικασίες εξπρές.

Οι μετακινήσεις

Στο μεταξύ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού έως ότου φθάσει το επικουρικό προσωπικό που θα προσληφθεί στα νοσοκομεία. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα φαίνεται ότι μετακινείται προσωπικό που δε σχετίζεται με τον covid γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις.

Ήδη η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει ότι «στο νοσοκομείο Καλαμάτας καλούνται εκ της διοίκησης και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας να εργαστούν στο τμήμα COVID ιατροί άσχετων ειδικοτήτων υπό Διευθυντή πνευμονολόγου.

Οι αντιδράσεις

Το προσωπικό των νοσοκομείων φαίνεται πως είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έως ότου αρθεί πλήρως το μέτρο της αναστολής.

Παράλληλα οι αντιδράσεις θα συνεχισθούν και με την παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες λόγω των κενών που δημιουργούνται, καθώς τροπολογία του υπουργείου Υγείας δίνει τη δυνατότητα να καλυφθούν θέσεις από ιδιωτικές εταιρείες ειδικά σε ότι αφορά υπηρεσίες όπως καθαριότητα, σίτιση κ.α. ενώ πλέον θα μπορούν να δίνονται και οι εργαστηριακές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Επίσης ακόμη και τα ασθενοφόρα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, στην περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από το ΕΚΑΒ, εκεί όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πολλοί αντιεμβολιαστές.