Και δεύτερη τράπεζα προχώρησε σε deal  με το αμερικανικό fund HIG Capital, για να «ξεφορτώσει» από τον ισολογισμό της τα δάνεια από την Χαλυβουργία Ελλάδος.

Πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς που μεταβίβασε στο HIG Capital τα 55 εκατ ευρώ –από κοινοπρακτικό δάνειο- του επιχειρηματία Νίκου Μάνεση. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος οι υπογραφές στο deal έπεσαν χθες.

Μάλιστα σε τροχιά μεταβίβασης και του δικού της τμήματος δανείου (35εκατ ευρώ), βρίσκεται και η Εθνική Τράπεζα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών να κλείσει και αυτή η συμφωνία μεταβίβασης με το HIG Capital.

Όπως είναι γνωστό πρώτη η τράπεζα Eurobank μεταβίβασε πριν από 2 χρόνια, τον Μάρτιο του 2019,  στο HIG Capital, το δικό της τμήμα από το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 53 εκατ ευρώ, με τίμημα στο 15%.

Η Alpha Bank, leader του κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 265 εκατ ευρώ, παραμένει ο μεγαλύτερος πιστωτής της Χαλυβουργίας Ελλάδος με 170εκατ ευρώ. Η Alpha Bank  έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας και να της δοθεί μία ευκαιρία και η δυνατότητα να επανέλθει στην κερδοφορία.

Ωστόσο οι υπόλοιπες τράπεζες αποφάσισαν να απαλλαγούν από την έκθεση τους στην Χαλυβουργία Ελλάδος.

Όπως είναι γνωστό το κοινοπρακτικό, στο οποίο συμμετείχαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες χορηγήθηκε το 2011. Τρία χρόνια μετά άρχισαν τα προβλήματα και από το 2016 και μετά οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση στη διευθέτηση του δανεισμού της Χαλυβουργίας ήταν μεν συνεχείς, ατελέσφορες δε.

Δείτε εδώ τα κέρδη των ελληνικών βιομηχανιών

https://radar.gr/article/50464/elliniki-viomixania-posa-dis-kerdisan-2-039-epixeiriseis