O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι «Είναι πρόωρο να πούμε πότε θα πάμε στην άρση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, αλλά δεν θα διαρκέσουν για πολύ ακόμη».

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1, επισήμανε πως «καταφέραμε να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας ότι δεν θα πάμε σε lockdown και να κλείσει η οικονομία, και αυτό οφείλεται στο σχέδιο της κυβέρνησης που απέδωσε».

Τόνισε δε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης πως θα σταθεί στο πλευρό αυτών που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία. «Είναι πρόωρο να πούμε πότε θα πάμε στην άρση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, αλλά δεν θα διαρκέσουν για πολύ ακόμη», εκτίμησε.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα έρθει νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό και θα ισχύσει από την 1η Μαϊου 2022. «Θα είναι γενναία και ουσιαστική αύξηση, πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη αύξηση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν τα νοικοκυριά στην πίεση της ακρίβειας που δέχονται», συμπλήρωσε και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ακόμη, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν καλλιεργεί προσδοκίες αλλά απαντά με πράξεις στις ανάγκες των πολιτών.

«Το είδαν οι Έλληνες στα δύσκολα της πανδημίας με τα lockdown. Άλλοι είναι αυτοί που κερδοσκοπούσαν πολιτικά όταν ήταν στην αντιπολίτευση και μετά τα ξεχνούσαν. Δεν αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά, αντιλαμβάνεται ο κόσμος την στήριξη της πολιτικής μας. Ξέρουν οι πολίτες ότι δόθηκαν 1,3 δισ. ευρώ μέχρι τώρα για να μειώσουμε την ενεργειακή κρίση», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι όσο είναι δυναμική η αύξηση στην ενέργεια, η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

«Το κράτος θα είναι εδώ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με στοχευμένες κινήσεις. Πρέπει να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας όταν πιέζεται. Χωρίς να λέει ψέματα η κυβέρνηση για την πραγματική κατάσταση, γιατί οι στοχευμένες κινήσεις δεν πρέπει να φέρνουν σε κίνδυνο την οικονομική διάσταση της χώρας. Δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας», υπογράμμισε.

Ακόμη, ανέφερε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν εξηγήσεις για τη διαδικασία αποζημίωσης αυτών που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια λόγω κορονοϊού και θα αποσαφηνιστούν τα ερωτήματα από τον ΕΦΚΑ.

Για τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών ο κ. Οικονόμου είπε ότι τον Μάρτιο τελειώνει η περίοδος αναστολής των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών, σημειώνοντας πως εάν δεν εμβολιαστούν είναι πιθανό να τεθούν εκτός ΕΣΥ. «Πάντα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν», συμπλήρωσε.

Για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών

Όσον αφορά το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 τόνισε ότι θα ισχύσει κανονικά. «Το πρόστιμο θα τρέχει για όσον καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι οι πολίτες. Και όσο οι επιστήμονες και ο ΠΟΥ κρίνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος νέας μετάλλαξης και μας υποχρεώνουν να θωρακιζόμαστε με τα εμβόλια, θα υπάρχει το πρόστιμο», επεσήμανε.