Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη: Το σημείο όπου πάλλεται, κυριολεκτικά, η καρδιά των Χριστουγέννων. Το μέρος όπου οι εορτασμοί είναι πιο θερμοί, πανηγυρικοί και, την ίδια στιγμή, πιο γοητευτικοί από οπουδήποτε αλλού και οι μουσικές μαζί με τους εντυπωσιακούς στολισμούς πλημμυρίζουν κάθε πιθανή γωνιά των πόλεων, μικρών ή μεγάλων, από τη Γερμανία μέχρι τη Δανία και από τη Γαλλία μέχρι τη Σουηδία.

Φυσικά, στο επίκεντρο παραμένουν πάντα οι περίφημες χριστουγεννιάτικες αγορές που μοιάζουν, πάντα, λες και ενώνουν ολόκληρη την πόλη, την οποιαδήποτε πόλη, στους όμορφους ξύλινους πάγκους τους, κάτω από κόκκινες τέντες που μας προφυλάσσουν από το χιόνι και τη βροχή και κάτω από υπέρλαμπρα γιορτινά φωτάκια γλυκαίνουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Πολλές από τις ευρωπαϊκές γιορτινές αγορές ανοίγουν τις πόρτες του ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε αν πρόκειται να ταξιδέψετε, ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα, σε κάποιο προορισμό της βόρειας ή κεντρικής Ευρώπης το πιθανότερο είναι να βρείτε το γιορτινό κλίμα ολοζώντανο να σας περιμένει.

Στην παρακάτω λίστα θα δείτε τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα λειτουργήσουν φέτος οι αγορές σε κάποιους από τους ωραιότερους γιορτινούς προορισμούς για να μη χάσετε την ευκαιρία να γίνεται «ένα» με το απίθανο, φιλόξενο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Νυρεμβέργης

Στην Παλιά Πόλη της ιστορικής Νυρεμβέργης η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι πραγματικά κάτι το μαγευτικό. Εννοείται πως και εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το γευστικότατο γιορτινό κρασί με μπαχαρικά και νότες εσπεριδοειδών, το Gluhwein, αλλά και οι χαρακτηριστικές ριγέ κόκκινες και λευκές τέντες που αποτελούν σήμα -κατατεθέν στη μεγαλύτερη γιορτινή αγορά της Νυρεμβέργης, καλύπτοντας όλους τους ξύλινους, εορταστικούς πάγκους.

Θα αγοράσετε πολύ όμορφα χειροποίητα στολίδια και παιχνίδια, παιδικά βιβλία, υπέροχα διακοσμητικά και κάθε λογής παραδοσιακές λιχουδιές, όπως μέλι, μαρμελάδες και σοκολάτες για να πάρετε μαζί σας σαν σουβενίρ.

Στη Νυρεμβέργη, όμως, θα δοκιμάσετε και καταπληκτικό φαγητό το οποίο βασίζεται πολύ στη γερμανική παράδοση, αλλά διατηρεί και έναν έντονο τοπικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να χάσετε το γνωστό μελόψωμο με ξηρούς καρπούς, που ονομάζεται Lebkuchen. Θα το βρείτε σχεδόν σε όλους τους πάγκους με φαγητό στις γιορτινές αγορές της Νυρεμβέργης και είναι πραγματικά γλυκύτατο και λαχταριστό. Εξίσου νόστιμα και καλοψημένα είναι και τα μικρά λουκανικάκια που ονομάζονται Nuremberg Bratwurst και απογειώνονται αν τα δοκιμάσετε με λίγη καυτερή μουστάρδα στο πλάι.

Μπορεί η Νυρεμβέργη να μην αποτελεί, για πολλούς, την πιο προφανή επιλογή όταν μιλάμε για Χριστούγεννα στη Γερμανία, όμως, να είστε σίγουροι πως εδώ το κλίμα είναι τόσο ζεστό, φιλόξενο και εορταστικό που θα γίνετε κι εσείς «ένα» με τη μαγευτική και «θαυματουργή» ατμόσφαιρα των γιορτών.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη Νυρεμβέργη θα είναι ανοιχτές καθημερινά από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου 2023.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Πράγας

Η ατμοσφαιρική πρωτεύουσα της Τσεχίας μεταμορφώνεται σε μία παραμυθένια χώρα των θαυμάτων κάθε Δεκέμβριο, όταν οι χριστουγεννιάτικες αγορές ανοίγουν τις πόρτες τους και όλη η πόλη μοιάζει να ενώνεται σε ένα μεγάλο χειμωνιάτικο πάρτι.

Η καρδιά των γιορτών στην Πράγα χτυπάει σίγουρα στην Παλιά Πόλη, εκεί όπου θα συναντήσετε την πλατεία Wenceslas, το πιο κεντρικό σημείο ολόκληρης της τσέχικης πρωτεύουσας. Χιλιάδες γιορτινά φώτα ανάβουν κάθε Χριστούγεννα και δεκάδες ξύλινοι πάγκοι περιμένουν τους επισκέπτες, φορτωμένοι πανέμορφα στολίδια, χειροποίητα ξύλινα παιχνίδια και παραδοσιακές τσέχικες χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες. Και, βέβαια, τις παραδοσιακές γιορτινές λιχουδιές που σκορπούν τα απίθανες μυρωδιές τους σε κάθε γωνιά του ιστορικού κέντρου. Εξίσου όμορφη και εντυπωσιακή είναι και η αγορά που στήνεται κάθε χρόνο μέσα στο Κάστρο της Πράγας, αλλά και οι πολύ χαριτωμένες μικρότερες αγορές στην Πλατεία Ειρήνης και στην Πλατεία Tyl.

Σίγουρα, αξίζει να δοκιμάσετε το παραδοσιακό γλυκό που λέγεται «trdelník», ένα σλοβακικό ρολό που ψήνεται μπροστά στα μάτια σας γεμιστό με ζάχαρη και μείγμα καρυδιού. Και, φυσικά, το ζεστό τσέχικο κρασί που λέγεται svařené víno, αλλά και το παραδοσιακό τσέχικο λουκάνικο klobása, ψημένο στη σχάρα. Για όσους αγαπούν τις καυτερές γεύσεις μία εξαιρετική επιλογή είναι το γνωστό σε όλους guláš, μία πολύ spicy κρεατόσουπα που συνήθως σερβίρεται με ζυμαρικά.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στην Πράγα θα είναι ανοικτές από τις 2 Δεκεμβρίου του 2023 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 2024.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Βουδαπέστης

H πρωτεύουσα της Ουγγαρίας ζωντανεύει με ένα μοναδικό, εξωπραγματικά όμορφο τρόπο την περίοδο των γιορτών. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης, ιδιαίτερα αυτές που θα συναντήσετε στην πλατεία Vörösmarty και στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό που θα σας εντάξει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο στο mood των ημερών.

Τα λιθόστρωτα δρομάκια του ιστορικού κέντρου είναι στολισμένα απ’ άκρη σ΄ άκρη, οι ξύλινοι πάγκοι φαντάζουν φιλόξενοι και πέρα για πέρα ελκυστικοί, όπως είναι φορτωμένοι με τοπικά καλούδια, από όμορφες χειροτεχνίες μέχρι μοναδικά προϊόντα για το σπίτι σας, όλα κουβαλάνε τη δική τους ξεχωριστή, ουγγρική ταυτότητα.

