Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του την περασμένη Παρασκευή λόγω διαφωνιών μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική.

Ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής στη Βουλή μετά την παραίτηση της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την επανεκλογή του για πέμπτη θητεία απευθυνόμενος στους Ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη.

Ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε: «Χθες το πρωί έλαβα την απόφαση ότι δεν θα είμαι πλέον ηγέτης του VVD [του μεγαλύτερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό που κατέρρευσε]. Όταν θα αναλάβει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θα εγκαταλείψω την πολιτική».

Ο 56χρονος Μάρκ Ρούτε, έγινε πρωθυπουργός το 2010 και είναι μέχρι στιγμής ο μακροβιότερος ηγέτης κυβέρνησης στην ΕΕ μετά τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν. Θα παραμείνει ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης έως ότου σχηματιστεί νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τις επόμενες εκλογές, μια διαδικασία που στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Ολλανδίας ενδέχεται να κρατήσει μήνες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία εκλογών στην Ολλανδία.

Διαβάστε περισσότερα