Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τους νέους και τη σύγκληση της Eπιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ υπεραμύνθηκε της ετοιμότητας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αρχικά, ο κ. Οικονόμου απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς τους νέους, εργαζομένους ή ανέργους.

«Η νεολαία έχει για την κυβέρνησή μας την απόλυτη προτεραιότητα και το απόλυτο ενδιαφέρον», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε τη σύγκλιση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας με θέμα την Ουκρανία, την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 το πρωί, μετά από πρωτοβουλία του υπ. Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλου. Εκεί θα υπάρχει μια πολύ αναλυτική ενημέρωση και θα δοθούν απαντήσεις σε όσες ερωτήσεις δοθούν.

Για τη φωτιά στην Άνω Γλυφάδα: Σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη καιρική συγκυρία, είχαμε την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον. Η φωτιά ελέχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες δεδομένων των συνθηκών και της κλιματικής κρίσης.

«Η πραγματικότητα αυτή δεν είναι λόγος για να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση ούτε να την προβάλουμε ως δικαιολογία», διευκρίνισε. «Γι’ αυτό φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές. Η πυρκαγιά έδειξε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε σκληρά».

«Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και χρειάζεται μεγάλη και σκληρή δουλειά ώστε στο τέλος να κάνουνμε ένα καλύτερο απολογισμό», κατέληξε.

Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε «υπερβολικές και άδικες» τις καταγγελίες του δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού ότι δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στη Βόρεια Εύβοια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρών. «Βεβαίως και υπάρχουν καθυστερήσεις, λόγω ιδίως ενστάσεων, αλλά ο χαρακτηρισμός ότι δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή είναι άδικος και αβάσιμος» είπε, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο κ. Στυλιανίδης απολαμβάνει της απολύτου στήριξης του πρωθυπουργού. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό η προσπάθεια έχει αποδώσει, όπου δεν έχει αποδώσει είμαστε εδώ».

Η αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς του ρεύματος ήδη φαίνεται και από 1η Ιουλίου ξεκινά ουσιαστικά η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, είπε ο κ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση.

Για την υπόθεση Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «Αν ένα συμπέρασμα υπάρχει γι’ αυτήν υπόθεση, είναι απολύτως σαφές ότι μιλάμε για την κορύφωση μιας προσπάθειας κατηγορουμένων προκειμένου να δημιουργήσουν σύγχυση, εντυπώσεις, να συσκοτίσουν. Η δικαιοσύνη θα είναι τη δουλειά της όπως την έκανε πάντα».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «Αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα όλες τις προκλήσεις. Η ουσία είναι ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. χώρα μας πάντα επιδιώκει να έχει διαύλους επικοινωνίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα μιλάμε στο εξωτερικό. Η εκπροσώπηση της στη συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης θα είναι σε επίπεδο υφυπουργού».