Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στα σχολεία, τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους, καθώς και στη κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια.

Αρχικά, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «Καμιά χαλάρωση δεν μπορεί να γίνει προς ώρας λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων», ενώ μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «ενδεικτικά μόλις 2 στα 80.000 τμήματα έχουν κλείσει». Με αναδιάταξη δυναμικού και προσλήψεις 4.784 εκπαιδευτικών θα αντιμετωπιστούν τυχόν αρρυθμίες από τα κενά στα σχολεία διαβεβαίωσε.

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση, καλώντας παράλληλα όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το πράξουν. «Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, πληροφόρησης, πειθούς» διεμήνυσε.

«Από τις 16 Ιανουαρίου θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι. Η κυβέρνηση έδωσε πολλαπλές ευκαιρίες στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, πληροφόρησης, πειθούς» διεμήνυσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε και για το θέμα των πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «η βούληση της κυβέρνησης για την ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος προς αυτή την κατεύθυνση». 

«Πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι «Χρειάζεται η συνεργασία των πρυτανικών αρχών με την Πολιτεία. Τα πανεπιστήμια πρέπει και θα κάνουν το άλμα προόδου», ενώ ανακοίνωσε ότι «Από την Δευτέρα ξεκινά στην Κομοτηνή η 4μηνη εκπαίδευση 400 ατόμων που θα στελεχώσουν τις ομάδες προστασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «Όσα παρακολουθούμε από διάφορους τραμπούκους δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν συνολικά τα πανεπιστήμια».

Αναφερόμενος στην επίθεση της Άγκυρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι «τα ιστορικά γεγονότα είναι συγκεκριμένα, οι δολοφονικές συμπεριφορές, οι γενοκτονίες έχουν συμβεί. Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται, ούτε διαγράφεται».

Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η αύξηση του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο και επηρεάζει την οικιακή οικονομία. Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Η πολιτική μας διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα».