Σε νέα υψηλά δύο μηνών έχουν οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες εν μέσω ενός νέου όσο και εντυπωσιακού μπαράζ αναβαθμίσεων, όχι μόνο έχουν αναλάβει τα ηνία του Χ.Α., αλλά πλέον δείχνουν ικανές να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη ξανά προς τις 1.500 μονάδες και τα υψηλά 13 ετών.

Ο κλάδος αποτελεί την απόλυτη ναυαρχία του Χ.Α. και μολονότι απαρτίζεται πλέον μόνο από τέσσερις συστημικές, εντούτοις κυριαρχεί σε καθημερινή βάση σε όγκους, τζίρους και ενδιαφέρον. Αυτό που ανατροφοδοτεί και ανανεώνει τη δυναμική και το ενδιαφέρον για τον κλάδο είναι το άκρως εντυπωσιακό κρεσέντο των αναβαθμίσεων που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα από εγχώριους αλλά κυρίως ξένους οίκους.

Δεδομένου ότι οι τιμές – στόχοι που έχουν δοθεί είναι αρκετά πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, είναι σαφές ότι – για ένα χρηματιστήριο τόσο τραπεζοκεντρικό όσο το ελληνικό – δημιουργούνται προοπτικές επαναφοράς του Γενικού Δείκτη προς τα υψηλά του Μαΐου και τις 1.500 μονάδες. Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης απέχει λιγότερες από 36 μονάδες από αυτό το όριο, ήτοι σε ποσοστό μόλις 2,50%.

Παρά τις όποιες παλινδρομήσεις και τις εύλογες διορθώσεις σε διεθνές επίπεδο, το Χ.Α. συνέχισε ανοδικά και την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, με τον τρέχοντα μήνα να κινείται ανοδικά, δικαιώνοντας την παράδοση που τον θέλει συνήθως θετικό.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 4,28%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 κερδίζει +5,18%, ο μεσαίος χώρος του Mid Cap υστερεί με άνοδο 2,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με κέρδη 8,93%. Στον κλάδο, πρώτη σε απόδοση το μήνα είναι η Πειραιώς με άνοδο 14,50%, ακολουθεί η Alpha Bank με +10,18%, η Eurobank είναι στο +8,31%, ενώ η Εθνική κερδίζει 6,63%.

Έτσι, σε επίπεδο 2024, ο Γενικός Δείκτης πλέον ανέβασε τα κέρδη του στο +13,24%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 14,58%, ο Mid Cap υστερεί με άνοδο μόλις +2,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριαρχεί με ράλι +24,51%.

Ήδη, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο τραπεζικός βρίσκονται σε υψηλά διμήνου, έχοντας υπερκεράσει τις απώλειες του Ιουνίου, καθώς αμφότεροι επέστρεψαν στα επίπεδα που είχαν στα τέλη Μαΐου. Ο τραπεζικός δείκτης την Παρασκευή έκλεισε στις 1.321,80 μονάδες (+3,77% την εβδομάδα), επίπεδα που είχε να δει από τις 25 Μαΐου όταν είχε βρεθεί στις 1.325,21 μονάδες.

Μάλιστα, ακριβώς λόγω του momentum των τραπεζών, το Χ.Α. αυτονομήθηκε θετικά την περασμένη εβδομάδα, όπου στη Wall Street καταγράφηκε ισχυρή διόρθωση μετά τα ιστορικά υψηλά, με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 3,70%, τον S&P 500 να χάνει περί το 2% και τον βιομηχανικό Dow Jones στο -0,70%.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «οιαναβαθμίσεις αποδείχθηκαν το δίχτυ ασφαλείας της εγχώριας αγοράς στις έξωθεν πιέσεις καθώς το Χ.Α. συνέχισε ανοδικά παρά την εικόνα μεταβλητότητας στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Οι τράπεζες είχαν την μεγαλύτερη αντανάκλαση των θετικών απόψεων που διατυπώθηκαν από ξένους και εγχώριους οίκους, μπαίνοντας στην τελική ευθεία των τακτικών γενικών συνελεύσεων αλλά και των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου που θα προσδώσουν νέο περιεχόμενο στον κλάδο».

Ο κλάδος μπορεί να αλλάξει επίπεδο το Χρηματιστήριο

Ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, μετά από πολλά χρόνια όπου πέρασε δια πυρός και σιδήρου, με αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, reverse split για να μη… μηδενίσει εντελώς, capital controls και πολλά άλλα, πλέον τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τροχιά πλήρους επιστροφής.

Κανείς δεν ξεχνά ασφαλώς το γεγονός ότι η αγορά έχει πληρώσει ακριβά τον τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, όμως αυτή είναι η φυσιογνωμία του ρηχού και μονοδιάστατου ελληνικού χρηματιστηρίου, που αντανακλά την επίσης μονοδιάστατη τραπεζοκεντρική και εστιασμένη στις υπηρεσίες ελληνική οικονομία, ελλείψει κλάδων – ηγετών και μεγάλης βιομηχανικής εκπροσώπησης, όπως γίνεται σε άλλες μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

Ο κλάδος ισοπεδώθηκε χρηματιστηριακά όλη την προηγούμενη δεκαετία, συγκρίσεις και συμψηφισμοί τωρινών αποτιμήσεων με το παρελθόν δεν στέκουν, δεδομένου ότι οι μετοχές μηδένισαν πολλές φορές.

Θυμίζουμε ότι η χρεοκοπία των τραπεζών λόγω της πτώχευσης της χώρας την προηγούμενη δωδεκαετία έβγαλε σύσσωμο τον κλάδο από το δείκτη MSCI Standard Greece, όμως την τελευταία τριετία και οι τέσσερις συστημικές, σταδιακά, έχουν επιστρέψει στον εν λόγω δείκτη, άρα και στο ραντάρ ισχυρών ξένων.

Το Μάιο του 2021 η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που επέστρεψε μετά από χρόνια στον MSCI Standard Greece, τον Ιούλιο του ίδιου έτους επανήλθε η Alpha Bank μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, η Εθνική εισήλθε το Μάιο του 2022, ενώ τον Αύγουστο του 2023 ανακοινώθηκε και η προσθήκη της Πειραιώς.

Οι τελευταίες αναβαθμίσεις

Ο κλάδος λοιπόν μετά από περίπου 16 χρόνια φέτος δίνει πάλι μέρισμα, κάτι που σηματοδοτεί την επάνοδο στην κανονικότητα, η χρήση του 2023 ήταν η καλύτερη από το 2007, ενώ είναι ο πρώτος που ωφελείται από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία.

Τις τελευταίες ημέρες, οι UBS και Axia προχώρησαν σε αύξηση των τιμών – στόχων για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Ο ελβετικός οίκος UBS αξιολογεί τις τέσσερεις ελληνικές συστημικές τράπεζες με την ένδειξη «αγορά», ανεβάζοντας και τις τιμές – στόχους.

Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος είναι τα 2,30 ευρώ, έναντι 1,6780 που διαμορφώνεται σήμερα με upside 37%. Για την Eurobank η τιμή – στόχος είναι τα 2,60 ευρώ έναντι 2,1890, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή – στόχος ορίστηκε σε 11 ευρώ και για την Πειραιώς η τιμή – στόχος είναι τα 5,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου άνω του 46%.

Οι αναλυτές της Axia από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει καλές επιδόσεις φέτος, ενώ και για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών, συστήνει αγορά. Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος τοποθετείται στα 2,50 ευρώ (από 2,30 ευρώ) με upside 53%. Η νέα τιμή – στόχος για την Eurobank είναι 3 ευρώ (από 2,50 ευρώ) με upside 47%. Για την Εθνική τράπεζα η νέα τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 10,50 ευρώ (από 8,80 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 35%, ενώ για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ (από 5,00 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 45%.

Διαβάστε ακόμη: