Εντός  της εβδομάδας  αναμένεται να γίνει η παρουσίαση από τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του σχεδίου για το ταμείο ανάκαμψης.

Ο στόχος είναι να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις αρχές  Απριλίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο  οικονομικό επιτελείο έχουν ολοκληρώσει την σχετική προετοιμασία ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι οι επαφές και οι συζητήσεις  που έχουν γίνει με τις Βρυξέλλες δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα πάρουν έγκριση για την εκταμίευση των  32 δις ευρώ.

Το σχέδιο  προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέγιστη κρατική χρηματοδότηση 50%, τραπεζικά δάνεια 30% και ίδια κεφάλαια 20%.των  δράσεων  και των  έργων που θα χρηματοδοτηθούν . Οι επενδύσεις θα συνοδεύονται από συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

ΟΙ αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που συνομίλησε το RADAR  τόνισαν ότι  «οι επενδύσεις που θα γίνουν με τους πόρους του Ταμείου θα συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων συστημάτων και της λειτουργίας του κράτους. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί την λυδία λίθο  για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την ανάπτυξη.»

OI μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με το σχέδιο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων :

Τον  ψηφιακό  μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.α) Την ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση.

Την πλήρη  ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.α.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για ολόκληρο  τον  ιδιωτικό  τομέα.

Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας σε κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιο Τομέας.

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης.

Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών.

Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα.

Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και στήριξη των επενδύσεων.

Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις με έμφαση στον πράσινο και  ψηφιακό μετασχηματισμό  κα.

ΣΔΙΤ σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.α.)

Την μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.

Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης.

Την μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας ώστε να εκσυγχρονιστεί  και να απλοποιηθεί.

Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών και αντίστοιχες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.