Πολλοί μιλούν για την «κατάρα» που συνοδεύει τους άνδρες ηθοποιούς, οι οποίοι ερμήνευσαν κάποια στιγμή στην καλλιτεχνική τους πορεία το ρόλο του Ιησού Χριστού. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι αλήθεια. Ηθοποιοί όπως ο Ρόμπερτ Πάουελ έκαναν μεγάλη καριέρα μετά το ρόλο του Ιησού και κάποιοι άλλοι όπως ο Τεντ Νίλι παντρεύτηκαν, άλλαξαν καριέρα και δεν έκαναν ξανά μια μεγάλη επιτυχία.

Ιδού οκτώ ηθοποιοί, η ιστορία τους και οι συμπτώσεις που σημάδεψαν την πορεία τους πριν και μετά τον ρόλο του Ιησού.

Μαξ Φον Σίντοου – Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου (1965)

Ο θρυλικός ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοου (Η Έβδομη Σφραγίδα, Ο Εξορκιστής) έπαιξε το ρόλο του Χριστού στην επική υπερπαραγωγή του Τζορτζ Στίβενς και της Metro Goldwyn Mayer, «The Greatest Story Ever Told». Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του κινηματογράφου με θέμα τη ζωή του Χριστού, διάρκειας πάνω από 3 ώρες.

The Greatest Story Ever Told

Στο καστ συμμετείχαν μεγάλοι αστέρες της εποχής, όπως οι: Σίντνεϊ Πουατιέ, Τσάρλτον Ίστον, Τζον Γουέιν, Τέλι Σαβάλας, Άντζελα Λάνσμπουρι, Μάρτιν Λάνταου. Μπορεί να μην έγινε μεγάλη επιτυχία όμως απέσπασε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ και είναι από τις πλέον καλογυρισμένες και όμορφες μεταφορές της ζωής του Ιησού. Ο 90χρονος σήμερα ηθοποιός, που αν και έπαιξε τον Ιησού είναι άθεος, εμφανίστηκε και στην σειρά-θρύλος «Game of Thrones» στον ρόλο του Three-Eyed Raven.

Μαξ φον Σίντοφ

Τεντ Νίλι – Jesus Christ Superstar (1973)

Το διάσημο μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar» των Άντριου Λόιντ Γουέμπερ και Τιμ Ράις, που γράφτηκε το 1970, έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον γοητευτικό ηθοποιό Τεντ Νίλι. Ο βαρύτονος Νίλι ήταν ροκ ντράμερ, τραγουδιστής, ηθοποιός και παραγωγός δίσκων. Για την ερμηνεία του προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα και βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού. Ο 75χρονος ηθοποιός γνώρισε την σύζυγό του στα γυρίσματα του «Jesus Christ Superstar», απέκτησε μαζί της δύο παιδιά και ζουν στην Καλιφόρνια. Έκανε μια cameo εμφάνιση στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, «Django Unchained».

Jesus Christ Superstar

Ρόμπερτ Πάουελ – Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (1977)

Σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι, η υπερπαραγωγή «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» έκανε μεγάλη επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής της. Είχε στο καστ της κολοσσούς όπως ο Λόρενς Ολίβιε, Πίτερ Ουστίνοφ, Αν Μπάκροφτ και Άντονι Κουίν. Στο βιβλίο Γκίνες αναφέρεται ως η σειρά η οποία παίζεται κατά μέσο όρο σε 80 τηλεοπτικούς σταθμούς ταυτόχρονα, κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα. Στο ρόλο του Ιησού ο Ρόμπερτ Πάουελ, το πρόσωπο του οποίου ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με τον Χριστό. Ο Πάουελ συναγωνίστηκε στο καστ επώνυμους ηθοποιούς της εποχής, όπως τον Αλ Πατσίνο και τον Ντάστιν Χόφμαν.

Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Τώρα, ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία». Σήμερα είναι 74 ετών, του αρέσουν οι βόλτες με το σκάφος του και πραγματικά ελπίζει στο μνημόσυνό του, να τον θυμούνται και να τον αποκαλούν όλοι ως «τον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού».

Γουίλεμ Νταφόε – Ο Τελευταίος Πειρασμός (1988)

Βίλεμ Νταφόε

Ο 63χρονος ηθοποιός δεν έγινε γνωστός μέσα από αυτό τον ρόλο, καθώς η καριέρα του βρίθει από καταπληκτικές ερμηνείες. Το 1988 το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ταινία από τον Μάρτιν Σκορτσέζε. Αν και ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει πιστός στο περιεχόμενο του βιβλίου υπήρξε αρκετή παρέμβαση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διαδηλώσεις και σοβαρές αντιδράσεις κατά της ταινίας. Ο Μάρτιν Σκορσέζε είχε πει: «Δύο χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από τότε που γεννήθηκε ο Χριστός και οι άνθρωποι εξακολουθούν να αλληλοσφάζονται για την ιστορία του»… Στο ρόλο του Ιησού, ο Γουίλεμ Νταφόε του οποίου η καριέρα εξακοντίστηκε μετά την ταινία αυτή.

goyilem-ntafoe.jpg

Τζιμ Καβίζελ – Τα πάθη του Χριστού (2004)

Σε σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον, ο Τζιμ Καβίζελ πρωταγωνιστεί στις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Χριστού, τα πάθη και το δρόμο για τη σταύρωση. Τα βασανιστήρια, το αίμα στην ταινία και η Μόνικα Μπελούτσι έκαναν την ταινία το μεγαλύτερο box-office hit του 2004. Ο 33χρονος τότε Καβίζελ «μεταλλάχθηκε» για το ρόλο, αφού ο Γκίμπσον δεν ήθελε τον Ιησού με μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά. Ο Καβίζελ και η σύζυγός του Κέρι είναι και οι δυο ευσεβείς καθολικοί και υπήρξε επίσημος δημόσιος ομιλητής σε θρησκευτικούς χώρους μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Τα Πάθη του Χριστού». Στις 19 Μαρτίου του 2005, ήταν εκπρόσωπος για το πρώτο Συνέδριο Καθολικών Ανδρών στη Βοστώνη.

Ντιόγκο Μοργκάντο – O Υιός του Θεού (2014)

Ντιόγκο Μοργκάντο

Η πιο πρόσφατη ταινία με θέμα τη ζωή του Ιησού, γυρίστηκε το 2014 με πρωταγωνιστή τον όμορφο και άγνωστο έως τότε 33χρονο Πορτογάλο, Ντιόγκο Μοργκάντο. Η ταινία είχε μια σχετική επιτυχία στην Αμερική, ενώ στη χώρα μας κυκλοφόρησε απευθείας σε dvd. Ο Ντιόγκο δεν έκανε κάποιον άλλο γνωστό ρόλο στην Ευρώπη, ενώ η πιο αξιομνημόνευτη επιτυχία του είναι ο τίτλος «Άντρας της Χρονιάς» από το περιοδικό GQ. Μια επική ταινία με συναρπαστικά location, εντυπωσιακά οπτικά εφέ και το ξεχωριστό soundtrack, μας δίνει μια νέα οπτική της ζωής του Χριστού, από την ημέρα της γέννησής του έως τη σταύρωση και την ανάσταση.

son_of_god_4.jpg

Κρίστιαν Μπέιλ – Mary, Mother of Jesus (1999)

Φυσικά ο χολιγουντιανός ηθοποιός Κρίστιαν Μπέιλ δεν περίμενε μια ταινία θρησκευτικού περιεχομένου για να κάνει κινηματογραφική επιτυχία. Είναι όμως ένας ηθοποιός που δίνει το 100% σε κάθε ρόλο του. Πριν τον Batman, ο Μπέιλ έπαιξε τον Ιησού στην τηλεοπτική σειρά του 1999. Κανείς δεν θυμάται αυτό τον ρόλο αλλά τον λιπόσαρκο πρωταγωνιστή του «The Machinist». Αν ο Μπέιλ έπαιζε σήμερα αυτό το ρόλο, οι εταιρίες παραγωγής θα έκαναν πάρτι. Όμως ο ηθοποιός που φημίζεται για τον μάλλον επιθετικό χαρακτήρα του δεν θα έμπαινε ξανά σε αυτή τη διαδικασία.

mary-mother-of-jesus-christian-bale.jpg

Γιούαν ΜακΓκρέγκορ – Last Days in the Desert (2015)

Και ο ξανθός Βρετανός, που έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στο «Transpotting»,  έπαιξε τον ρόλο του Ιησού στην ταινία «Οι τελευταίες ημέρες στην έρημο». Η ταινία αναφέρεται στις 40 ημέρες του Ιησού στην έρημο και ο ΜακΓκρέγκορ παίζει και τον ρόλο του διαβόλου. Σκηνοθέτημένο από τον Ροντρίγκο Γκαρσία («Albert Nobbs») και φωτογραφημένο από τον τρεις συνεχόμενες φορές βραβευμένο με Όσκαρ Φωτογραφίας, Εμανουέλ Λουμπέσκι, το «Last Days of Desert» έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σάντανς τον Ιανουάριο του 2015.

last_days_in_desert.jpg

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.