Τα…κατορθώματα των όσων εγκληματικών λαθών εξελίσσονται τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, για άλλη μια φορά, στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, με συν-πρωταγωνίστριες τις τράπεζες, λίγο πολύ τα έχετε διαβάσει στο radar στις αναλυτικές κατά διαστήματα αναφορές μας για το εν λόγω θέμα.

Γιατί, δεν μπορεί να δίνεις δάνεια εκατομμυρίων και να μην έχεις στοιχειώδη έλεγχο του πως δαπανώνται, για να μην πάμε στο πρωταρχικό, δηλαδή, στο γιατί ζητούνται νέα κεφάλαια από την διαχειρίστρια εταιρεία Avramar, που συνέστησαν ο κολοσσός της Mubadala και το αμερικανικό fund Amerra.

Οι ευθύνες τεράστιες. Δεν πήραν που δεν πήραν μετοχές έναντι των δανείων που έδωσαν, δεν είχαν αναθέσει την υπόθεση, έστω σε έναν κατώτερο υπάλληλό τους, για να έχει έναν σχετικό έλεγχο του τι γίνεται με την κοινοπραξία των κάποτε πανίσχυρων (στα χαρτιά, όπως αποδείχθηκε) εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας;

Μιλώντας με τραπεζικό στέλεχος, που έχει γνώση της όλης έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, η εντύπωση που αποκόμισα από την μακρά συζήτησή μας είναι ότι οι τράπεζες, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, πρέπει να ετοιμάζονται να γράψουν ζημία άνω των 300 εκατ. ευρώ.

«Από τη στιγμή που οι βασικοί μέτοχοι της Avramar, αδιαφορούν σε εξοργιστικό βαθμό για την πορεία της εταιρείας και την πλήρη οικονομική αδυναμία της, οι λύσεις δεν είναι πολλές. Ή ψάχνεις νέο αγοραστή, πράγμα καθόλου εύκολο αυτή την περίοδο των υψηλών επιτοκίων, αλλά και όταν τον βρεις, θα αναγκαστείς σε γενναίο ψαλίδισμα των δανείων. Τη ζημιά θα την υποστείς και θα είναι μεγάλη. Και ακόμα μεγαλύτερη θα είναι αν πουλήσεις τα δάνεια σε funds, το πολύ στο 10%» αναφέρει το τραπεζικό στέλεχος.

Και στη συνέχεια, το πολύ, αν βρεθούν στοιχεία κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης, να προσφύγεις κατά των μετόχων της Avramar στα διεθνή δικαστήρια για εξαπάτηση και κατάχρηση των όρων της συμφωνίας.

Αυτή η οδός, όμως, είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα, συν το ότι θα δημιουργήσει μία εικόνα όχι και τόσο….ελκυστική για υποψήφιους ξένους επενδυτές.

Πάντως, η υπόθεση φέρεται ότι έχει δημιουργήσει σοβαρές τριβές μεταξύ των συστημικών τραπεζών, καθώς η μία επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη, ενώ… ξύπνησαν και παλιές αντιθέσεις για μια σειρά χειρισμών, σε θέματα κοινών δανειοδοτήσεων, που τώρα εξετάζονται εξονυχιστικά, για να μην διπλώσει ή τριτώσει το κακό. Περισσότερα, προσεχώς, γιατί ήδη είναι υψηλές οι θερμοκρασίες, μέσα και έξω…

Διαβάστε περισσότερα