Ετοιμες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία με 15 δισ. ευρώ δηλώνουν οι τράπεζες, που θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομών, με τις εκταμιεύσεις να ξεκινούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους που αναμένονται και τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η μερίδα του λέοντος θα αφορά χρηματοδοτήσεις προς τον επιχειρηματικό τομέα, και για ιδιωτικές επενδύσεις που θα ενταχθούν στα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης έργα, ενώ μικρό θα είναι το ποσοστό των χρηματοδοτήσεων προς τα νοικοκυριά.
Οι νέες χρηματοδοτήσεις θα αφορούν, σύμφωνα με το πλάνο των τραπεζών, στους τομείς που θα αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας, όπως είναι τα έργα: πράσινης μετάβασης, ψηφιακής μετάβασης, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, ιδιωτικές επενδύσεις.
Το 2020, που η πανδημία «πάγωσε» όχι μόνο την ελληνική αλλά την παγκόσμια οικονομία, η συνολική χρηματοδότηση έφτασε τα 20,5 δισ. ευρώ, που ήταν και η υψηλότερη ετήσια χρηματοδοτική ροή της τελευταίας δεκαετίας. Από αυτά τα 20,5 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. ευρώ προήλθαν από τα δανειακά προγράμματα των τραπεζών.
Τι προβλέπεται για φέτος
Η πρόβλεψη για φέτος είναι για νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό 100 έργα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχουν πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.
Τα 13 δισ ευρώ –από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ– του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις, ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά μέσω της μόχλευσης, καθώς θα υπάρχει ιδιωτική συμμετοχή και τραπεζικός δανεισμός.
Το ποσό μπορεί δυνητικά να ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ, καθώς η επιδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους θα είναι της τάξης του 30%-50%, τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή και το υπόλοιπο τραπεζικός δανεισμός.
Οι νέες χρηματοδοτήσεις έχουν στόχο να αλλάξουν το πρόσωπο της Ελλάδας υιοθετώντας τους κανόνες της πράσινης ανάπτυξης και ψηφιακής μετάβασης.
Με προγράμματα που, εκτός από τις επιχειρήσεις, θα απευθύνονται και στα νοικοκυριά τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ανάγκες που αφορούν από την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, την αναβάθμιση των συνδέσεων Internet, μέχρι τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις στη λογική των κριτηρίων ESG.
Τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσο και οι τράπεζες έχουν καλέσει τους ιδιώτες επενδυτές να υποβάλλουν άμεσα τα επενδυτικά τους σχέδια στις τράπεζες, προκειμένου να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν καθώς θα τηρηθεί ο κανόνας FIFO (first-in-first-out).
Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την επιλεξιμότητα και τις προδιαγραφές των έργων, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουν και οι πρώτες εκταμιεύσεις.
Όπως αναφέραμε θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν την πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα ενισχυθούν οι τομείς έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και έργα που έχουν στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών.
Έμφαση θα δοθεί σε χρηματοδοτήσεις που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και στον εκσυγχρονισμό βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
Και συγκεκριμένα σε εργα βελτίωσης των εθνικών μεταφορών και υποδομών, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, επενδύσεις σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και στη μεταποίηση.
Για παράδειγμα, στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν έργα ψηφιακής μετάβασης, η έρευνα και η διείσδυση στις διεθνείς αγορές.
Ανάλογες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν και στον τομέα της μεταποίησης με έμφαση στην «πράσινη και έξυπνη» παραγωγή, με τις επενδύσεις να εστιάζονται στην ανάπτυξη νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων γραμμών παραγωγής, μέσα από την ψηφιακή τους αναβάθμιση.
Επίσης έμφαση δίνεται σε έργα που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, στην ανακύκλωση βιομηχανικών αποβλήτων και στην αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας.
Τα έργα στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού έχουν στόχο τη σύνδεσή τους και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ώστε να μειωθεί η εποχικότητα του προϊόντος και να ανοίξει η αγορά των επισκεπτών της τρίτης ηλικίας.
Θα υπάρχουν «κόφτες»
Η έγκαιρη κοστολόγηση και αξιολόγηση των έργων, που θα γίνει μέσω των τραπεζών, είναι κομβικής σημασίας. Βέβαια και εδώ υπάρχουν «κόφτες» καθώς οι χρηματοδοτήσεις θα κατευθυνθούν σε υγιείς, βιώσιμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Ο οικονομικός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, δηλαδή η ενίσχυση του μεγέθους τους μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι βασική προϋπόθεση για να έχουν πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.
Το «πράσινο φως» της χρηματοδότησης θα δοθεί σε επιχειρήσεις βιώσιμες και μέσα από αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.
Οι τράπεζες, προκειμένου να εγκρίνουν τα επενδυτικά έργα, θα λάβουν υπόψη την ιστορικότητα και τη χρηματοοικονομική υγεία των επιχειρήσεων στην προ πανδημίας εποχή.
Τα κριτήρια αυτά αφήνουν εκτός χρηματοδότησης τις εξής κατηγορίες: επιχειρήσεις και νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια, με αρρύθμιστες φορολογικές ή ασφαλιστικές εισφορές, με χρήση των ορίων για κρατικές επιχορηγήσεις, με αρνητικά ίδια κεφάλαια και με υπερδανεισμό.
Εξάλλου, όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει οι τραπεζίτες, «δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.