«Η συνεργασία μας δεν αφορά μόνο τα 4 πρώτα έργα, θα είναι δυναμική, θα κρίνεται σε κάθε στάδιο κι εφόσον κριθεί ότι εξελίσσεται καλά, υπάρχει μεγάλο μέλλον και όρεξη και από τις δύο πλευρές να κάνουμε πολλά περισσότερα».

Αυτό επεσήμαναν χθες οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και Δημήτρης Ανδριόπουλος διευθύνων σύμβουλος της DIMAND, ανακοινώνοντας τη σύμπραξη των δύο πλευρών για 4 σημαντικά έργα αναπλάσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη (στη συμπρωτεύουσα μόνο στο κομμάτι της χρηματοδότησης).

Τα τέσσερα έργα υπολογίζεται ότι θα έχουν ένα συνολικό κόστος ανάπτυξης που υπολογίζεται σε μισό δισ. ευρώ και πολλαπλάσιο αντίκτυπο σε περιβαλλοντικό, οικονομικό πεδίο -και όχι μόνο- δεδομένου ότι πρόκειται για την επανάχρηση και επανένταξη συνολικής δομημένης επιφάνειας 127.000 τ.μ.. «Στην Πειραιώς έχουμε ένα μεγάλο απόθεμα ακινήτων που διαχειριζόμαστε με πολλαπλούς τρόπους και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σύμπραξη με την DIMAND.

Η ιδέα είναι ότι θα μειώσουμε μεν το χαρτοφυλάκιό μας, όχι όμως απαραίτητα με ρευστοποιήσεις. Το σκεπτικό αυτής της συνεργασίας είναι να δοθεί υπεραξία στα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, ενώ παράλληλα, θέλουμε να δημιουργούμε αξία που να επιστρέφεται στην κοινωνία, με συνεισφορά στο περιβάλλον κι ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με συνεισφορά επίσης στον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η αναβάθμιση των κτιρίων όπου στεγάζονται οι δικοί μας άνθρωποι».

Τα τέσσερα πρώτα ακίνητα που περιλαμβάνονται στην στρατηγική συνεργασία των δύο μερών αφορούν στην ανάπλαση του βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, το ακίνητο επί της οδού Κοραή 4, την ανάπτυξη παραθαλάσσιας έκτασης 100 στρεμμάτων παρακείμενης του λιμένα Λαυρίου και την απόκτηση από την Dimand πλειοψηφικού ποσοστού στις εταιρείες ειδικού σκοπού ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΕ και ΙΑΝΟΣ ΜΑΕ, στις οποίες ανήκει το ακίνητο του πρώην Λαμπρόπουλου επί των οδών Σταδίου και Αιόλου, που είναι σήμερα ιδιοκτησία της Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, «η στρατηγική μας σύμπραξη τώρα δεν αφορά μόνο χρήμα ή…ντουβάρια. Εχουμε μία μακρά συνεργασία 20ετίας, όση είναι και η παρουσία της DIMAND στην αγορά με την Πειραιώς και τους τελευταίους 10 μήνες μετά από συζητήσεις καταφέραμε να δημιουργήσουμε μεγάλη πίστη, εμπιστοσύνη κι ένα κοινό όραμα σε ένα κομμάτι όπως αυτό για την επανάχρηση κτιρίων που μπορούν να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο στην πόλη. Θέλουμε τα επόμενα 3-4 χρόνια να είναι σε πλήρη λειτουργία τα κτίρια, τα οποία θα αφήσουν κι ένα σημαντικό αποτύπωμα κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό».

Το έναυσμα για τη σύμπραξη των δύο πλευρών δόθηκε με τη συμφωνία αποκλειστικής χρηματοδότησης από την Πειραιώς για το νέο project της DIMAND στη Θεσσαλονίκη, αυτό του βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη. Η Πειραιώς και η Dimand έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Πρόκειται για project 160 εκατ. ευρώ, κοντά στα 50.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 17.000 τ.μ. διατηρητέα, με στόχο την αναβάθμιση της γενικότερης περιοχής και με έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης 3- 4 ετών, ξεκινώντας από τις αρχές του 2025.

Το δεύτερο έργο αφορά στη στέγαση κεντρικών διοικητικών μονάδων της Πειραιώς σε ακίνητο επί της οδού Κοραή 4, το οποίο αγόρασε η DIMAND από την Εθνική Ασφαλιστική και θα ανακαινισθεί με επιμέλεια της εταιρείας με βάση τις πλέον σύγχρονες κτιριακές προδιαγραφές. Το ακίνητο προβλέπεται να παραδοθεί «με το κλειδί στο χέρι» τον Σεπτέμβριο του 2026 στην Πειραιώς. Το συνολικό εμβαδόν του αγγίζει τα 15.000 τ.μ., από τα οποία άνω των 9.000 τ.μ. θα διατεθούν για την εγκατάσταση γραφείων της τράπεζας.

Επιπλέον, 3.000 τ.μ. θα διατεθούν σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστίασης στη στοά «Κοραή», δημιουργώντας ένα νέο κόμβο εμπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας στο κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάδειξη του διατηρητέου κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του χώρου ιστορικής μνήμης της Kommandatur της περιόδου 1941-’44. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, «έχουμε 19 κτίρια όπου στεγάζουμε τους ανθρώπους μας και γίνεται έτσι μία μεγάλη προσπάθεια να ενοποιήσουμε όλες αυτές τις στεγάσεις», με τον κ. Ανδριόπουλο από την πλευρά του να δηλώνει ότι «πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά τοπόσημα της πόλης, που θα αναβαθμίσει και την ευρύτερη περιοχή».

Επίσης στο κέντρο της Αθήνας, το τρίτο ακίνητο που εντάσσεται στη συνεργασία των δύο μερών αφορά την απόκτηση από την Dimand πλειοψηφικού ποσοστού στις εταιρείες ειδικού σκοπού ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΕ και ΙΑΝΟΣ ΜΑΕ, στις οποίες ανήκει το ακίνητο του πρώην Λαμπρόπουλου επί των οδών Σταδίου και Αιόλου, με στόχο την ανάδειξη και την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευσή του, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Η Πειραιώς ως στρατηγικός εταίρος της Dimand θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό στις δύο εταιρείες, ενώ αυτήν την στιγμή το ακίνητο στεγάζει το πολυκατάστημα Notos Com. Mε την τελευταία, μετά τη λήξη του μισθωτηρίου, έχει ήδη δοθεί παράταση, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Κι αυτό γιατί, το πιθανότερο είναι ότι η ανακατασκευή, με εκτιμώμενο κόστος στα 20-25 εκατ. ευρώ, δε θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με το πολυκατάστημα σε λειτουργία.

«Θα συζητήσουμε και θα συναποφασίσουμε, γιατί το κτίριο πρέπει να ανακατασκευαστεί και να ενισχυθεί, αποκτώντας πράσινα χαρακτηριστικά και πιστοποιήσεις. Οι χρήσεις δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη κι αποτελούν επίσης αντικείμενο σχεδιασμού, ωστόσο πρόκειται για ένα ακίνητο κοντά στο πρώην ΜΙΝΙΟΝ, ένα ακόμη μικτό project που τρέχει από την DIMAND και μπορεί να δημιουργήσει, συνδυαστικά, σημαντικό, θετικό αντίκτυπο», ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος.

Πιο μακρύ δρόμο, με ορίζοντα από 4-6 χρόνια, λόγω της απαραίτητης πολεοδομικής, σχεδιαστικής και αδειοδοτικής ωρίμανσης, έχει η ανάπτυξη παραθαλάσσιας έκτασης 100 στρεμμάτων παρακείμενης του λιμένα Λαυρίου που κατέχει στο Λαύριο η Πειραιώς (75%) με το σχήμα Κέκροψ, ΓΕΚ και Intracom. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο με μικτές χρήσεις, που θεωρώ ότι έχει επίσης μεγάλη αξία και θα συζητηθεί πολύ στο μέλλον. Το συγκεκριμένο έργο ήταν για εμάς, ως Πειραιώς, ένα πολύ ενδιαφέρον παζλ, γιατί αφορά μία μεγάλη έκταση στο λιμάνι, έχουμε μία δημοτική αρχή που έχει κάνει μία εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια να αναβαθμίσει την περιοχή με περιορισμένα μέσα και το λιμάνι, το οποίο επίσης οδεύει προς αξιοποίηση», σχολίασε ο κ. Μεγάλου.

Η Dimand έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία με τη διαχειρίστρια εταιρεία της Strix Holdings II L.P., η οποία και ελέγχει την Euroterra A.E., ιδιοκτήτρια του ακίνητου. Σκοπός της συμφωνίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ευρείας επένδυσης, με στόχο την αποκατάσταση της έκτασης και την ανάπτυξη πολεοδομικών υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα φιλοξενούν κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης και χώρους αναψυχής. «Είναι ένα έργο με τη δυνατότητα να υποδεχθεί 60.000 τ.μ.. Το Λαύριο είναι το στρατηγικό μέλλον της μητροπολιτικής Αθήνας, με το δεύτερο λιμάνι, την επέκταση του Προαστιακού που θα ενισχύσει το κομμάτι της κατοικίας. Θα είναι η οικιστική εκτόνωση του λεκανοπεδίου», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Ανδριόπουλος.

Διαβάστε ακόμη