Δεν χωρεί αμφιβολία ότι χωρίς την παρουσία ιδιώτη εταίρου, το θλιβερό δημιούργημα Πανταλάκη και άλλων πολλών πριν από αυτόν, θα κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος, παρασύροντας όλους όσοι συγκάλυψαν την υπόθεση Attica Bank από την αρχή ως το τέλος, συμπεριλαμβανομένων των Διοικητών της ΤτΕ κατά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία (Προβόπουλος- Στουρνάρας)!

Έτσι, με το εφεύρημα της Ellington και διά μέσω της Rinoa που φέρεται να δαπάνησε μόλις 1,5 εκατ. ευρώ και αν, άνοιξε ο δρόμος προκειμένου ο SSM που μέχρι τότε στήλωνε τα πόδια, να δώσει την έγκριση του για την αύξηση κεφαλαίου, δίνοντας το φιλί της ζωής στην ομήγυρη των νταραβεριτζήδων, από μηχανικούς έως συνδικαλιστές και από τραπεζίτες της πλάκας μέχρι επιχειρηματίες με βοσκοτόπια, κομματάρχες, πολιτικά κόμματα και πάσης φύσης ταχυδακτυλουργούς του τραπεζικού και επιχειρηματικού τομέα!

Rinoa – Ellington και λοιπές δυνάμεις!

Όχι Γιάννης … Γιαννάκης που λέει και ο σοφός λαός μας, ισχύει για την περίπτωση συμμετοχής του fund Ellington Management Group κατά την πρώτη προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank.

Όλες οι πληροφορίες από την τραπεζική αγορά καταλήγουν ότι στην αύξηση της τράπεζας το 2021 συμμετείχε η RINOA LTD, συνδεδεμένη εταιρεία με την Ellington, καθώς η τελευταία δεν κάλυπτε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και με τη δέσμευση ότι σε δεύτερη αύξηση, θα συμμετείχε η ίδια η Ellington με 100 εκατ. ευρώ.

Όπως επίσης είναι προφανές ότι και η εδρεύουσα στην Ελλάδα Ellington Solutions ΑΕ που είχε και τον ενεργό ρόλο στις συζητήσεις, είχε ως βασικό μέτοχο τον ισχυρό άνδρα του επενδυτικού ομίλου Ellington Μάικ Βράνος.

Άλλωστε και πηγές του ΤΜΕΔΕ υποστηρίζουν πως η Εllington Solutions ΑΕ είναι «ο επενδυτικός βραχίονας της Ellington στην Ελλάδα.

Βέβαια μένει να μας απαντήσει ο κ. Μακέδος εάν το fund έβαλε τελικά μόνο το όνομα και το ΤΜΕΔΕ τα λεφτά αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετοχές της αύξησης πέρασαν στη RINOA LTD με εισφορά από το ΤΜΕΔΕ.

Attica Bank: Στην Αθήνα οι Αμερικάνοι του Ellington σε μία ύστατη προσπάθεια συμφωνίας

Ο ρόλος της Rinoa

Η αγορά βουίζει ότι διαχύετε οσμή σκανδάλου. Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε επιστολή του αμερικανικού fund Ellington Management Group σύμφωνα με την οποία ουδέποτε συμμετείχε στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, όταν εκείνη την περίοδο ο οικονομικός τύπος κατακλύζονταν από σχετικά ρεπορτάζ που ουδέποτε διαψεύστηκαν από τους αρμοδίους.

Παράλληλα το Fund με άλλη επιστολή του αρνείται κάθε συμμετοχή και στην πρώτη τιτλοποίηση που έκανε η Τράπεζα Αττικής το 2017, την ώρα που το fund DDM που χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη συναλλαγή αυτή την κατονομάζει με επίσημο Δελτίο Τύπου ως «εταίρο του» στην Ελλάδα.

Προφανώς και ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στα γραφεία της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπό την κα Βασιλική Λαζαράκου, της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του ΤΧΣ και του ΤΜΕΔΕ, όπου επικεφαλής είναι ο Ηλίας Ξηρουχάκης και ο Κώστας Μακέδος, οι οποίοι καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων.

Σημείο κλειδί είναι η Rinoa, ένα όχημα SPV που απέκτησε μετοχές της ATTICA μέσω εισφοράς τους από το ίδιο το ΤΜΕΔΕ(!), ενώ ως τελικός μέτοχος και πρακτικά συνεταίρος του ΤΜΕΔΕ εμφανίστηκε ένα φυσικό πρόσωπο, ο Christian Udo Schoening, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Βέβαια το σχέδιο αυτό ναυάγησε με την εμφάνιση της Thrivest, καθώς η Rinoa και η Ellington Solutions αποχώρησαν χωρίς ζημιά από τη συμφωνία και οι μετοχές επεστράφησαν πίσω στο ΤΜΕΔΕ.

