Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα, την επιστολή της χώρα μας στον ΟΗΕ που καταρρίπτει τα όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, αλλά και την παρουσία του πρωθυπουργού στο Νταβός.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι, μετά την ιστορική επίσκεψη στις ΗΠΑ, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός έστειλε και πάλι μήνυμα σε διεθνές επίπεδο πως η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά.

«Μια Ελλάδα που διαχειρίζεται με σωφροσύνη τις μεγάλες κρίσεις, που στέκεται με αυτοπεποίθηση στις εξωτερικές προκλήσεις, που επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους γείτονες της με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι «είμαστε πάντα σε διάθεση να συνομιλούμε με τους γείτονές μας, αλλά πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Και σίγουρα δεν είναι προϋπόθεση η Ελλάδα να συμπεριφέρεται όπως επιθυμεί ο Ερντογάν. Η χώρα μας θα αναδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας».

Για το αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση με ψυχραιμία αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις που στρέφονται απέναντι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στην εθνική κυριαρχία και στο διεθνές δίκαιο. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ αποτελεσματικοί σε όλα τα πεδία και σε όλα τα επίπεδα και ο υπόλοιπος κόσμος το ξέρει. Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, πράγμα που είναι σημαντικό και για το ΝΑΤΟ και την περιοχή μας».

Αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι απαντά με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες «σε όλα τα ανυπόστατα που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η τουρκική πλευρά».