Plan b για τους ανεμβολίαστους. Το εντεινόμενο pressing στο σύστημα υγείας και η διατήρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα «φουντώνουν» τα σενάρια για αυστηρότερα νέα μέτρα, εστιασμένα στους ανεμβολίαστους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

Plan b για τους ανεμβολίαστους – Τι θα γίνει εάν ξεπεραστούν τα 10.000 κρούσματα

Η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα στην εφαρμογή των μέτρων που μπήκαν σε εφαρμογή το Σάββατο αλλά και στην περαιτέρω θωράκιση του συστήματος υγείας. Ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις και σε plan b για τους ανεμβολίαστους σε περίπτωση που τα κρούσματα ξεπεράσουν το ψυχολογικό όριο των 10.000

Το μοντέλο της Αυστρίας όπου οι ανεμβολιαστοι βλέπουν να κλείνουν οι «πόρτες» σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλους χώρους, καθώς και οι αυξανόμενοι περιορισμένοι στη Γερμανία επαναφέρουν τη συζήτηση για ένα ….lockdown ανεμβολίαστων. Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όσους πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο.

Επομένως οι όποιες αποφάσεις θα είναι εστιασμένες σε πολίτες που δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία», καθώς έχουν και σημαντικό υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Το βασικό σενάριο για το Plan b για τους ανεμβολίαστους προβλέπει οι αποφάσεις αυτές να έχουν τοπικό χαρακτήρα, δηλαδή να εφαρμοστούν σε περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο.

Ένα θέμα που είναι στο τραπέζι είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι. Με το σημερινό πλαίσιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο μοριακά ή rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα (δηλαδή τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα).

Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εβδομαδιαίων τεστ το προσεχές διάστημα. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περιοριστεί η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε χώρους όπως η εστίαση και η διασκέδαση.

Μάλιστα χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε σε ερώτημα για το εάν θα μπορούσαν οι ανεμβολίαστοι για παράδειγμα να μην έχουν πρόσβαση στην εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά. «Όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Πάντως για σούπερ μάρκετ, φούρνους και φαρμακεία δεν θα μπουν περιορισμοί στην είσοδο των ανεμβολίαστων.

Ανοιχτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο στις περιοχές που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα να υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση του αριθμού των πελατών που μπορούν να εισέρχονται ταυτόχρονα σε ένα κατάστημα (ανάλογα με τα τετραγωνικά).

plan b για τους ανεμβολίαστους

Η δύσκολη εξίσωση της υποχρεωτικότητας

Το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έχει πυροδοτήσει έντονο προβληματισμό, καθώς πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση.

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστούν στοχευμένες κινήσεις (σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όπου οι υπάλληλοι εξυπηρετούν τους πολίτες).

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε πως το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι.

Πάντως στην κυβέρνηση η επικρατούσα άποψη είναι πως δεν γίνεται να ανακοινωθεί υποχρεωτικότητα σε στρατό και σώματα ασφαλείας γιατί θα υπάρξει θέμα με τις κενές θέσεις που θα προκύψουν. Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε «για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε π.χ. υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;».

Απανωτά SMS στέλνει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους

«Στοίχημα» η ενίσχυση του συστήματος υγείας

Η μητέρα των μαχών δίνεται πάντως για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, που δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς υπάρχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και επομένως μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Χθες το βράδυ έγινε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid και λοιπά περιστατικά.

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην επίταξη προσωπικού. Ωστόσο το μέτρο θα αφορά συγκεκριμένες μόνο περιφέρειες (που έχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα) και συγκεκριμένες ειδικότητες (αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ενδεχομένως παθολόγους).

Ιδιαίτερα βαρύτητα θα δοθεί το επόμενο διάστημα στην ενίσχυση των εμβολιασμών.

Μάλιστα αποτιμάται θετικά πως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους υπάρχει τριπλασιασμός των ραντεβού για την πρώτη δόση.

Μεγάλη σημασία αποδίδεται και στην τρίτη δόση με την σχετική πλατφόρμα να ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου (αλλά το εμβόλιο δεν θα γίνεται νωρίτερα του εξαμήνου). Σημειώνεται ακόμη ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους.