Μετοχές της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande ενισχύθηκαν έως και 82% την Τετάρτη, οδηγώντας σε κέρδη στον δείκτη Hang Seng.

Η μετοχή έκτοτε αντιστάθμισε μερικώς τα κέρδη της, αλλά ήταν ακόμα περίπου 70% υψηλότερη.

Ο τομέας των ακινήτων ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος στον HSI, αλλά ο συνολικός δείκτης βρισκόταν ακόμα σε αρνητικό έδαφος, παρασυρόμενος από τις μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης και της βιομηχανίας.

Άλλες μετοχές όπως η Country Garden Holdings και η Logan Group σημείωσαν επίσης άνοδο, κερδίζοντας έως και 26% και 28% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης ακίνητης περιουσίας Hang Seng Mainland σημείωσε άνοδο περίπου 4%.

Τα κέρδη έρχονται λίγο μετά την είδηση ότι η Country Garden φέρεται να κατόρθωσε να πληρώσει 22,5 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές κουπονιών ομολόγων την Τρίτη, περιορίζοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Τα κουπόνια των ομολόγων ήταν αρχικά πληρωτέα τον Αύγουστο, αλλά η Country Garden ανέβαλε τις πληρωμές ώρες πριν από τη λήξη μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών.

Ο τομέας ακινήτων της Κίνας μαραζώνει από τότε που χρεοκόπησε η Evergrande το 2021. Την περασμένη εβδομάδα, η μετοχή ξανάρχισε τις διαπραγματεύσεις και έκλεισε σχεδόν 80% χαμηλότερα στην πρώτη της συνεδρίαση σε 17 μήνες. Οι μετοχές της Evergrande έκλεισαν στα 35 σεντς του Χονγκ Κονγκ την Τρίτη.

Άλλες μετοχές εταιριών ακινήτων έχουν επίσης βυθιστεί το περασμένο έτος εν μέσω φόβων μετάδοσης. Οι μετοχές της Country Garden έχουν υποχωρήσει 53% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ η Logan σημείωσε πτώση 18%.

Την Τετάρτη, οι Securities Times της Κίνας δημοσίευσαν ένα σχόλιο που ζητούσε την άρση των «πολιτικών που περιορίζουν τις αγορές ακινήτων σε πόλεις εκτός από τις πόλεις πρώτης κατηγορίας» το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC.

Το σχόλιο υποστήριξε ότι «στην τρέχουσα κατάσταση όπου υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη σχέση ζήτησης-προσφοράς στην αγορά ακινήτων, δεν είναι πλέον σκόπιμο να διατηρούνται περιοριστικές πολιτικές που είχαν εφαρμοστεί προηγουμένως για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας».

Ως εκ τούτου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε «επείγουσα ανάγκη» να αυξηθεί η στήριξη της πολιτικής για την ενίσχυση των πωλήσεων, απελευθερώνοντας έτσι τη ζήτηση που καταστέλλεται από αυτή την άκαμπτη στεγαστική πολιτική.

Διαβάστε ακόμη: