Το μέσο ύψος των ανθρώπων στο Μιλάνο της Ιταλίας παρέμεινε σταθερό τα τελευταία 2.000 χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση των λειψάνων περισσότερων από 500 ανθρώπων που είχαν ταφεί στην πόλη από τη Ρωμαϊκή Εποχή έως τον εικοστό αιώνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports στις 23 Φεβρουαρίου, αποκάλυψε ότι, ενώ το ύψος διέφερε μεταξύ ατόμων από διαφορετικές εποχές, το μέσο ύψος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες δεν άλλαξε σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Τα λείψανα 549 ανδρών και γυναικών που ενταφιάστηκαν στο Μιλάνο, που καλύπτουν σχεδόν 2.000 χρόνια ιστορίας, εξετάστηκαν από τον Mirko Mattia και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Η Ρωμαϊκή Εποχή, ο Πρώιμος Μεσαίωνας, ο Ύστερος Μεσαίωνας, η Σύγχρονη Εποχή και η Σύγχρονη Εποχή ήταν μεταξύ των εποχών που καλύφθηκαν στη μελέτη.

Σύμφωνα με αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στους τάφους και ιστορικές πληροφορίες για τις τοποθεσίες ταφής, αναγνωρίστηκε ότι τα λείψανα ανήκαν σε λιγότερο εύπορους ανθρώπους.

Οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι το αρσενικό ανάστημα κυμαινόταν από 152 έως 195,4 εκατοστά, με μέσο όρο τα 168,5 εκατοστά. Τα θηλυκά κυμαίνονταν σε ύψος από 143,5 έως 177,6 εκατοστά, με μέσο ύψος 157,8 εκατοστά.

Το μέσο ανάστημα ανδρών και γυναικών παρέμεινε σταθερό και δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των εποχών.

οι κάπως ανώτερες συνθήκες διαβίωσης του Μιλάνου θα μπορούσαν να είναι ο λόγος

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι οι κάπως ανώτερες συνθήκες διαβίωσης του Μιλάνου από άλλες τοποθεσίες θα μπορούσαν να είναι ο λόγος για τη σταθερή τάση στο ανάστημα στο πέρασμα του χρόνου.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι τα αρχεία δείχνουν ότι η περιοχή ήταν πλούσια σε φυσικούς και διατροφικούς πόρους και ότι τα τείχη της πόλης παρείχαν προστασία από πιθανές επιθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα