Λίστα με τις κατάλληλες και τις ακατάλληλες παραλίες για κολύμπι στην Αττική δημοσίευσε πρόσφατα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) ανακοινώνοντας τα επαναληπτικά αποτελέσματα των μετρήσεων και αναλύσεων για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.

Το ΠΑΚΟΕ γνωστοποίησε τα αποτελέσματα από τις επαναληπτικές δειγματοληψίες για την περιοχή από τις ακτές του Πειραιά, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Βάρκιζας και Ανατολικής Αττικής.

Από τα 35 δείγματα που εξετάστηκαν τα 11, δηλαδή 31,43%, βρέθηκαν ακατάλληλα (Α) για κολύμβηση, ενώ τα είκοσι 24, δηλαδή 68,57%, βρέθηκαν κατάλληλα (Κ) για κολύμβηση.

«Αυτά τα συμπεράσματα αναδεικνύουν το πρόβλημα δυστυχώς της επιδείνωσης της ρύπανσης, επειδή στις πρώτες δειγματοληψίες του Μαΐου τα στατιστικά στις περιοχές έδειχναν ότι ακατάλληλα (Α) για κολύμβηση ήταν το 18,3% και κατάλληλα (Κ) για κολύμβηση το 81,7%», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δείτε τη λίστα και τους χάρτες ΕΔΩ

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το ΠΑΚΟΕ για 45 συνεχή χρονιά , ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες στις αρχές κάθε κολυμβητικής περιόδου για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, ούτως ώστε με ασφάλεια να απολαύσουν τα μπάνια τους .

Το ΠΑΚΟΕ ως μη κρατικός , μη κερδοσκοπικός οργανισμός , με σταθερή και δυναμική παρουσία σας προσφέρει δωρεάν τις παρακάτω μετρήσεις και αναλύσεις των νερών κολύμβησης με μοναδικό σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσια υγείας και την ενημέρωση των φορέων και των κατοίκων.

Όπως είχαμε ανακοινώσει στις 3 Ιουνίου θα έβγαινε το Πρώτο Δελτίο Τύπου και πριν τις 5 Ιουλίου με τα επαναληπτικά αποτελέσματα των μετρήσεων και αναλύσεων.

Έχει ήδη εκτυπωθεί ένα φυλλάδιο 40 σελίδων όπου παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγματοληψιών του Μαΐου. Το φυλλάδιο αυτό έχει εκτυπωθεί σε 150.000 αντίτυπα και θα διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ στις προαναφερόμενες 13 περιοχές και μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του ΠΑΚΟΕ (Νικολάου Φλώρου 8, 11524, Αθήνα).

Σήμερα λοιπόν παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα από τις επαναληπτικές δειγματοληψίες στις ίδιες 13 διαδρομές και συγκεκριμένα για την περιοχή από τις ακτές Βορειοανατολικής Αττικής και Νότιας Εύβοιας.

Από τους πίνακες διαπιστώνουμε ότι από τα 40 δείγματα που εξετάστηκαν τα πέντε (5), δηλαδή 12,5%, βρέθηκαν ακατάλληλα (Α) για κολύμβηση, ενώ τα έντεκα (35), δηλαδή 87,5%, βρέθηκαν κατάλληλα (Κ) για κολύμβηση.

Αυτά τα συμπεράσματα αναδεικνύουν την βελτίωση της ποιότητας των θαλασσών και την μείωση της μόλυνσης, επειδή στις πρώτες δειγματοληψίες του Μαΐου τα στατιστικά στην περιοχή της Β.Α. Αττικής με Α/Α από 1 μέχρι 22, είχαμε 3 ακατάλληλα σημεία, ενώ στην επαναληπτική έρευνα, εξετάζοντας τα δείγματα από τις ίδιες τοποθεσίες, βρήκαμε μόνο 2 ακατάλληλα σημεία.

Ομοίως μια ελαφριά βελτίωση βρήκαμε και στην Εύβοια, με την προηγούμενη έρευνα να παρουσιάζει 4 ακατάλληλα δείγματα, ενώ στα 17 δείγματα της επαναλληπτικής έρευνας εντοπίσαμε μόλις 3 ακατάλληλα δείγματα. Συνεχώς υπάρχει μια σχετική βελτίωση. Από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τα Πολιτικά.

Διαβάστε ακόμη