To 24o Συμπόσιο της Σύμης, που διοργάνωσε το ίδρυμα Παπανδρέου, ολοκλήρωσε τις εργασίες του – κι απόψε στο Λαγονήσι έγινε το κλείσιμο των συζητήσεων από τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Στο επίκεντρο των τριήμερων συζητήσεων βρέθηκαν οι προκλήσεις για τη δημοκρατία, υπό τις νέες δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την ρωσική εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, με την κρίση στην ενέργεια και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια οικονομία
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει συνεχώς να είναι σε προτεραιότητα η προστασία της δημοκρατίας, ειδικά τώρα που διέρχεται πολυεπίπεδη κρίση και κινδυνεύει ακόμη και το δυτικό της πρότυπο, στις ΗΠΑ, όπως φάνηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας κατά την Προεδρία του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ.
Επίσης, συζητήθηκε η σταθερότητα στην Ευρώπη, με θέμα προτεραιότητας την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε..
Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρεται:
«Το νέο γεωπολιτικό σκηνικό που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνει ακόμη πιο επιτακτικό να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
Στο πνεύμα αυτό χαιρετίζουμε την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει στην πρώτη διακυβερνητική συνάντηση με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για θετικό βήμα, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για τηρήσουμε τη δέσμευση που αναλάβαμε το 2003 στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη.
Η Ε.Ε. με την απόφασή της να δώσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, πρέπει να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης όλων των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό θα δώσει ένα δυνατό σήμα υποστήριξης εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν κοινές αξίες και επίσης να απελευθερώσει την βίζα για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου. Παράλληλα χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για την ουσιαστική συνεργασία σ΄όλους τους τομείς.
Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν τα κατάλληλα δίκτυα και να δείξουν αλληλεγγύη.
Να εμβαθύνουν στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύσουν τις κοινωνίες μας από τον αναθεωρητισμό τον ακραίο εθνικισμό και τη διχαστική ρητορική».