Το ChatGPT είναι το “hot θέμα” αυτής της περιόδου. Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI) πραγματοποιεί συνομιλίες που μοιάζουν σχεδόν ανθρώπινες και εκτελεί εργασίες που βασίζονται σε γλωσσικά μοντέλα κάνοντας το λογισμικό Siri να μοιάζει… ανόητο. Εργασίες ευρείας γκάμας: από τη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών μέχρι τη δημιουργία λεζάντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κοινωνία και επενδυτικός κόσμος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις όσον αφορά τις μελλοντικές δυνατότητες του ChatGPT. Πώς επηρεάζει όμως το κομμάτι των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης;

H δυναμική του chatbot υπερβαίνει κατά πολύ ένα απλό διασκεδαστικό παιχνίδι λέξεων. Υπάρχει πληθώρα επιχειρηματικών εφαρμογών για την τεχνητή νοημοσύνη: από την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών έως την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που μπορεί να βελτιώσει τις διαδικασίες παραγωγής.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις δυνατότητες, ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη ως το “next big thing” στον τομέα της τεχνολογίας (και ας χρονολογείται η παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης από τη δεκαετία του 1950). Ιδού 12 μετοχές εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης προς παρακολούθηση και επιλογή, και μια σύντομη ανασκόπηση των πιο δημοφιλών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Σημειωτέον πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαμορφώσετε το χαρτοφυλάκιό σας και να επωφεληθείτε από την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μπορείτε να επενδύσετε σε εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικά ή εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ή πωλούν “έξυπνα” εργαλεία. Μπορείτε να επενδύσετε σε εταιρείες που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, να ενισχύσουν το μάρκετινγκ ή την αποδοτικότητά τους.

Adobe (ADBE)

Η Adobe κατασκευάζει λογισμικό για τη δημιουργία περιεχομένου, το μάρκετινγκ, την ανάλυση δεδομένων, τη διαχείριση εγγράφων και τις εκδόσεις. Η ναυαρχίδα της, το Creative Cloud, είναι μια σουίτα σχεδιαστικού λογισμικού που την παρέχει μέσω συνδρομής. Το 2022, η Adobe ανακοίνωσε νέες δυνατότητες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης (ML) με το Experience Cloud, μια σουίτα εργαλείων μάρκετινγκ και ανάλυσης, που βοηθούν τις ομάδες πωλήσεων και μάρκετινγκ να κατανοήσουν πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις των καταναλωτών οι διάφορες πτυχές των διαφημιστικών εκστρατειών, ώστε να τις βελτιώσουν και να διαχειριστούν καλύτερα τα κονδύλια τους.

Alphabet (GOOGL)

Η μητρική εταιρεία της Google παρουσίασε πρόσφατα μια δοκιμαστική έκδοση του δικού της chatbot τεχνητής νοημοσύνης: του Bard. Το Bard λειτουργεί όπως το ChatGPT. Του υποβάλετε μια ερώτηση και αυτό αποκτά γρήγορα πρόσβαση σε πληροφορίες, τις οποίες συλλέγει, διαλέγει και συνοψίζει για να απαντήσει. Ορισμένοι πιστεύουν πως αυτό είναι το επόμενο βήμα στη διαδικτυακή “Αναζήτηση”. Αντί να κάνετε ένα ερώτημα σε μια μηχανή αναζήτησης και να παρουσιάζεται μπροστά σας μια επιλογή ιστοσελίδων προς προβολή, θα λαμβάνετε μια πλήρη και απλή απάντηση.

Δυστυχώς για την Alphabet, το Bard έκανε ένα λάθος στη δοκιμαστική του κυκλοφορία. Σε ένα σύντομο βίντεο παρουσίασης, το Bard έδωσε μία λανθασμένη απάντηση. Προφανώς, η Alphabet πρέπει να βελτιώσει την τεχνολογία της. Εκτός από το Bard, η Alphabet προσφέρει εργαλεία και υποδομές τεχνητής νοημοσύνης για επιχειρήσεις μέσω του cloud computing της Google.

Amazon (AMZN)

Η Amazon παρέχει υπηρεσίες και υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης μέσω των Amazon Web Services (AWS). Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιεί επίσης τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στο  e-shop της για να προτείνει προϊόντα. Η εικονική βοηθός Amazon Alexa λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Baidu (BIDU)

Η Baidu είναι κινεζική εταιρεία τεχνολογίας που “τρέχει” τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Baidu ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει το δικό της chatbot τον Μάρτιο. Γνωστό ως ERNIE bot στα αγγλικά και Wenxin Yiyan στα κινεζικά, το chatbot θα χρησιμοποιεί ένα γλωσσικό μοντέλο που ανέπτυξε εσωτερικά η εταιρεία. Η Baidu επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη εδώ και χρόνια. Όπως η Amazon και η Google, διαθέτει επίσης μονάδα cloud computing που υποστηρίζει διάφορες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης.

C3 AI (AI)

Η C3 AI παρέχει εφαρμογές SaaS για την ανάπτυξη και τη λειτουργία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε εταιρικό επίπεδο. Παρέχει σουίτες λογισμικού με σκοπό τη βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού και την ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και εξειδικευμένες εταιρικές λύσεις για κλάδους, όπως: χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Η C3 συνεργάζεται με την Alphabet στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας υποδομές και πόρους του Google Cloud. Όλες οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης της C3 είναι διαθέσιμες στο Google Cloud.

IBM (IBM)

Η IBM, μέσω των προϊόντων Watson, πωλεί υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης που βοηθούν τους πελάτες της να λαμβάνουν βέλτιστες αποφάσεις και να αποκομίζουν περισσότερα χρήματα. Το χαρτοφυλάκιο των λύσεων Watson περιλαμβάνει εφαρμογές που βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των πελατών μειώνοντας παράλληλα το κόστος, προβλέπουν αποτελέσματα και αυτοματοποιούν διαδικασίες εργασιών. Οι εταιρικοί πελάτες μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουν το Watson Studio της IBM για τη δημιουργία και ανάπτυξη δικών τους εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Η IBM έχει επίσης προβεί σε αρκετές εξαγορές εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια, όπως τις Turbonomic, Instana και Databand.ai.

Micron Technology (MU)

Η Micron Technology κατασκευάζει hardware μνήμης και αποθήκευσης υψηλής απόδοσης που τροφοδοτεί λύσεις τεχνητης νοημοσύνης. Τα προϊόντα της κατασκευάστριας εταιρείας  τσιπ χρησιμοποιούνται σε data centers και στην παραγωγή οχημάτων αυτόνομης οδήγησης. To 2019, η Micron ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της αγοράζοντας τη startup FWDNXT, που παρέχει hardware και software λύσεις.

Microsoft (MSFT)

Η Microsoft επενδύει στην OpenAI, την εταιρεία που ανέπτυξε το ChatGPT, από το 2019. Η συνεργασία ξεκίνησε με μια επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων και τη συμφωνία ότι η Microsoft θα παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες cloud computing στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης. Τον Ιανουάριο του 2023, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη συνεργασία με την OpenAI σε μια “πολυετή επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων”. Η Microsoft έχει θέσει ως στόχο να καταστήσει την τεχνητή νοημοσύνη ολοκληρωτικά προσβάσιμη μέσω της πλατφόρμας cloud computing Azure.

Όπως και η Alphabet, η Microsoft παρουσίασε πρόσφατα ένα chatbot για τη μηχανή αναζήτησης Bing. Δυστυχώς, το chatbot της Bing απέτυχε στο τεστ ακρίβειας, αφού παραποίησε οικονομικές πληροφορίες που αντλήθηκαν από τις τριμηνιαίες οικονομικές εκθέσεις της Gap και της Lululemon.

Nvidia (NVDA)

Η Nvidia κατασκευάζει μικροτσίπ υψηλής απόδοσης για λογισμικό και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης. Τον Οκτώβριο η Nvidia ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη μακροχρόνια συνεργασία της με την Oracle στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Oracle χρησιμοποιεί την πλήρη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia -τσιπ, συστήματα και λογισμικό- στο Oracle Cloud Infrastructure, έναν ανταγωνιστή των AWS της Amazon. Στόχος είναι να διευρυνθεί η πρόσβαση στις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης για τους εταιρικούς πελάτες της Oracle και να ενθαρρυνθεί η καινοτομία στον κλαδο.

Oracle (ORCL)

Η Oracle παρέχει υπηρεσίες cloud computing, software και hardware, συμπεριλαμβανομένου του Oracle Cloud. Πρόσφατα η εταιρεία επέκτεινε τη συνεργασία της με την Nvidia για να επεκτείνει τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που παρέχει σε εταιρικούς πελάτες.

Palantir (PLTR)

Η Palantir λειτουργεί πλατφόρμες εξόρυξης δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης για κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Το Gotham, η κυβερνητική πλατφόρμα της Palantir, βρίσκει μοτίβα σε ανομοιογενή δεδομένα, ώστε οι ομάδες πληροφοριών να μπορούν να εντοπίζουν και αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές απειλές. Ανεπιβεβαίωτες πηγές αναφέρουν ότι η Gotham έπαιξε ρόλο στον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011. Εταιρείες χρησιμοποιούν το Palantir Foundry για να στεγάσουν, να μετασχηματίσουν και να ταξινομήσουν δεδομένα προκειμένου να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους και να πάρουν αποφάσεις. Η Palantir εισήλθε στο Χρηματιστήριο το 2020 και πρόσφατα ανακοίνωσε το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο της (το δ’ τρίμηνο του 2022).

Tesla (TSLA)

Παρά τον ντόρο που έκανε το ChatGPT τις τελευταίες εβδομάδες, η διαχειρίστρια κεφαλαίων Cathie Wood υποστηρίζει ότι η Tesla είναι η καλύτερη μετοχή τεχνητής νοημοσύνης. Ειδικότερα, πιστεύει ότι οι εταιρείες που θα επωφεληθούν περισσότερο από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης είναι εκείνες που διαθέτουν τεράστια ιδιόκτητα σύνολα δεδομένων, τεχνογνωσία σε τομείς, καθώς και τεχνογνωσία τεχνητής νοημοσύνης. Η Tesla πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων διαθέτει τη μεγαλύτερη δεξαμενή δεδομένων οδήγησης στον κόσμο. Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη δύναμη μοντελοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους. (Σημειωτέον ότι η Ark Invest της Wood κατέχει 4,6 εκατ. μετοχές της Tesla, σύμφωνα με τις εγγραφές της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς).

Αμοιβαία κεφάλαια τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης

Εάν δεν θέλετε να επενδύσετε σε μετοχές τεχνητής νοημοσύνης, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) του κλάδου. Τέσσερα ETFs που αξίζει να παρακολουθήσετε είναι το Global X Robotics & Artificial Intelligence (BOTZ), το ROBO Global Robotics & Automation (ROBO), το iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector (IRBO) και το ARK Autonomous Tech & Robotics (ARKQ).

BOTZ

Από τον Φεβρουάριο, το BOTZ έχει στο χαρτοφυλάκιό του 43 μετοχές. Όλες βρίσκονται σε βηματισμό κερδοφορίας, καθώς διευρύνεται η εφαρμογή της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Η έκθεση στον τομέα αφορά κυρίως την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την υγειονομική περίθαλψη. Πάνω από 40% των συμμετοχών της είναι σε αμερικανικές εταιρείες, αλλά υπάρχει και έκθεση σε διψήφιο ποσοστό σε εταιρείες στην Ιαπωνία και στην Ελβετία. Το BOTZ έχει δείκτη συνολικών εξόδων 0,68%.

ROBO

Το χαρτοφυλάκιο του ROBO περιλαμβάνει 80 τίτλους ρομποτικής και καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη. Η μεγαλύτερη συμμετοχή του ETF, η Harmonic Drive Systems, αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από 2,5% του χαρτοφυλακίου. Άλλες σημαντικές συμμετοχές είναι στις IPG Photonics, Kardex Holding, Zebra Technologies και ServiceNow. Ο δείκτης συνολικών εξόδων του ROBO είναι στο 0,98%.

IRBO

Το IRBO είναι το πιο διαφοροποιημένο από αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια τεχνητής νοημοσύνης, με 118 συμμετοχές. Περίπου οι μισές είναι σε αμερικανικές εταιρείες, αλλά υπάρχει και έκθεση σε διψήφιο ποσοστό στην Κίνα και την Ιαπωνία. Μεμονωμένα καμία μετοχή δεν αντιπροσωπεύει άνω του 2% στο χαρτοφυλάκιο. Στις δέκα κορυφαίες συμμετοχές περιλαμβάνονται οι Spotify, Meta Platforms και Baidu. Ο δείκτης συνολικών εξόδων του IRBO είναι στο 0,47%.

ARKQ

Το ARKQ της Wood επενδύει σε 30 έως 50 εταιρείες που αναπτύσσουν ή υποστηρίζουν τις αυτόνομες μεταφορές, τη ρομποτική και τον αυτοματισμό, την τρισδιάστατη εκτύπωση, την αποθήκευση ενέργειας και την εξερεύνηση του διαστήματος. Οι αμερικανικές εταιρείες αποτελούν σχεδόν το 90% του ETF και η Tesla είναι η κορυφαία συμμετοχή. Ο δείκτης συνολικών εξόδων είναι στο 0,75%.

Οι προοπτικές 

Οι μεγάλες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι συναρπαστικές. Ορισμένες από τις πιο σύνθετες εφαρμογές της επιστήμης των δεδομένων θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στις υπηρεσίες πληροφοριών. Παρόλα αυτά, οι απογοητευτικές επιδόσεις του Google Bard και του Bing μάς υπενθυμίζουν ότι η τεχνολογία δεν έχει τελειοποιηθεί πλήρως.

Εάν επενδύσετε στην τεχνητή νοημοσύνη το 2023, διατηρήστε μακροπρόθεσμη θέση σε αυτές τις συμμετοχές. Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι το “next big thing” στις χρηματαγορές, αλλά το “next” δεν σημαίνει… αύριο. Διαμορφώστε ένα 5ετές χρονοδιάγραμμα και -όπως πάντα με τις επενδύσεις- να είστε έτοιμοι για κάποια μεταβλητότητα στην πορεία.

Διαβάστε περισσότερα