Όπως σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές της κεντρικής Ευρώπης έτσι και στη Βουδαπέστη τον πρώτο λόγο τον έχει, μάλλον, το φαγητό: πεντανόστιμο, τοπικό και ολόφρεσκο ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σας και είναι ό,τι πιο αυθεντικό και γιορτινό μπορείτε να δοκιμάσετε στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Το πιο γνωστό γλυκό που θα βρείτε σε αφθονία σε πολλούς από τους πάγκους των γιορτινών αγορών λέγεται kürtőskalács και μοιάζει με αφράτη καμινάδα, φτιαγμένη από ζύμη, καλυμμένη είτε με ζάχαρη είτε με σοκολάτα. Φημισμένη ντόπια λιχουδιά, με αλμυρή αυτή τη φορά χροιά, είναι το ουγγρικό τηγανητό ψωμί με τυρί, ξινή κρέμα και σκόρδο. Λέγεται lángos και στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βουδαπέστης το λατρεύουν, κυριολεκτικά. Πολύ δημοφιλής είναι και η ουγγρική εκδοχή του χριστουγεννιάτικου κρασιού, γνωστό με το όνομα forralt bor, που αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό σε μία απολαυστική βόλτα στις πολλές, γραφικές και πανέμορφες αγορές της Βουδαπέστης.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη Βουδαπέστη θα είναι ανοικτές από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Στοκχόλμης

Μερικές από τις ομορφότερες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη θα βρείτε και στην πρωτεύουσα της Σουηδίας. Από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά η Παλιά Πόλη της Στοκχόλμης μεταμορφώνεται στο ωραιότερο σκανδιναβικό παραμύθι και αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες στις πιο γοητευτικές ιστορίες γύρω από τη μεγάλη σουηδική παράδοση.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσημη γιορτινή αγορά που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Gamla Stan, στο ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης από το 1900. Τα φωτισμένα, πλακόστρωτα δρομάκια και η μεσαιωνική αρχιτεκτονική δημιουργούν το απόλυτο γραφικό σκηνικό με αμέτρητους γεμάτους με σουηδικές χειροτεχνίες, γιορτινά στολίδια και μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές λιχουδιές.

Βέβαια, Χριστούγεννα στη Στοκχόλμη δε γίνεται να υπάρξουν χωρίς το ζεστό χριστουγεννιάτικο κόκκινο κρασί που η Ευρώπη, πραγματικά, λατρεύει και το οποίο στη Σουηδία ονομάζεται glögg, είναι ζεστό, πικάντικο, ελαφρώς αλκοολούχο με υπέροχα αρώματα από γαρύφαλλο και κανέλα. Από τα πιο εμβληματικά παραδοσιακά φαγητά της Σουηδίας είναι και το knäckebröd, το τραγανό, ψημένο ψωμάκι γεμιστό με εκλεκτά ντόπια τυριά και, φυσικά, ένα πιάτο αφιερωμένο στο εθνικό φαγητό της χώρας: το gravlax που είναι, ουσιαστικά, σολομός μαγειρεμένος με ένα ξεχωριστό, σουηδικό τρόπο.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη Στοκχόλμη θα είναι ανοικτές από τις 18 Νοεμβρίου μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου του 2023.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Κοπεγχάγης

Οι επισκέπτες που καταφθάνουν κάθε Χριστούγεννα, από κάθε γωνία της Ευρώπης, στη γοητευτική Κοπεγχάγη για να ζήσουν εκεί τη μαγεία των γιορτών είναι όλο και περισσότεροι. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού εκτός από την υπέροχη γιορτινή ατμόσφαιρα που είναι διάχυτη σε κάθε γωνία της δανέζικης πρωτεύουσας, στην Κοπεγχάγη υπάρχει ένα από τα διασημότερα θεματικά πάρκα στον κόσμο, το περίφημο Tivoli, το οποίο τις ημέρες των γιορτών φαντάζει πιο εντυπωσιακό και παραμυθένιο από κάθε άλλη φορά.

Μέσα στο φανταστικό Tivoli με τους πανέμορφους κήπους, διαμορφωμένοι σε στυλ βγαλμένο από τον κόσμο της Άπω Ανατολής, θα βρείτε και μία από τις ωραιότερες χριστουγεννιάτικές αγορές της πόλης, ένα γιορτινό όνειρο φτιαγμένο από λαμπιόνια, στολίδια και αμέτρητα, κουκλίστικα παιχνίδια. Ακόμα, μέσα στο Tivoli υπάρχει ένα εκπληκτικό λούνα παρκ, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, με παιχνίδια που απευθύνονται σε όλη τη γκάμα των πιθανών ηλικιών. Μάλιστα, ένα από αυτά το εξαιρετικά απότομο roller coster, που ονομάζεται Χρυσός Πύργος, είναι ένα από τα πιο τολμηρά και έντονα παιχνίδια που θα δοκιμάσετε ποτέ σε λούνα παρκ.

Και στην Κοπεγχάγη οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι γεμάτες με πάγκους φορτωμένους χαριτωμένα στολίδια και, φυσικά, μπόλικο παραδοσιακό φαγητό. Δοκιμάστε τις παραδοσιακές δανέζικες τηγανίτες που ονομάζονται æbleskiver, είναι πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη και σερβίρονται με μαρμελάδα, συνήθως με γεύση βατόμουρο. Συνδυάστε τες με την απαραίτητη κούπα αχνιστό gløgg, τη δανέζικη εκδοχή του ζεστού κρασιού με μπαχαρικά και σταφίδες, για μία αυθεντική δανέζικη απόλαυση.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη Βουδαπέστη θα είναι ανοικτές από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης

Με αυτοκρατορική φινέτσα και διαχρονική γοητεία, η πρωτεύουσα της Αυστρίας μεταμορφώνεται ολόκληρη σε ένα ζωντανό χριστουγεννιάτικο παραμύθι, σε σκηνικό βγαλμένο από εμβληματικά παιδικά βιβλία όπως ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών.

Πραγματικά, δεν υπάρχει πιο ρομαντικός προορισμός για να ταξιδέψετε τις γιορτές από την αρχοντική και πέρα ως πέρα ιστορική Βιέννη, μία πόλη που ξέρει να γιορτάζει τα Χριστούγεννα όπως λίγες. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της αυστριακής πρωτεύουσας είναι γνωστές και με την ονομασία «Wiener Christkindlmarkt» και είναι σίγουρα από τις πιο εντυπωσιακές και γιορτινές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές όχι μόνο στη Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πιο γνωστή αγορά της πόλης είναι η αυτή που στήνεται κάθε Χριστούγεννα στη Rathausplatz, ακριβώς μπροστά από το Δημαρχείο της Βιέννης, και η οποία φημίζεται για τη γιορτινή, παραμυθένια ατμόσφαιρα της. Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων στην πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι πραγματικά πανηγυρικοί, σημειώστε, ωστόσο, ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς κατά τις οποίες οι γιορτινές αγορές παραμένουν κλειστές και στην πόλη επικρατεί μία ατμόσφαιρα ζεστασιάς, αλλά και απόλυτης ηρεμίας.

Αν βρεθείτε στη Βιέννη για τα Χριστούγεννα το μόνο σίγουρο είναι πως θα ακούσετε πολλή (και καλή) κλασική μουσική και θα δοκιμάσετε καταπληκτικά γλυκά, κάτι για το οποίο οι Βιεννέζοι φημίζονται. Πιο εμβληματική λιχουδιά το διάσημο κέικ Sachertorte αλλά και το Apfelstrudel, η παραδοσιακή, βιεννέζικη, λαχταριστή μηλόπιτα. Για την τέλεια χριστουγεννιάτικη γευστική εμπειρία συνδυάστε το φαγητό σας, αλμυρό ή γλυκό, με μία κούπα ζεστό Glühwein ή με ένα αυστριακό puncsh, ένα αλκοολούχο, πικάντικο ποτό με αρώματα φρούτων.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη Βιέννη θα είναι ανοιχτές από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 26 Δεκεμβρίου 2023.

Χριστουγεννιάτικες αγορές του Μονάχου

Από τις πιο διάσημες και εμβληματικές χριστουγεννιάτικες αγορές της κεντρικής Ευρώπης είναι και αυτές του Μονάχου στη Γερμανία, μίας χώρας που ξέρει σίγουρα να γιορτάζει τα Χριστούγεννα.

Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας οι δρόμοι και τα καταστήματα στολίζονται από νωρίς και οι γιορτινές αγορές ανοίγουν τις πόρτες τους προς τα τέλη Νοεμβρίου για να υποδεχθούν τους επισκέπτες σε έναν κόσμο χαράς, γλεντιού και άφθονης βαρελίσιας μπύρας.

Η πιο γνωστή αγορά στο Μόναχο ονομάζεται Marienplatz και βρίσκεται στην ομώνυμη, κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου, ακριβώς μπροστά στο εντυπωσιακό Neues Rathaus. Εκεί, μοιάζουν να ζωντανεύουν σε μία στιγμή όλες οι όμορφες γερμανικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και το κλίμα είναι ιδιαίτερα κατανυκτικό.

Και, βέβαια, μην ξεχνάτε πως πουθενά δεν θα φάτε καλύτερα λουκάνικα από τη Γερμανία, με το Μόναχο να κρατά ψηλά τον γαστρονομικό πήχη στις τοπικές, παραδοσιακές συνταγές. Για το καλύτερο, «γρήγορο» φαγητό απλά ζητήστε ένα ψητό λουκάνικο Bratwurst συνοδεία παγωμένης, βαυαρικής μπύρας ή μίας κούπας ζεστού Gluhwein και ολοκληρώστε ιδανικά το γεύμα σας είτε με ένα γλυκό κομμάτι Marzipanbrot είτε με ένα κομμάτι από το διάσημο κέικ που οι Βαυαροί ονομάζουν Nussecken, με ξηρούς καρπούς και επικάλυψη σοκολάτας.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στο Μόναχο θα είναι ανοιχτές από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου 2023.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Φρανκφούρτης

Ιδιαίτερα εορταστικό και το χριστουγεννιάτικο κλίμα στη Φρανκφούρτη, μία από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές, από άποψη εμπορικής δραστηριότητας, πόλεις της Γερμανίας. Η κεντρική αγορά της Φρανκφούρτης, μάλιστα, είναι από τις παλαιότερες ολόκληρης της χώρας, καθώς χρονολογείται πίσω στον 14ο αιώνα.

Με φόντο το ιστορικό σκηνικό της πλατείας Römerberg και του καθεδρικού ναού της Φρανκφούρτης, η κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά είναι γεμάτη με περίτεχνους ξύλινους πάγκους, λαμπερά φώτα και ένα γιγάντιο χριστουγεννιάτικο δέντρο που στέκεται επιβλητικό και περήφανο στο επίκεντρο του γλεντιού και αυτής της ακαταμάχητης γιορτινής ατμόσφαιρας.

Όπως συμβαίνει σε ολόκληρη τη Γερμανία και την Αυστρία και στη Φρανκφούρτη θα βρείτε το ζεστό, υπέροχα μυρωδάτο Gluhwein να ρέει άφθονο και να σερβίρεται μέσα σε πανέμορφες γιορτινές κεραμικές κούπες, οι οποίες διαφέρουν από αγορά σε αγορά. Αν, μάλιστα, πληρώσετε κάτι παραπάνω μπορείτε να πάρετε την κούπα μαζί σας ως το τέλειο αναμνηστικό από το ταξίδι σας. Από τις πιο γνωστές λιχουδιές της Φρανκφούρτης είναι τα παραδοσιακά μπισκοτάκια αμυγδάλου Bethmännchen, αλλά και ακόμα ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα, το κρασί από μήλο που ονομάζεται Apfelwein, ειδική επιλογή για όσους θέλουν κάτι πιο ελαφρύ από το κλασικό Gluhwein.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη Φρανκφούρτη θα είναι ανοιχτές καθημερινά από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Διαβάστε ακόμη: