Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η αντιπυρική περίοδος ξεκινά και πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι».

Ο κ. Οικονόμου ανάφερε ότι στην προσπάθεια αυτή μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου και θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Για τη δράση τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί η χρήση του αντιπυρός.

Ακόμη, διπλασιάζεται ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά φέτος η χώρα θα φιλοξενήσει  εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες -Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, και Νορβηγία. Θα είναι εδώ νωρίτερα, με στόχο αφενός μεν την άμεση πρόσβαση εκεί που θα χρειαστεί ανάγκη, αφετέρου την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας, καθώς η συμβολή τους στην περυσινή πολύ δύσκολη περίοδο ήταν καθοριστική, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα εναέρια μέσα φέτος αυξημένα και κυρίως πιο στοχευμένα. Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 το 2021, συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο.

Έτσι η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, η χώρα χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι στη διάθεση της χώρα την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου.

Επίσης, αυξάνεται σημαντικά η επίγεια και εναέρια επιτήρηση, αλλά και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές.

Επιπλέον, υπερδιπλασιάζονται  οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη, ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους, διανοίγονται Αντιπυρικές Ζωνες, συντηρούνται δασικοί δρόμοι.

Όλα αυτά με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ. Για καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών της αρμοδιότητάς τους έχουν δοθεί περίπου 18,5 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ.

Για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Αναφερόμενος στα επεισόδια στο ΑΠΘ, ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως όχι όχι μόνο δεν καταδίκασε τους ταραξίες, αλλά στράφηκε κατά της αστυνομίας και υποσχέθηκε την κατάργηση του νόμου για την ασφάλεια στα ΑΕΙ.

«Αντί υπεκφυγής καλούμε τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί: Μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλαμβάνει έναν πανεπιστημιακό χώρο, να γκρεμίζει τοίχους, να καταστρέφει περιουσιακά στοιχεία;» είπε.

Για την κατάληψη των ελληνόκτητων τάνκερ ο κ. Οικονόμου δήλωσε: Από την πρώτη στιγμή έγινε διάβημα διαμαρτυρίας, τόσο από το ΥΠΕΞ όσο και από το υπουργείο Ναυτιλίας που είναι σε πληρη κινητοποίηση.

Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους, δεν έχω να προσθέσω κάτι στην ελληνική αντίδραση. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα και τη διεθνή νομιμότητα. Έχει καταδικαστεί από όλους ομόθυμα ο αναθεωρητισμός και η προκλητικότητα της Τουρκίας».