Οι Κάτω Χώρες ενδέχεται να συνεισφέρουν έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,26 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου IJmuiden της Tata Steel, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και περιβάλλοντος στη γύρω περιοχή.

Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ενέκρινε αργά την Τρίτη την παροχή απροσδιόριστου ποσού επιδοτήσεων στην εταιρεία για την επιτάχυνση της ανακαίνισης. Εξωτερικοί σύμβουλοι εκτιμούν ότι οι επιδοτήσεις θα μπορούσαν να φθάσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ολλανδικού υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος.

Η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ευρώπης – ένας από τους κορυφαίους βιομηχανικούς εργοδότες της Ολλανδίας – έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα και μειωμένο προσδόκιμο ζωής στην τοπική περιοχή. Έχει τιμωρηθεί πολλές φορές με πρόστιμο για την εκπομπή τοξικών ακατέργαστων κοκ. Ο κοκ, βασικό συστατικό του χάλυβα, παρασκευάζεται με θέρμανση άνθρακα απουσία αέρα.

Οι διαπραγματεύσεις με την Tata Steel για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη χρηματοδότηση έχουν ξεκινήσει, αλλά η διαδικασία είναι εμπιστευτική και το υπουργείο δεν μπορεί ακόμη να σχολιάσει το οικονομικό μέγεθος της επιδότησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Tata είναι «ικανοποιημένη με την ευρεία υποστήριξη» από το ολλανδικό κοινοβούλιο για να καταστεί η χαλυβουργία πιο βιώσιμη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Tata Steel Peter van Boesschoten. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το ποσό της επιδότησης.

«Εκτός από τα χρήματα που θα βάλουμε εμείς οι ίδιοι στο σχέδιο Green Steel, θα χρειαστούμε κυβερνητική υποστήριξη, όπως και οι ανταγωνιστές μας στη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, για να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν πιο ισότιμους ευρωπαϊκούς όρους ανταγωνισμού», δήλωσε ο van Boesschoten.

Οι επικίνδυνες εκπομπές από το ολλανδικό εργοστάσιο της Tata Steel είναι αμφιλεγόμενες εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ο καθαρισμός του εργοστασίου απαιτεί δαπανηρές αναβαθμίσεις. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια επιεική προσέγγιση όσον αφορά τη ρύθμισή του για πολλά χρόνια, φοβούμενη ότι η παρέμβαση θα μπορούσε να κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη