Πυρετώδεις διεργασίες επικρατούν τις τελευταίες ώρες στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να υποβάλουν την Δευτέρα 15 Απριλίου τα επίσημα αιτήματά τους προς τον SSM για την διανομή του μερίσματος για την οικονομική κρίση του 2023.
Ωστόσο οι οριστικές απαντήσεις του επόπτη δεν αναμένονται νωρίτερα από τον ερχόμενο Ιούνιο και κατά πάσα πιθανότατα πριν την διεξαγωγή των φετινών γενικών συνελεύσεων των μετόχων όπου αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για το ύψος του μερίσματος που θα διανεμηθεί –για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια– στους μετόχους.
Όπως έχει γράψει η «Axianews», τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια άτυπη παρασκηνιακή «διελκυστίνδα» μεταξύ των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών και υψηλόβαθμων κλιμακίων του SSM με «σκληρές» εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις, όπου ο επόπτης άναψε τελικά το «πράσινο φως» για την διανομή μερίσματος στους μετόχους των ελληνικών τραπεζών, χαμηλώνοντας ωστόσο το τελικό ύψος των προς διανομή κεφαλαίων.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ οι διοικήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας επιθυμούσαν αρχικά την διανομή του 30% των κερδών του 2023, τελικά ο SSM θα επιτρέψει διανομή του 25%, στην Alpha Bank θα επιτραπεί διανομή του 20% των κερδών αντί του επιθυμητού 25%, ενώ άδεια διανομής για το 10% των κερδών του 2023 θα δώσει ο SSM στην Τράπεζα Πειραιώς.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, ήδη ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου μιλώντας στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2023 έκανε λόγο για την διανομή συμβολικού μερίσματος για την χρήση του 2023.
Πώς άνοιξε ο δρόμος
Ο δρόμος για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε περιβάλλον σταθερής και επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας και κατ’ επέκταση στην διανομή μερίσματος στους μετόχους τους ήταν εξ αρχής εξαιρετικά δύσκολος.
Ωστόσο «άνοιξε» το 2023 αρχικά μετά την επιτυχή δοκιμασία τους στα πανευρωπαϊκά stress tests και στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) και συνέχεια χάρη στις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις που πέτυχαν για το 2023.
Πρόκειται για τα δύο σημεία «κλειδιά» που οδήγησαν τον SSM στην απόφαση να ανάψει το «πράσινο φως» στην διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη της χρήσης 2023.
Με βάση τις ανακοινώσεις που πραγματοποίησαν κατά χρονολογική σειρά οι τράπεζες για τα αποτελέσματα της χρήσης 2023, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε καθαρά κέρδη για τους μετόχους, ύψους 788 εκατ. ευρώ, ενώ τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,047 δισ. ευρώ.
Τα βασικά σημεία των νέων χρηματοοικονομικών στόχων της Τρ. Πειραιώς για την περίοδο 2024-2026 περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη μετά τους φόρους, αναλογούντα στους μετόχους, 611,3 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά τους φόρους κινήθηκαν στα 780,4 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Bank στοχεύει σε δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερο του 14% (από 12,9% το 2023, με πρόβλεψη για 13% το 2024 και 13,5% το 2025) και κέρδη ανά μετοχή άνω των 0,35 ευρώ το 2026 (πρόβλεψη για 0,31 ευρώ φέτος και 0,33 το 2025), ενώ εκτιμάται ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eurobank ανήλθαν σε 1,256 δισ. ευρώ το 2023 και τα συνολικά καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1,14 δισ. ευρώ.
Η Eurobank στοχεύει την περίοδο 2024-2026 σε σταθερή οργανική κερδοφορία σε όλη την τριετία, με οργανικά λειτουργικά κέρδη άνω του 1,5 δισ. ευρώ φέτος και περίπου 1,6 δισ. το 2026.
Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε οργανικά κέρδη μετά τους φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με τα αναλογούντα στους μετόχους να ανέρχονται σε 1,106 δισ. ευρώ.
Για την Εθνική Τράπεζα οι επικαιροποιημένοι στόχοι προβλέπουν οργανική κερδοφορία άνω του 1,2 δισ. ευρώ το 2026 και επιπλέον απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (CoreRoTE) άνω του 15% το 2024 και άνω του 13% το 2026 από 18,3% το 2023.
Τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπονται σε περίπου 1,2 ευρώ το 2024 (από 1,2 ευρώ το 2023) και άνω του 1,3 ευρώ το 2026.
Το μεγάλο αγκάθι
Από το πλευρά του ο επόπτης φρόντισε σε κάθε ευκαιρία να καταστήσει σαφές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι πρώτιστο μέλημά του είναι να διαφυλαχθεί ότι η διανομή μερίσματος δεν θα θέσει σε κίνδυνο τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που με τόσο κόπο κτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, είχε επισημανθεί από τον επόπτη η ύπαρξη υψηλού αναβαλλόμενου φόρου στην κεφαλαιακή σύνθεση των τραπεζών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχόλιο του Politico Pro Morning Central Banker (MCB) Europe, οι πληρωμές για την Εθνική Τράπεζα θα περιοριστούν στο 20% έως 25% των κερδών του 2023, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να επιστρέψει το 10% των κερδών της στους μετόχους, η Alpha Bank το 20% και η Eurobank το 25%.
«Οι πληρωμές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα είναι μικρότερες από ό,τι για τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η εποπτική αρχή εξακολουθεί να έχει ανησυχίες για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Περίπου το 40% του κεφαλαίου των Ομίλων έχει τη μορφή DTC, το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί χαμηλής ποιότητας ίδια κεφάλαια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, ο αναβαλλόμενος φόρος διαμορφώνεται σήμερα στα 13 δισ. ευρώ, επιμεριζόμενος ως εξής μεταξύ των συστημικών τραπεζών: 3,8 δισ. ευρώ στην ΕΤΕ, 3,35 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, 3,26 δισ. ευρώ στη Eurobank και 2,62 δισ. ευρώ στην Alpha Bank.
Ειδικότερα, στο 55% είναι το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογίας της ΕΤΕ, με τη διοίκηση να εκτιμά πως σταδιακά θα μειωθεί σε κάτω από 35% λόγω και της ισχυρής κερδοφορίας.
«Ακολουθούμε ένα σχέδιο απόσβεσης και δεν είμαστε ανήσυχοι προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
Την άποψη πως η Τράπεζα Πειραιώς θα μηδενίσει το DTC σε 16 έτη από σήμερα, έναντι 30 ετών που προβλέπει η σχετική φορολογική νομοθεσία, εξέφρασε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου, ενώ η διοίκηση της Eurobank αναμένει μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας σε 36% εφέτος (από 44% το 2023), 31% το 2025 και 28% το 2026.
Τέλος, όσον αφορά στην Alpha Bank το DTC αντικατοπτρίζει σήμερα το 56% των κεφαλαίων της, με το ποσοστό αυτό να πέφτει στο 34% το 2026 και κάτω από το 20% το 2029, χάρη στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.
«Αναμένεται σημαντική μείωση με την πάροδο των ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαρθρωτική λύση. «Για το DTC είναι σημαντικό το ότι μπήκαμε στην επενδυτική βαθμίδα. Γνωρίζουμε απόλυτα ότι πρέπει να μειωθεί και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ψάχνουν λύση ΤτΕ και ΥΠ.ΟΙΚ.
«Το DTC είναι απότοκος της κρίσης, είναι οι ζημιές που υπέστησαν οι τράπεζες από το PSI, από τα “κόκκινα” δάνεια. Αναγνωρίστηκε από το Δημόσιο. Συμβαίνει και σε άλλες χώρες, του Νότου κυρίως.
Βεβαίως, είναι πολύ υψηλότερο στην Ελλάδα γιατί ήταν μεγαλύτερη και η τραπεζική και δημοσιονομική κρίση», σχολίασε από βήματος της Βουλής ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, αποκαλύπτοντας πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να σταθμιστούν τα υπέρ και τα κατά μιας γρήγορης απόσβεσης.
«Το DTC μπορεί να μειωθεί γρήγορα, αλλά θα επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος. Εάν το αφήσουμε να αποσβεστεί από τα κέρδη των τραπεζών θα πάρει μερικά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Στα business plans των τραπεζών, πάντως, προβλέπεται ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα μειωθεί κατά 15 μονάδες βάσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη:
- Bitcoin: Ανάκαμψη μετά το sell-off λόγω Ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ
- Τα «γκάζια» από τον Αλέξη Τσίπρα και οι δύο όψεις του Στέφανου Κασσελάκη
- Ο Θοδωρής Ζαγοράκης φέρνει νέο κύκλο γκρίνιας και εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ
- Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Περίπου $1,35 δισ. κόστισε στο Ισραήλ η αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων και drones