Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα, εκμεταλλεύομενοι και το «θετικό» μομέντουν που επικρατεί το τελεταίο διάστημα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ο διάλογος των δύο ηγετών μπροστά στην κάμερα:

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν και έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, πριν την έναρξη της συνάντησής τους.

Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, άρα έχουμε μια νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.

Μητσοτάκης: Κι εμείς έχουμε νέα ομάδα πια στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και έχουν μια καλή επαφή.

Την ίδια στιγμή ο Ιμπραΐμ Καλίν εισήλθε στο χώρο της συνάντησης και έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Μητσοτάκη για την επανεκλογή του. «Συγχαρητήρια για τα νέα σου καθήκοντα», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Μητσοτάκης: Σημαντικές οι διαφορές με την Τουρκία – Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή του δήλωση, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τόνισε: «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης», ενώ «χάραξε» τη «γραμμή» με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν: «Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δικαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».

Διαβάστε περισσότερα