Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξήγησε την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρυνθεί η πρόταση για εξεταστική επιτροπή για θέματα ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων και για την περίοδο 2015-2019.

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3, τόνισε ότι «δεν έχουμε λόγο να αρνηθούμε τη συζήτηση, ωστόσο δεν μπορεί να περιοριστεί σε θέματα που έχουμε απαντήσει τόσες φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τα εργαλειοποιήσει… Αφού είναι να συζητήσουμε, να μιλήσουμε για την περίοδο από το 2015 και μετά». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αγκυλωμένος σε συνταγές του παρελθόντος και αδυνατεί να δει ποια είναι η πολιτική που απαντά στις ανησυχίες των πολιτών».

Αναφερόμενος εξάλλου στο νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται στη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα, τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη τεθεί σε επιφυλακή και έχουν γίνει συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

«Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα φυσικά φαινόμενα, αλλά μπορούμε να διαχειριστούμε τις συνέπειές τους, με έργα πρόληψης κατά την εκδήλωσή τους και διαχείριση των συνεπειών τους. Η Πολιτεία τα τελευταία δυο χρόνια αντιδρά και σε αποζημιώσεις και σε αποκαταστάσεις με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, κι αυτό γίνεται και στη βόρεια Εύβοια, με αντιδιαβρωτικά έργα, κορμοπλέγματα, αντιπλημμυρικά έργα» σημείωσε.

Δεν είμαστε στο πλαίσιο θωράκισης που θα θέλαμε μέσα σε 2,5 μήνες (από τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια) αναγνώρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά γίνεται το καλύτερο δυνατό.

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι από ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ σε εξεταστική για κονδύλια και γκάλοπ

Το όριο των 120 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα μετά την τελευταία αναθεώρησή του, εξασφαλίζει ως φαίνεται η πρόταση που κατέθεσε ως ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης», όπως λέει.

Μετά τη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής και ανάλογη τοποθέτηση που έκανε η Ελληνική Λύση, ήρθε και η αποδοχή της πρότασης από το ΚΚΕ, κάτι που σημαίνει ότι η εξεταστική επιτροπή θα γίνει ανεξάρτητα ακόμα κι αν διαφωνεί η (πλειοψηφική) πλευρά της ΝΔ.

Κι αυτό διότι για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται (και επαρκούν πλέον μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος) 120 ψήφοι, ήτοι μία συμμαχία κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με την αναθεώρηση μπορεί πλέον η Βουλή να συγκροτεί εξεταστικές και «μειοψηφίας» – δύο ανά περίοδο- χωρίς δηλαδή να απαιτείται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών, όπως ίσχυε παλαιότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς δεν αποσκοπούσε μόνο σε αυτή καθαυτή τη συζήτηση των θεμάτων, που αφορούν στις επιχορηγήσεις προς τα μέσα ενημέρωσης (Λίστες Πέτσα 1 και2), εν μέσω πανδημίας, ή στον τρόπο που γίνονται κάποια γκάλοπ, μετά τις καταγγελίες του ΚΙΝΑΛ για την Opinion Poll.

Η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και έναν ευρύτερο πολιτικό στόχο: να διαμορφώσει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο, να «βολιδοσκοπήσει» διαθέσεις συνεργασίας για επιμέρους θέματα στην προοπτική αναζήτησης ακόμα και μίας κυβερνητικής συμμαχίας, αμέσως μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, στην περίπτωση βέβαια που οι αριθμοί (εκλογικές επιδόσεις) το επιτρέπουν.