Την εκτίμηση ότι «μετά από μία χρονιά αναφοράς και το 2024 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά», έκανε από το βήμα του συνεδρίου Greece Talks η υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη.
Παράλληλα, η υπουργός χαρακτήρισε ως «ανεπίτρεπτη» την παρέμβαση μέσω των νέων ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού για την υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικής μουσικής στα ξενοδοχεία για την οποία, όπως ανέφερε, θα έπρεπε να υπάρξει διαβούλευση και με τους τουριστικούς φορείς. Επιπλέον, προανήγγειλε και πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση λειτουργικών προδιαγραφών στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, πέραν των φορολογικών ρυθμίσεων που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Ειδικότερα, ως προς το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη που επιβάλλει συγκεκριμένη ποσόστωση στη δημόσια εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών ή της ορχηστρικής μουσικής απόδοσής τους, στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων με στόχο την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι το υπουργείο έχει δεχτεί τις έντονες αντιδράσεις από τους φορείς του κλάδου.
«Oλοι θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική γλώσσα, την ελληνική μουσική και τους δημιουργούς της, ωστόσο Είμαστε μία φιλελεύθερη κυβέρνηση, τέτοιου είδους ρυθμίσεις έχουν τελείως διαφορετική αφετηρία και σίγουρα δεν μπορώ να φανταστώ την ελληνική Πολιτεία να έρχεται να παρεμβαίνει σε ένα τέτοιο θέμα. Θεωρούμε ως υπουργείο Τουρισμού ότι είναι μία ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά, θα πρέπει να στηριχθεί το ελληνικο ρεπερτόριο όχι όμως με ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την ελευθερία της αγοράς».
Για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων η κ. Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για μία δραστηριότητα που έχει μετεξελιχθεί από αγορά διαμοιρασμού σε παραξενοδοχία, δημιουργώντας θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. «Το ΥΠΟΙΚ έχει προχωρήσει σε φορολογικές παρεμβάσεις, ωστόσο εμείς θεωρούμε ως υπουργείο Τουρισμού ότι θα πρέπει να υπάρξει και συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, με συγκεκριμένους όρους λειτουργίας και ασφάλειας, που θα πρέπει να νομοθετηθεί. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε ενδοκυβερνητική διαβούλευση. Εμείς σίγουρα ως υπουργείο Τουρισμού θα προχωρήσουμε τις λειτουργικές προδιαγραφές», τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη.
Ως προς τις προοπτικές της φετινής χρονιας, η ίδια ανέφερε ότι «ερχόμαστε μετά από μία χρονιά, όπως το 2023 που είναι πλέον το νέο σημείο αναφοράς για τον τουρισμό στην Ελλάδα», προσθέτοντας ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ότι έχει καλύψει τις απώλειες της πανδημίας, «γι’ αυτό και μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε περισσότερο στην προβολή της πόλης. Θέλουμε να προωθήσουμε τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό για σύντομες αποδράσεις -city break και γι’ αυτό προωθείται μέσω του προγράμματος ‘’greekend’’ . Επιπλέον προβάλλουμε πλέον την Ελλάδα συνολικά για ό,τι έχει να προσφέρει κι εκτός της περιόδου του καλοκαιριού. Aπό τις δύο αυτές πρωτοβουλίες μπορεί να κερδίσει περαιτέρω η πόλη η οποία μπορεί να αναπτυχθεί και μέσα από όσα προσφέρει η ευρύτερη περιοχή, πολιτιστικά και σε επίπεδο φυσικής ομορφιάς, αλλά και σε άλλους τομείς όπως ο οινοτουρισμός, σε αυτό το πεδίο η Θεσσαλονίκη έχει ευρύ πεδίο ανάπτυξης».
H κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στο θέμα της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, «ζήτημα το οποίο είναι στο επίκεντρο της τουριστικής μας πολιτικής και πρώτη προτεραιότητα, με πρόβλεψη και για κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.»
Η ίδια τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν χωριστά κονδύλια για τον κλάδο στην Ευρώπη: «Θεωρούμε ότι από την στιγμή που ο τουρισμός συνεισφέρει σημαντικά στην Ευρώπη, στην οικονομία της και στην απασχόληση θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κλάδος να έχει κονδύλια που θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στον τομέα, κάτι που έχουμε ζητήσει και θα πρέπει να θεσμοθετηθεί σε επίπεδο Βρυξελλών.