Στην τραπεζική αγορά επιμένουν ότι το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε την συμμετοχή του Ellington fund στην ΑΜΚ της Attica Bank, και το οποίο ναυάγησε καθώς διαπιστώθηκε ότι με βάση τις καταστατικές του απαιτήσεις περί επενδύσεων, δεν μπορούσε να το πράξει, τουλάχιστον σε εκείνη τη φάση.

Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος και να βρεθεί κάποιος επενδυτής για να συμμετάσχει στην αύξηση της πρώτης φάσης ώστε να μην κολλήσει σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, σχηματίστηκε το σχήμα «Rinoa, Ellington Solutions.

Το γεγονός ότι η Rinoa και ο κ. Schoening είχαν ιδιαίτερη σχέση με την Ellington προκύπτει και από το γεγονός της τοποθέτησης της κας Ειρήνης Μαραγκουδάκη, που είναι ο άνθρωπος του fund στην Ελλάδα, στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Βank.

Attica Bank: Η πορεία εξέλιξης σε μια νέα, υγιή, μη συστημική τράπεζα

Πλήθος ερωτημάτων

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για πλήθος «καυτών» ερωτημάτων που ψάχνουν απαντήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένου βεβαίως του επόπτη, δηλαδή της ΤτΕ, του ΤΧΣ αλλά και του ΤΜΕΔΕ, που φαίνεται να πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση.

• Ποιοι και γιατί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τέτοιες «αλχημείες»;
• Πώς πέρασε το συγκεκριμένο σχήμα, με βασικό μέτοχο ένα φυσικό πρόσωπο, από τον έλεγχο τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και από τον SSM;
• Γιατί δεν διέψευσαν τότε το σύνολο των οικονομικών ΜΜΕ που έκαναν λόγο για συμμετοχή τoυ Ellington fund στην αύξηση, με αποτέλεσμα να υπάρξει παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού;
• Ο Ντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και πρόεδρος της Attica Bank, τι λέει για όλα αυτά;
• Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλεγξε αν υπάρχει σχέση μεταξύ του Ellington Management Group και της κυπριακής Ellington Solution SA;

Δεν έχει Fit and Proper ο Σάλλας και έχει ο Μακέδος της Attica bank! Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν;

Σημείο κλειδί η τιτλοποίηση «Omega»

Κομβικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω φαίνεται να έχει διαδραματίσει το παρασκήνιο για την διαχείριση των κόκκινων δανείων της Attica Bank και πιο συγκεκριμένα η τιτλοποίηση Omega ύψους 1,3 δις. ευρώ που προηγήθηκε της ΑΜΚ.

Με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η διοίκηση της Attica Bank προτίθεται να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την τιτλοποίηση που «φόρτωσε» τον ισολογισμό της με σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, το Ellington Management Group υπογραμμίζει πως «ουδεμία σχέση και συμμετοχή είχε στην τιτλοποίηση Omega και τη διαχείριση της, που έγινε εκείνη την εποχή».

Ωστόσο και εδώ τα δεδομένα είναι αποστομωτικά και πλήθος στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι το Ellington Management Group όχι μόνο είχε ενεργό συμμετοχή στην τιτλοποίηση και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά συμμετείχε μαζί με τους ανθρώπους της εταιρείας διαχείρισης – που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό – της «Θεάς Αρτεμις», σε συζητήσεις που γίνονταν με τις εποπτικές αρχές στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της στην Ελλάδα Νίκος Νικόπουλος, μαζί με την Ειρήνη Μαραγκουδάκη, επικεφαλής του servicer «Θεά Αρτεμις» και τον Πήτερ Χόρεντ (οι δύο τελευταίοι ήταν και εκπρόσωποι των Αμερικανών στο Δ.Σ. της Attica Bank) συμμετείχαν σε συναντήσεις που είχαν γίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος με ανώτατα στελέχη της.

Την ίδια στιγμή με επίσημη ενημέρωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον Μάιο του 2021, η τότε Διοίκηση –υπό τον Θόδωρο Πανταλάκη– της Attica Bank αναφέρει πως: «Η Τράπεζα κατόπιν λήψης δεσμευτικής προσφοράς, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ellington Solution SA, η οποία τυγχάνει συνδεδεμένη εταιρεία με το Ellington Management Group, αναφορικά με τους συμβατικούς όρους μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στη συναλλαγή «Ωμέγα».

Το πιο εντυπωσιακό πάντως από όλα σε ότι αφορά στη συμμετοχή της Ellington στην πρώτη τιτλοποίηση της Attica Bank, είναι, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει ο έτερος επενδυτής, η DDM, ότι την τριετία 2018 – 2021 τα έσοδα που εισέπραξαν από τα κόκκινα δάνεια έφτασαν τα 44 εκατ. ευρώ, όταν το πακέτο είχε πωληθεί από την τράπεζα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα εισέπραξαν από προμήθειες διαχείρισης πάνω από μισό δισ. ευρώ!!!!!!!

Με όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι η συνέχεια της υπόθεσης και το πόρισμα της Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Διαβάστε περισσότερα