search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλο το Ευρωπαϊκό σχέδιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί ενέργειας κατάφεραν να συμφωνήσουν  ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά από μια ακόμα επεισοδιακή συνεδρίαση!

Όλο το Ευρωπαϊκό σχέδιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Happy end τελικά για το σήριαλ του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί ενέργειας κατάφεραν να συμφωνήσουν  ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά από μια ακόμα επεισοδιακή συνεδρίαση με πολλές διακοπές των εργασιών.

Την πρόταση υπερψήφισε  τελικά και η Γερμανία, που ηγείτο του μπλοκ που εξέφραζε αμφιβολίες για την επιβολή πλαφόν.

Αυστρία και Ολλανδία απείχαν της ψηφοφορίας ενώ η μόνη που καταψήφισε ήταν η Ουγγαρία.

Οι  Ευρωπαίοι ηγέτες, την περασμένη Πέμπτη, είχαν στείλει την μπάλα στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, με το μήνυμα «βρείτε λύση».

Πότε θα ενεργοποιείται το πλαφόν – Οι δύο συνθήκες

Ο μηχανισμός διόρθωσης αγοράς θα ενεργοποιείται  αυτόματα εάν:

– Η τιμή ενός μήνα για τη Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων (TTF) υπερβαίνει τα 180 €/MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες.

– Η τιμή TTF για τον επόμενο μήνα είναι 35 ευρώ υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το LNG στις παγκόσμιες αγορές για τις ίδιες τρεις εργάσιμες ημέρες.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα παρακολουθεί συνεχώς τις αγορές και εάν υπάρχουν οι παραπάνω συνθήκες θα δημοσιεύσει μια «ειδοποίηση διόρθωσης αγοράς» στον ιστότοπό του.

Όλο το σχέδιο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Θα απενεργοποιείται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-1

Όταν  ο μηχανισμός είναι ενεργός, δεν θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση συναλλαγών που αφορούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου πάνω από το λεγόμενο «δυναμικό όριο προσφοράς». Το «δυναμικό όριο προσφοράς» είναι η τιμή αναφοράς για το LNG στις παγκόσμιες αγορές (με βάση ένα διεθνές καλάθι κόμβων συναλλαγών LNG) συν 35 ευρώ/MWh. Εάν η τιμή αναφοράς για το LNG είναι κάτω από 143 ευρώ, το όριο δυναμικής προσφοράς θα παραμένει στο άθροισμα των 143 ευρώ και 35 ευρώ.

Όταν θα ενεργοποιείται, το όριο δυναμικής προσφοράς θα ισχύει για τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες. Εάν το όριο δυναμικής προσφοράς  θα είναι κάτω από 180 ευρώ/MWh  για τις τελευταίες τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες, θα απενεργοποιείται  αυτόματα.

Απενεργοποίηση του μηχανισμού σε έκτακτη ανάγκη

Η Επιτροπή, η ESMA και η ACER θα παρακολουθούν και θα επανεξετάζουν διαρκώς τη λειτουργία του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς. Ανά πάσα στιγμή, όταν εκδηλωθούν κίνδυνοι για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις ροές φυσικού αερίου εντός της ΕΕ ή κινδύνους αυξημένης ζήτησης αερίου ή διαταραχές της αγοράς, η Επιτροπή θα εγκρίνει εκτελεστική απόφαση για την αναστολή του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα αναστέλλεται  ιδίως εάν η ζήτηση φυσικού αερίου αυξηθεί κατά 15% σε ένα μήνα ή 10% σε δύο μήνες, οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή ο όγκος συναλλαγών στο TTF μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Το χρονικό

Φτάσαμε σχεδόν στη καρδιά του χειμώνα ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια πρόταση για το πλαφόν τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε βάλει το θέμα του πλαφόν στο τραπέζι από τον Μάρτιο. Η αρχική πρόταση  της Κομισιόν ήταν στα 275€/MWh και απορρίφθηκε από τα περισσότερα κράτη μέλη ως μη αποτελεσματική. Ακολούθησαν 3 συνεδριάσεις των υπουργών ενέργειας και 2 αντιπροτάσεις από την Τσεχική Προεδρία.

Μετά από πίεση κυρίως από τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του πλαφόν, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία,το Βέλγιο και την Πολωνία, η τσέχικη προεδρεία κατέθεσε το πρωί  πριν το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας νέα συμβιβαστική πρόταση στα 188€/ΜWh ώστε οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας να συμφωνήσουν  τελικά σε ακόμη χαμηλότερη τιμή  στα 180€/MWh, με τον Τσέχο Ζοζέφ Σικέλα  να δηλώνει «καταφέραμε να βρούμε μια σημαντική συμφωνία που θα θωρακίσει τους πολίτες από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Θα δημιουργήσουμε έναν ρεαλιστικό και αποτελεσματικό μηχανισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες διασφαλίσεις που θα μας απομακρύνουν από κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Για άλλη μια φορά, αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και δεν θα αφήσει κανέναν να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο».

Ο νέος μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου και για ένα χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: