Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την επισιτιστική επάρκεια, όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι αποφασίστηκε και εντατικοποίηση των ελέγχων εν όψει μάλιστα και της πασχαλινής αγοράς.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι στον αντίποδα των στοχευμένων κινήσεων της κυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση «κατασκευάζει ψεύδη και διακινεί μύθους. Τουλάχιστον ως προς αυτό ο κ. Τσίπρας παραμένει συνεπής. Αλλά πλέον η κοινωνία είναι υποψιασμένη».

Αναφερόμενος στην έναρξη των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος είπε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να ξεμπλοκάρει ένα έργο κατακερματισμένο στο οποίο καθρεφτίζεται ο ερασιτεχνισμός και οι πρωτοφανείς σκοπιμότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Σε ερώτηση πού θα αναζητήσει η Νέα Δημοκρατία κυβερνητική συνεργασία, μετά και τη χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, πως «δεν θα δώσει σωσίβιο στη ΝΔ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ως εξής:

«Δύο πράγματα χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό. Το πρώτο είναι ο σεβασμός του στους θεσμούς, γι’ αυτό κι έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και το επανέλαβε και πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023.

Το δεύτερο που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό αλλά και την άποψη της παράταξής μας είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, μια σταθερή κυβέρνηση, για να απαντά με τρόπο αποτελεσματικό, έγκαιρο, γρήγορο στις κρίσεις που υπάρχουν και να ‘χει η χώρα συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το καλύτερο μέσο επίτευξης σταθερών κυβερνήσεων είναι η αυτοδυναμία. Γι’αυτό άλλωστε η ΝΔ αρνήθηκε από την αρχή το νόμο της απλής αναλογικής, άσκησε σκληρή κριτική στο νόμο αυτό και άλλαξε τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στο πρώτο κόμμα – πολλώ δε μάλλον όταν αυτό προηγείται με αρκετές μονάδες διαφορά από τον δεύτερο και πολύ περισσότερες από τον τρίτο – να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα εξασφαλίζει τη σταθερή διακυβέρνηση της χώρας για τους λόγους που σας περιέγραψα πριν. Προφανώς και παραμένουμε σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος, οι πολίτες είναι αυτοί που θα αξιολογήσουν τα γεγονότα. Θα αποφασίσουν και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες με τις οποίες η χώρα θα προχωρήσει.

Απέχουμε από τις εκλογές παραπάνω από έναν χρόνο. Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει σήμερα κάποια άλφα χαρακτηριστικά. Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά. Εκείνη την ώρα οι πολίτες θα έχουν μια κρίσιμη μάζα γεγονότων για να κρίνουν, να συγκρίνουν και να διαλέξουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάει η χώρα».

Ενώ στη συνέχεια, σημείωσε για το ίδιο θέμα:

«Η ΝΔ δεν αναζητεί σωσίβια. Η ΝΔ αναζητεί την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και με αυτοπεποίθηση θα αναζητεί την εμπιστοσύνη αυτή στο τέλος της τετραετίας, έχοντας να επιδείξει και πως διαχειριστήκαμε αυτές τις πρωτόγνωρες κρίσεις και πως αντίστοιχες  μικρότερου βεληνεκούς κρίσεις που είχαν δημιουργήσει στη χώρα άλλες καταστάσεις, τις διαχειρίστηκαν σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών. Και τι δρόμο έχουμε ανοίξει για τη χώρα με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που μέρα με τη μέρα κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων πολιτών και δημιουργούν όρους και προϋποθέσεις έτσι ώστε η χώρα μας να είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Να υπάρχει ανάπτυξη και το μέρισμα αυτής της ανάπτυξης να γυρίζει στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Είπαμε κι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή διακυβέρνηση και καλύτερος τρόπος για τη σταθερή διακυβέρνηση είναι η αυτοδυναμία. Μια αυτοδυναμία που δεν σημαίνει ότι επειδή θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος δεν θα ενσωματώνει ευρύτερες αντιλήψεις και ευρύτερες απόψεις . Αυτό άλλωστε το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Από εκεί και πέρα οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν.  Και πάντως με κάποιο τρόπο η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί.

Τώρα αν ορισμένοι διακατέχονται από σκέψεις που έχουν αναφορά σε τίτλους, σε τύπους και σε κορώνες άλλων εποχών και δεν θέλουν να δουν τη μεγάλη εικόνα ή εν πάσει περιπτώσει έχουν πάρει τις αποφάσεις τους αλλά δεν θέλουν να τις ανακοινώσουν, είναι δικό τους ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος και οι πολίτες είναι αυτοί που θα κρίνουν.

Το διακύβευμα από τη δική μας πλευρά για τη χώρα είναι ότι χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση που να παίρνει γρήγορα αποφάσεις, που να ‘χει ξεκάθαρη άποψη για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα σ’έναν κόσμο με μεγάλες προκλήσεις και γενικευμένη αστάθεια, που να εξασφαλίζει διάρκεια και αποτελεσματικότητα. Το υποστηρίζαμε κι εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε ότι η αυτοδυναμία είναι το καλύτερο μέσο για την επίτευξη των στόχων αυτών. Από εκεί και πέρα η κοινωνία είναι αυτή που κρίνει και σε κάθε περίπτωση η χώρα πάντοτε πρέπει να κυβερνηθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση μετά τα σενάρια ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει θέσει όρο μετεκλογικής συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό είπε: «Έχουμε έναν χρόνο και κάτι μήνες μέχρι τις εκλογές. Και είναι σίγουρο ότι το τοπίο θα είναι πολύ διαφορετικό, πολλά από αυτά που ακούγονται σήμερα θα είναι χωρίς αντικείμενο τότε».

Αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ στα τρόφιμα κι αν η κυβέρνηση σκοπεύει να το βάλει στο τραπέζι είπε: «Έχουμε ανακοινώσει δέσμη μέτρων, όσο διαρκεί η κρίση θα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία. Έχουμε εξηγήσει γιατί δεν προκρίνεται η μείωση του ΦΠΑ, είμαστε εδώ και κάθε εφαρμόσιμη ιδέα θα την αξιοποιήσουμε».