Σήμερα (06/04), ο προσωπάρχης του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Ουγγαρίας βρίσκονται σε «χαμηλό σημείο», καλώντας τη Στοκχόλμη να λάβει μέτρα για την «τόνωση» της εμπιστοσύνης, καθώς επιδιώκει την υποστήριξη της Βουδαπέστης για την ένταξη στη Συμμαχία.

Ύστερα από μήνες κωλυσιεργίας από το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας επικύρωσε πρόσφατα νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι στη Σουηδία. Ο Γκεργκέλι Γκούλιας επανέλαβε τις ανησυχίες του Fidesz σχετικά με την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης, επικαλούμενος την επικριτική στάση της σκανδιναβικής χώρας απέναντι στον Ορμπάν για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου.

Παράλληλα, η Ουγγαρία έχει σταθεί και στις αμφιβολίες της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί τη Σουηδία ότι αποτελεί καταφύγιο για Κούρδους «τρομοκράτες» μαχητές και ότι αρνείται να εκδώσει άτομα, σε μία διαδικασία όπου –στην πραγματικότητα– η σουηδική δικαιοσύνη έχει τον τελευταίο λόγο. «Προσθέτοντας και τα παράπονα της Άγκυρας, δε μάς αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών, τουλάχιστον όχι μέχρι οι Σουηδοί αρχίσουν να αλλάζουν τον τόνο τους και να βοηθήσουν στην επούλωση αυτών των παρατεταμένων πληγών», είχε τονίσει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

Πέραν του αδιεξόδου με την Τουρκία, η ουγγρική καθυστέρηση ανησυχεί τη Σουηδία λόγω των δεσμών του Βίκτορ Ορμπάν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία, στις αρχές Μαρτίου, ζήτησε από τους Σουηδούς πολιτικούς αξιωματούχους να σταματήσουν τα «ψέματα» για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου στην Ουγγαρία, σε μία υπόθεση μακράς αντιπαράθεσης της Βουδαπέστης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη: