«Βδομάδα βδομάδα θα σταθμίζουμε τα μέτρα. Κρίθηκε πρόωρο να πάμε σε χαλάρωση και για το ουσιαστικό και για τον συμβολισμό του πράγματος», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ξέρουμε πως η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πολύ γρήγορα και πως εξακολουθεί το σύστημα υγείας να δέχεται πίεσης και γι’ αυτό κρίθηκε σωστά ότι δεν πρέπει να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων αυτή την εβδομάδα.

Για την πορεία της πανδημίας και αν πάμε σε ύφεση ανέφερε ότι αυτό είναι ιατρικό στοιχείο και θα το πουν οι επιστήμονες. «Έχουμε ορισμένες ενδείξεις. Δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε ότι στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δίνεται μεγάλη μάχη, κυρίως η μετάλλαξη “Δ” εξακολουθεί να φέρνει περιστατικά στις ΜΕΘ», σημείωσε.

Για τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως τις δύο πρώτες ημέρες εντοπίστηκαν κρούσματα που δεν θα εντοπίζονταν και πως παράλληλα υλοποιούνται προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών.

«Συνεχίζουμε με αυστηρό πρωτόκολλο διαγνωστικών ελέγχων. Σήμερα θα κάνουν τρίτο τεστ για να πάνε στο σχολείο αύριο. Οι τρεις πρώτες ημέρες ξεκίνησαν καλά. Στα σχολεία εφαρμόζονται τα μέτρα. Τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα στο σχολικό περιβάλλον», συμπλήρωσε ενώ ανέφερε πως «έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα εργαλεία όπως την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που θα νοσήσουν, την αναδιάταξη του προσωπικού και την τηλεκπαίδευση».

Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει αρρυθμίες αλλά όπως σε όλη την Ευρώπη, άνοιξαν τα σχολεία και στη χώρα μας και προχωράμε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ δήλωσε πως «σε ό,τι αφορά τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά για τα οποία γίνεται συζήτηση, δεν υπάρχει αυτή την ώρα πρόθεση να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με όλους τους συντελεστές της αγοράς και κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτον, με κινήσεις ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, δεύτερον με πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων στο κομμάτι του κόστους που συνδέεται με παραγωγή αγαθών ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και τρίτον με αξιοποίηση όλων των εργαλείων για τη λειτουργία της αγοράς.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα των Times του Λονδίνου υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, έκανε λόγο για πολύ σημαντική στιγμή και τόνισε πως όλη η στρατηγική και η τακτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Τέλος σχετικά με το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας “Η Αυγή”, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Δεν είναι ευχάριστο να κλείνει μια εφημερίδα χωρίς αμφιβολία. Σήμερα θέλω να σταματήσω εδώ, σε αυτό».