Για την κυβέρνηση τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν ξεσπάσει η πύρινη λαίλαπα.

Η αδυναμία να ελεγχθούν τα πύρινα μέτωπα ακόμα και σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος.

Κατ΄ επέκταση φθορά υφίσταται και η κυβέρνηση η οποία μέχρι τώρα εξασφάλιζε κυριαρχία γιατί διαχειρίζονταν με επιτυχία τις κρίσεις.

Πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί με την επίσκεψή του στην Ηλεία εκτέθηκε σε μια τοξική δημοσιότητα.

Ο πρωθυπουργός δεν είναι πυροσβέστης για να πηγαίνει στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά οφείλει να βρίσκεται στο στρατηγείο του στο Μαξίμου για να συντονίζει τους υπουργούς και τον παραλυμένο από χρόνιες παθογένειες κρατικό μηχανισμό.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διαχειριστούν τον πύρινο εφιάλτη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν ολέθρια λάθη από την κυβέρνηση.

Η ολιγωρία των αρμοδίων να ζητήσουν βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες σε πτητικά μέσα συνιστά εγκληματικό λάθος, όπως επίσης το γεγονός ότι αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις την τρίτη ημέρα που είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Μετά τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός θα αποτιμήσει ψύχραιμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Άλλωστε στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τα μηνύματα οργής που προέρχονται από την κοινωνία.

Γιατί η εικόνα μιας χώρας που καίγεται για μέρες αποσταθεροποιεί τις σχέσεις ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα.

Είναι σίγουρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για να μπορέσει να πείσει τον κόσμο ότι η κυβέρνηση και το κράτος έδειξαν αντανακλαστικά στη διαχείριση της κρίσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παραδεχθεί τις χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού.

Επίσης θα αναλάβει την ευθύνη για το γεγονός ότι τα πτητικά μέσα που διαθέτει το κράτος είναι παλαιωμένα και θα έπρεπε να είχε φροντίσει η κυβέρνηση για προμήθεια σύγχρονων αεροσκαφών πυρόσβεσης.