O Άμπι Χόφμαν, ο Τζέρι Ρούμπιν και ο Στιου Άλμπερτ, μαζί με άλλους ακτιβιστές των Yippies εμφανίζονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με γένια, μακριά μαλλιά και στολές. Τα όσα ακολουθούν συνθέτουν την πιο παράξενη εκδήλωση διαμαρτυρίας στα χρονικά, στον «ναό του καπιταλισμού».

Ο φρουρός που βρίσκεται στην είσοδο, τους εμποδίζει αρχικά να μπουν στη γκαλερί των επισκεπτών και τους λέει ότι το μπαλκόνι είναι κλειστό για επισκευές, αντιλαμβανόμενος ότι δεν έχουν πάει εκεί για ξενάγηση.

«Ο μόνος λόγος που δεν μας αφήνεις να μπούμε, είναι επειδή είμαστε Εβραίοι», του λέει ο Ρούμπιν, που ήταν ντυμένος…καουμπόι», όπως διαβάζουμε στο This Day in History του Raymond Francis.

«Δεν μας αφήνει, γιατί είναι… Ναζί»

«Απλά κοιτάξτε το κούρεμά του. Σίγουρα είναι Ναζί», συνεχίζει ο Ρούμπιν, ενώ οι ρεπόρτερ που έχουν ειδοποιηθεί και σπεύσει στο σημείο τραβούν φωτογραφίες και κρατούν σημειώσεις. Οι κατηγορίες για αντισημιτισμό συνεχίζονταν και τελικά ο φρουρός υποχωρεί. Το ημερολόγιο γράφει 24 Αυγούστου 1967.

Οι Yippies ανεβαίνουν στη γκαλερί των επισκεπτών, δύο ορόφους πάνω από την αίθουσα συναλλαγών. Περνούν από τα εκθέματα που δείχνουν τις αρετές της βιομηχανικής επανάστασης και την ανάπτυξη του σύγχρονου καπιταλισμού. Στέκονται για λίγο και μετά αρχίζουν να πετούν πάνω από το κιγκλίδωμα εκατοντάδες χαρτονομίσματα, γελώντας, φωνάζοντας και… χορεύοντας.

Οι χρηματιστές βλέπουν τα χαρτονομίσματα να πέφτουν στην αίθουσα συναλλαγών και αιφνιδιάζονται. Άλλοι σαστίζουν, άλλοι γελούν,  άλλοι τους γιουχάρουν και άλλοι… προσπαθούν να πιάσουν το «μάννα εξ ουρανού».

Τελειώνει το χρήμα, τελειώνει και η παράσταση

Όταν τελικά οι ακτιβιστές αποφασίζουν να βγουν από το κτίριο, σχηματίζουν έναν κύκλο, πιασμένοι χέρι χέρι και φωνάζουν «Ελευθερία!».

Κάποια στιγμή ένας εξ αυτών αρχίζει να βάζει φωτιά σε χαρτονομίσματα των 5 δολαρίων, με τους περαστικούς να τον παρακολουθούν αμήχανοι. Όταν τα λεφτά τελειώνουν, τελειώνει και η παράσταση.

Τι πέτυχε η διαμαρτυρία αυτή; Τίποτα παραπάνω από το να χτίσει τη φήμη του Χόφμαν ως ενός από τους πιο παράξενους ιαδηλωτές της Αμερικής.

Τι ήταν όλο αυτό μέσα από τα λόγια τους

Μαζί με τον Τζέρι Ρούμπιν και άλλους, ο Χόφμαν είχε ιδρύσει το Διεθνές Κόμμα Νεολαίας. «Οι χίπις μάς αποκαλούν πολιτικοποιημένους και οι πολιτικοποιημένοι μας  αποκαλούν χίπις. Μόνο η αντίδραση δεν ξεγελιέται και μας βλέπει όπως είμαστε». Με τα λόγια αυτά είχε περιγράψει ο Χόφμαν το κίνημά τους.

«Κάψαμε χρήματα, χορέψαμε και δώσαμε εκατομμύρια συνεντεύξεις», είχε πει για την εισβολή στο NYSE, για την οποία καυχιόταν επί χρόνια. «Στο μυαλό εκατομμυρίων εφήβων το χρηματιστήριο είχε μόλις πέσει», έλεγε. 

Όσo για τον Ρούμπιν; Θα επέστρεφε αρκετά χρόνια αργότερα στη Wall Street. Όχι ως διαδηλωτής, αλλά ως ειδικός αναλυτής του κεφαλαίου. Από Yippie, γιάπης.

Διαβάστε ακόμη: