Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες αλλά και ασχολούμενοι με τον τουρισμό όταν έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι τα ΑΤΜ που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές της χώρας , μπορεί να διαθέτουν ρευστότητα και να λειτουργούν κανονικά στις αναλήψεις, από φέτος όμως δεν δέχονται καταθέσεις !
Ένας επιχειρηματίας δηλαδή, δεν μπορεί στο τέλος της ημέρας να πάει ως το κοντινότερο ΑΤΜ για να καταθέσει τις εισπράξεις του , αλλά χρειάζεται να διανύσει απόσταση δεκάδων πολλές φορές χιλιομέτρων μέχρι να βρει ΑΤΜ εγκατεστημένο σε υποκατάστημα τράπεζας.
Αυτό γιατί όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν πλέον απενεργοποιήσει από τα ΑΤΜ που διαθέτουν εκτός των καταστημάτων τους την επιλογή της κατάθεσης και τα έχουν μετατρέψει μόνο σε μηχανήματα παροχής ρευστότητας με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Σε τι οφείλεται η νέα επιλογή; Η στροφή των τραπεζών στην αποδοχή καταθέσεων μόνο στα ΑΤΜ που βρίσκονται έξω από καταστήματα , έγινε και για λόγους προστασίας , από το φαινόμενο των συνεχών παραβιάσεων των μηχανημάτων που παρουσίασε έξαρση πριν μερικά χρόνια.
Πρόκειται όμως για την αφορμή: Η πραγματική αιτία είναι ότι οι τράπεζες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν κέρδη μέσω των χρεώσεων που επιβάλλουν ανά συναλλαγή κατά τη χρήση των ΑΤΜ.
Προς το παρόν στις καταθέσεις δεν μπορούν να επιβάλλουν …προμήθειες !
Ως εκ τούτου δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την λειτουργία της εφαρμογής αποδοχής καταθέσεων, έστω και αν γνωρίζουν ότι δημιουργούν προβλήματα στους επιχειρηματίες των τουριστικών περιοχών που δεν έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν τις εισπράξεις της ημέρας , αντιμετωπίζοντας έτσι τον κίνδυνο να πέσουν θύματα ληστειών ή να προμηθευτούν χρηματοκιβώτια ασφαλείας , επιλογή δυσβάστακτη οικονομικά για πολλούς από αυτούς.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά τη συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων τα διαθέσιμα ΑΤΜ , συρρικνώνονται διαρκώς.
Το 2012 υπήρχαν 6.655 ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα και 3.448 τραπεζικά καταστήματα ενώ τον Ιούνιο του 2022 λειτουργούσαν πανελλαδικά 5.788 ΑΤΜ και περίπου 1.400 τραπεζικά καταστήματα (μείωση 63%).
Η γεωγραφική κατανομή καταστημάτων και ΑΤΜ προκαλεί πρόβλημα σε πολίτες που είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα μακριά για να έχουν το δικαίωμα χρήσης φυσικού καταστήματος ή αυτόματου μηχανήματος συναλλαγών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η μείωση των ΑΤΜ είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με τη συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων την τελευταία δεκαετία, εάν ληφθεί το σύνολο των ΑΤΜ. Στην πλειονότητά τους οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, πιστεύουν ότι είναι εύκολη η ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ ή φυσικά καταστήματα τραπεζών στην περιοχή όπου ζουν.
Στην Ελλάδα οι 6 στους δέκα θεωρούν πολύ εύκολη την πρόσβασή τους σε ΑΤΜ ή φυσικά καταστήματα, ενώ το 35% μάλλον εύκολη, το 9% μάλλον δύσκολη και το 3% πολύ δύσκολη.
Παρά, τη μείωση του δικτύου των καταστημάτων και των ΑΤΜ, η πλειονότητα των Ελλήνων, σε αντίθεση με τους Ιταλούς, θεωρούν ότι η πρόσβαση σε μετρητά είναι ακόμα εύκολη.
Χαμηλά ποσοστά προσβασιμότητας ή δυσκολίας πρόσβασης εμφανίζουν και χώρες όπου δεν κυκλοφορεί πολύ το μετρητό όπως στη Σουηδία ή την Ολλανδία.
Στην Ελλάδα η πρόσβαση στο μετρητό είναι πιο εύκολη από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμής δεν απαιτούν πλέον το φυσικό χρήμα, ενώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές περιορίζουν την ανάγκη για πρόσβαση σε κάποιο φυσικό κατάστημα τράπεζας ή σε κάποιο ΑΤΜ.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα πολλοί καταναλωτές δεν θέλουν να αλλάξουν τη συνήθεια των μετρητών και συνεχίζουν να επιλέγουν έστω και για συγκεκριμένες συναλλαγές τα γκισέ των τραπεζών ή τα μηχανήματα ΑΤΜ.
Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ, τα μετρητά παραμένουν κυρίαρχα στις συναλλαγές στην Ευρώπη με ποσοστό άνω του 60% στην Ελλάδα και υψηλότερο στη Γερμανία.
Αντίθετα, σχεδόν μηδενική είναι στις σκανδιναβικές χώρες.
Διαβάστε περισσότερα
-
Eurovision: Ποιοι είναι οι πιο αξέχαστοι νικητές της τελευταίας δεκαετίας;
-
Ράνια Τζίμα: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τη δημοσιογράφο που έκλεψε τις εντυπώσεις στο debate
-
Γεύμα με αστέρι Μισελέν στις παρυφές του διαστήματος – 120.000 ευρώ το εισιτήριο