Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά απαντά με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα στις τουρκικές προκλήσεις.

Σχολιάζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο που είναι ουσιαστικά ανενεργό και νεκρό.

Ειδικότερα, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί τον διεθνή περίγυρο και να δημιουργεί τετελεσμένα. Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο» υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών. Επίσης, πρόσθεσε πως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν θα γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα ούτε οι σύμμαχοί μας.

Η ελληνική πλευρά απαντά με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα στις τουρκικές προκλήσεις».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Ευρώπη για ολιγωρία στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. «Η Ευρώπη δεν έχει αντιδράσει με την ταχύτητα που απαιτείται, ούτε με την ταχύτητα που είχε την περίοδο της πανδημίας. Τα βήματά της είναι πολύ αργά. Σπαταλάει χρόνο τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πιέζονται πολύ στα οικονομικά τους. Γίνονται κάποια μικρά βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν πιο γενναία και ουσιαστικά» ξεκαθάρισε.

Για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος μέσα στον χειμώνα, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει απλώς Plan B, υπάρχει προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε συγκεκριμένα στάδια είναι αρκετά ώριμη. «Έχουμε εγγυήσεις ότι δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια, να μην έχουν ρεύμα τα νοικοκυριά ή να πάμε σε δελτίο ρεύματος» σημείωσε.

Για την ΕΥΠ

Τέλος, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι, ανάλογα με τα πορίσματα που θα καταθέσουν τα κόμματα, θα προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΕΥΠ. «Ήδη προχωρήσαμε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε δύο πράγματα: Βάλαμε δεύτερο φίλτρο εισαγγελέα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα και, δεύτερον, θεσμοθετήσαμε την έκφραση γνώμης των Θεσμών και Διαφάνειας σε ό,τι αφορά τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις και γρήγορα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Διαβάστε ακόμη: