Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως θα ενεργοποιηθεί η επίταξη ιδιωτών γιατρών αν αυτοί, μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ με την συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Αρχές της επόμενης εβδομάδας η επίταξη ιδιωτών γιατρών εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ήδη ενίσχυση του Συστήματος Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, και στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής είπε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν στη διάθεση του ΕΣΥ 200 κλίνες, ενώ στη Θεσσαλία 206.

Και για την Αττική βρίσκονται στη διάθεση του ΕΣΥ ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα αν παραστεί ανάγκη.

Όπως είπε, γίνονται προσπάθειες να αυξηθούν, μέσω της συνεννόησης με τον ιδιωτικό τομέα οι διαθέσιμες ΜΕΘ συμπληρώνοντας ωστόσο πως εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το υπουργείο Υγείας έδωσε προθεσμία μέχρι και το Σαββατοκύριακο στους ιδιώτες γιατρούς να προσέλθουν εθελοντικά προκειμένου να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία των περιοχών που δέχονται πιέσεις, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19.

Οικονόμου: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η επίταξη ιδιωτών γιατρών αν δεν ανταποκριθούν

«Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown»

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν θα υπάρξει lockdown και δεν θα υποστούν σημαντικούς περιορισμούς όσοι έχουν εμβολιαστεί. Υπάρχει ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχων ενώ συνεχίζεται η επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη δόση του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι 9 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Η έξαρση της πανδημίας αφορά όπως παρατηρεί ο καθένας όλο το βόρειο ημισφαίριο και όχι μόνο την Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της δυναμικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων η χώρα μας εξακολουθεί την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας με την οικονομία, την εκπαίδευση, την κοινωνία πλήρως λειτουργικές χωρίς να έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορωνοϊό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων μετά τις 22 Νοεμβρίου ο κ. Οικονόμου δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά, αρκούμενος να απαντήσει ότι σε αυτή τη φάση εστιάζουμε στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί με έμφαση στην προσπάθεια για περισσότερους εμβολιασμούς.