Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε σήμερα έναν 41χρονο Ολλανδό -από το σπέρμα του οποίου έχουν γεννηθεί 500 έως 600 παιδιά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δικαστές – να σταματήσει τις… δωρεές του.

Στον Γιόναθαν Μέιγερ, όπως λέγεται σύμφωνα με την εφημερίδα de Telegraaf, απαγορεύτηκε να δωρίζει πλέον σπέρμα σε κλινικές, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου. Το πρόστιμο που αντιμετωπίζει αν συνεχίσει τις δωρεές του; 100.000 ευρώ ανά παράβαση.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης τον Μέιγερ να ειδοποιήσει κλινικές στο εξωτερικό να καταστρέψουν σπέρμα του που έχουν σε απόθεμα, εκτός από εκείνα που προορίζονται για γονείς που είχαν ήδη παιδιά από αυτόν.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από αστική αγωγή που ξεκίνησε ένα ίδρυμα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα παιδιών που έχουν γεννηθεί από δωρεές σπέρματος και από Ολλανδούς γονείς που είχαν χρησιμοποιήσει τον Μέιγερ ως δωρητή σπέρματος.

Εκείνοι υποστήριξαν ότι οι συνεχιζόμενες δωρεές σπέρματος από τον Μέιγερ παραβιάζουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των παιδιών που έχουν γεννηθεί από το σπέρμα του, η δυνατότητα των οποίων να έχουν ερωτικές σχέσεις παρεμποδίζεται λόγω φόβων μιας ενδεχόμενης αιμομιξίας.

Οι μαζικές δωρεές σπέρματος του Μέιγερ ήρθαν στο φως για πρώτη φορά το 2017 και του απαγόρευσαν να δίνει το σπέρμα του σε ολλανδικές κλινικές γονιμότητας, όπου είχε ήδη αποκτήσει πάνω από 100 παιδιά.

Ωστόσο, συνέχισε να δίνει το σπέρμα του στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της δανικής τράπεζας σπέρματος Cryos που δραστηριοποιείται διεθνώς. Ο 41χρονος συνέχισε επίσης να προσφέρεται ως δότης σε ιστότοπους που ταιριάζουν υποψήφιους γονείς με δότες σπέρματος, χρησιμοποιώντας μερικές φορές διαφορετικό όνομα, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα Algemeen Dagblad.