Η αντίδραση που είχε το ελληνικό χρηματιστήριο  κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, παρά τη σημαντική πτώση των τιμών που είχε προηγηθεί στη Wall Street και που κατ’ επέκταση αρχικά επέδρασε δραστικά, ήρθε να καταδείξει:

Πρώτον, τη δυναμική της εγχώριας αγοράς!

Δεύτερον, την ισχυρή παρουσία ξένων αγοραστών, που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά και συνεχίζουν να μπαίνουν σε μόνιμη βάση!

Τρίτον, την μερική αυτονόμηση της από τα άλλα διεθνή χρηματιστήρια

Τέταρτον, τις μεγάλες προσδοκίες που αναδεικνύονται μέσα από εμβληματικά projects και επικείμενα success stories της χρονιάς που ήδη διανύουμε!

Όπως η ιδιωτικοποίηση του 30% της Εθνικής τράπεζας, το placement της Τρ. Πειραιώς, αλλά και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού!!!

Το γεγονός είναι πως την ώρα τούτη το ελληνικό Χρηματιστήριο, παρουσιάζει σημαντικές προσδοκίες σε σχέση με τις ξένες αγορές – και για αυτό άλλωστε σε ένα βαθμό αυτονομείται- τόσο γιατί έχει μείνει πίσω και δεν έχει ακολουθήσει τις έντονες ανοδικές πορείες που έχουν τα διεθνή χρηματιστήρια, όσο και γιατί μπροστά του έχει …story, δυνατό αφήγημα, που περνάει μέσα από την εκτόνωση της πανδημίας Όμικρον και την επιστροφή στην κανονικότητα, την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και του τουρισμού, τα success stories των τραπεζών και των διαγωνισμών του δημοσίου για αποκρατικοποιήσεις- παραχωρήσεις αλλά και δημόσια έργα!

Επιπροσθέτως η αγορά έχει μπροστά της τις προσδοκίες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα προκύψει μέσα από τις αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων κατά τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και μετά από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ειδικότερα της Εθνικής, καθώς το γεγονός αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τους καλά γνωρίζοντες!

Βεβαίως, η πορεία της αγοράς, πέραν της συμπεριφοράς των ξένων χρηματιστηρίων, θα καθοριστεί και από την πολιτική ομαλότητα, που σε απλά λόγια σημαίνει εάν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές την προσεχή Άνοιξη ή το Φθινόπωρο!

Και σίγουρα το πιθανό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε τρεις στη σειρά εκλογικές αναμετρήσεις, στο βαθμό που δεν σχηματίζεται κυβέρνηση, δεν αποτελεί και την καλύτερη εξέλιξη για την αγορά, καθώς πολύ σοβαρά επενδυτικά projects και εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις μοιραία θα πάνε πίσω!