Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, την οικονομία αλλά και όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη είσοδο με rapid test στα σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Οικονόμου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθούν rapid test για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ, σχολίασε «Για τα σούπερ μάρκετ ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα όπως έχουν ανακοινωθεί. Βρισκόμαστε στη φάση αυτών των μέτρων. Αν κριθεί από την επιτροπή ή αν θεωρηθεί σκόπιμο και χρήσιμο οτιδήποτε διαφορετικό, θα το πληροφορηθείτε έγκαιρα» και πρόσθεσε «Καλό είναι να μένουμε εστασμένοι σε αυτά που ισχύουν, διότι αντιμετωπίζουμε μια πολλή δύσκολη κατάσταση. Έχουμε ένα πλαίσιο μέτρων. Έχουμε έναν ελεγκτικό μηχανισμό που υποστηρίζει την εφαρμογή του. Και μια σταθερή στρατηγική για ανοικτή οικονομία και χώρα».

Στην αρχή της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες Δευτέρα από το βήμα της Βουλής. Ειδικότερα, είπε ότι «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες στη Βουλή τρεις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών συμπολιτών μας. Συγκεκριμένα, θα ωφεληθούν πάνω από ενα εκατομμύριο συμπολίτες με το συνολικό ποσό να ενίσχυσης να ανέρχεται στα 338,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πρώτον θα υπάρξει έκτακτη καταβολή μισού μηνιαίου μισθού σε 100.000 υγειονομικούς νοσοκομείων και ΕΚΑΒ. Θα κατατεθεί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου με συνολικό κόστος 205 εκατ. ευρώ. Και τέλος, θα υπάρξει πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία. Θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ». 

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «Δεν εξετάζουμε κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown ή επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους. Προτεραιότητά μας παραμένει η τόνωση της εμβολιαστικης κάλυψης, σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα Ελευθερία. Έχουμε 500.000 ραντεβού για εμβολιασμούς πρώτης δόσης τον τελευταίο μήνα, ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνουν και τα ραντεβού τρίτης δόσης. Η έμμεση πίεση στους ανεμβολίαστους έχει φέρει αποτελέσματα. Συνεχίζουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, στις περιφέρειες Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, όπου είναι σε εξέλιξη η επίταξη».

Και σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «Με τη στρατηγική που έχουμε χαράξει, προχωρούμε για να μείνει η χώρα ανοιχτή και να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2022, ανέφερε ότι : «Η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Αυτή την προοπτική εξυπηρετεί και ο προϋπολογισμός του 2022, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Ο νέος προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αλλά έχει νέες μειώσεις φόρων. Προωθούνται παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και της απασχόλησης των νέων. Ο σωρευτικός ρυθμός ανάπτυξης 2021 και 2022 θα φέρει το ΑΕΠ στα προ του κορωνοϊού επίπεδα και θα το ενισχύσει περισσότερο. Περιμένουμε νέα μείωση ανεργίας και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό».

Για το νομοσχέδιο βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «Διασφαλίζει νομική σαφήνεια και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους στρατηγικούς επενδυτές. Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης για να εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος. Η χώρα αλλάζει επίπεδο».   

Για τις εκκλησίες 

Ερωτηθείς για τις εκκλησίες και τους ελέγχους που θα γίνονται σε αυτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «Η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της με τον τρόπο που μπορεί και η κυβέρνηση τη δική της δουλειά για τους ελέγχους».

Για τον Αλέξη Τσίπρα και το Κοινωνικό Μέρισμα

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για το Κοινωνικό Μέρισμα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την επιμονή Τσίπρα να συγκρίνει την καταστροφική του διακυβέρνηση με πόσα έχουμε πετύχει σε περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων. Ο κ. Τσίπρας έδινε με το ένα χέρι πράγματα στον κόσμο και με το άλλο χέρι τα έπαιρνε πίσω πολύ περισσότερα. Έχουμε κατάλογο 29 καινούριων φόρων που επέβαλλε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φόροι που λεηλάτησαν τον κόσμο. Η ελληνική κοινωνία θυμάται, γνωρίζει και καταλαβαίνει».