Την αδυναμία του χρηματιστηρίου να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και του γενικού δείκτη να επανέλθει στα πέριξ των 1300 μονάδων επίπεδα αποκαλύπτει η σημερινή συνεδρίαση .

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή έκθεση της Moody’s για τις τράπεζες δημιούργησε κάποιες θετικές προοπτικές για την αγορά, οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών , παρουσιάζουν μικρά μόνο κέρδη.

Οι λόγοι πολλοί και προερχόμενοι από διαφορετική αφετηρία: Κατά πρώτον η εικόνα των αγορών διεθνώς.

Όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις και αυτός ο Σεπτέμβριος ακολουθεί την παράδοση και οι πωλητές επικρατούν σαφώς των αγοραστών στα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια.

Πέραν της εικόνας διεθνώς στην ελληνική αγορά επενεργούν οι εξής παράγοντες:

1) Προς το παρόν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες απεγκλωβισμού του γενικού δείκτη από τα σημερινά επίπεδα. Σε γενικό επίπεδο η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση ενδοσκόπησης, μετά τα σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα σε πολλά επίπεδα που προέκυψαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

2) Παράλληλα οι έκτακτες ανάγκες που αναδεικνύονται μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία, αν και δεν έχουν υπολογιστεί επακριβώς, αλλάζουν τα δεδομένα τόσο του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους όσο και του 2024.

3) Υπό αυτά τα δεδομένα η αγορά δεν δείχνει να έχει δυνάμεις για να κινηθεί ανοδικά, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των προηγούμενων εβδομάδων για το απλό λόγο ότι δεν υπάρχει story. Τα σενάρια περί αναβαθμίσεων και επενδυτικής βαθμίδας έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό δεν καταγράφεται. Αντίθετα οι πωλήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων συνεχίζονται με την παραμικρή ανοδική αναλαμπή. Όσο για το επιχείρημα ότι οι ξένοι πουλάνε, αφού η ελληνική οικονομία «αλλάζει πίστα», αφορά μόνο εκείνους που πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η αλλαγή τάσης, πράγμα που δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τις εξελίξεις.

4) Σε επίπεδο εταιρικών ανακοινώσεων δεν υπάρχουν στοιχεία που να διαφοροποιούν το κλίμα. Διότι ναι μεν τα αποτελέσματα του εξαμήνου κινούνται σε καλύτερα των αναμενομένων επίπεδα, η κατάσταση της οικονομίας όμως διεθνώς, όσο και εσωτερικά με την επιμονή των υψηλών επιτοκίων και της περιορισμένης κατανάλωσης , δεν αποτελούν θετικές ενδείξεις.

5) Εναγωνίως η αγορά ανέμενε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα κινούνταν οι διαδικασίες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Αυτό λόγω συνθηκών δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει σύντομα, σήμερα δημοσιεύονται πληροφορίες ότι τράπεζα που ενδιαφερόταν να εξαγοράσει πακέτο μετοχών της από το ΤΧΣ , δεν συνάντησε τη σχετική ανταπόκριση.

Ένας επιπλέον σοβαρός λόγος που διατηρούν τους δείκτες του χρηματιστηρίου στα σημερινά επίπεδα αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Αν και προς το παρόν θεωρείται πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί το βάρος των όποιων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξσίου βέβαιο ότι η πιθανή εκλογή του «κομήτη» Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να δημιουργήσουν νέες και πρωτόγνωρες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό.

Διαβάστε ακόμη: