Δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης και χειραγώγησης των μετοχών, που διενεργήθηκε πριν ανακοινωθούν επισήμως δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, διερευνά εδώ και αρκετό καιρό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!

Πρόκειται για τις υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης και χειραγώγησης των μετοχών τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Alpha Bank οι οποίες έλαβαν χώρα κατά διάστημα ακριβώς πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 2 συστημικών τραπεζών!

Ειδικότερα, συγκεκριμένοι κερδοσκοπικοί κύκλοι εκμεταλλευόμενοι εσωτερική πληροφόρηση όσον αφορά τη διενέργεια αυξήσεων κεφαλαίου – μαμούθ και μάλιστα υπέρ των νέων μετόχων, με τους παλαιούς μετόχους να χάνουν τα δικαιώματα τους, προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις, επηρεάζοντας σημαντικά την τιμή της μετοχής και δημιουργώντας ταυτόχρονα αρνητικό κλίμα στην αγορά!

επιτροπή κεφαλαιαγοράς

Σε βαθμό που οι αυξήσεις κεφαλαίου αυτές, κρίσιμες και καθοριστικές για την οικονομία, την αγορά και το τραπεζικό σύστημα, τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο μη υλοποίησης τους, λόγω του ασταθούς χρηματιστηριακού κλίματος που δημιουργήθηκε!

Και οι δύο αυτές υποθέσεις, θεωρούνται και είναι, μείζονος σημασίας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και ταυτοχρόνως η διαλεύκανση τους και επιβολή ποινών θα δημιουργήσει ένα τείχος ασφαλείας στις εισηγμένες επιχειρήσεις και τράπεζες, καθώς και στους επενδυτές του χρηματιστηρίου που κατ’ επανάληψη έχουν βιώσει τέτοιου είδους κερδοσκοπικές επιθέσεις που λειτουργούν προς όφελος ολίγων και εις βάρος του ευρύτερου επενδυτικού κοινού!

Οι πληροφορίες λένε πως οι έρευνες των χρηματιστηριακών αρχών έχουν προχωρήσει ουσιαστικά και σε βάθος. Και πως έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία αδιάσειστα που αναδεικνύουν βαρύτατες ευθύνες σε πρόσωπα και φορείς.

Ήδη, λέγεται, για την χειραγώγηση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς έχουν προκύψει συμπεράσματα και πως το σχετικό πόρισμα και η εισήγηση των υπηρεσιών βρίσκεται στα χέρια του ΔΣ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κατά πληροφορίες προτίθεται να το φέρει στο σώμα προς διαβούλευση και επιβολή ποινών!

Την ίδια ώρα αναμένεται επίσης η σχετική εισήγηση και το πόρισμα για την εσωτερική πληροφόρηση και την χειραγώγηση της μετοχής της Alpha bank.

Όπως είναι προφανές, η αγορά, η πιάτσα, οι μικροί κυρίως επενδυτές, αναμένουν με αγωνία τα πορίσματα αυτά, με διευθύνσεις και ονόματα, όχι απλώς για να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα, αλλά για να σταλούν στον εισαγγελέα το συντομότερο δυνατόν και να αποφευχθεί η συγκάλυψη δια μέσω της παραγραφής, βάσει του νόμου Σταικούρα που η αγορά εκτιμά ότι θα λειτουργήσει ως πλυντήριο ξεπλύματος για κάθε κερδοσκόπο, χρηματιστηριακό απατεώνα και λαμόγιο που καταχράται για ίδιον όφελος εσωτερική πληροφόρηση!

Στην Αμερική υποθέσεις τέτοιες εξιχνιάζονται ταχύτατα και προβλέπουν προφυλακίσεις και κάθειρξη πολλών χρόνων…