Οι απόδημοι που ζουν στο Μεξικό είναι από τους πιο ευτυχισμένους στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Internations, της παγκόσμιας κοινότητας για άτομα που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
Η έκθεση «Expat Insider» κατατάσσει 53 προορισμούς με βάση πέντε δείκτες: ποιότητα ζωής, ευκολία εγκατάστασης, εργασία στο εξωτερικό, προσωπικά οικονομικά και έναν δείκτη «απαραίτητα για τους εκπατρισμένους», ο οποίος καλύπτει τη στέγαση, τη διοίκηση, τη γλώσσα και την ψηφιακή ζωή.
Το Μεξικό κατατάσσεται στο Νο. 1 ως ο κορυφαίος προορισμός για μετανάστες, με το 90% των ανθρώπων να δηλώνουν ευχαριστημένοι με τη ζωή τους στο εξωτερικό σε αυτή τη χώρα, σε σύγκριση με το 72% παγκοσμίως.
Οι ξένοι που ζουν στο Μεξικό το αξιολογούν ιδιαίτερα για το πόσο εύκολο είναι να εγκατασταθείς εκεί, καθώς και για τη φιλικότητα των ντόπιων και την ευκολία δημιουργίας της δικής σου κοινότητας.
Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στο Μεξικό λένε ότι είναι εύκολο να προσαρμοστείς στην κουλτούρα της χώρας και η προσιτή διαβίωσή διευκολύνει την εύρεση στέγης. Αν και έχει χαμηλότερη βαθμολογία στην πολιτική σταθερότητα, οι αλλοδαποί λένε ότι απολαμβάνουν τις επιλογές αναψυχής τους σε όλη τη χώρα.
Η Ισπανία μπαίνει ως ο Νο. 2 καλύτερος προορισμός για τους ξένους που διαλέγουν να ζήσουν εκεί, καθώς το 87% είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους στο εξωτερικό, χάρη στον ισχυρό τομέα ψυχαγωγίας της (π.χ. η πρόσβαση σε ψυχαγωγικά αθλήματα και ένα εύκρατο κλίμα). Οι νεοφερμένοι απολαμβάνουν καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αν και περίπου 1 στους 3 είναι δυσαρεστημένοι με την τοπική αγορά εργασίας.
Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Παναμάς, όπου οι άνθρωποι λένε ότι είναι εύκολο να κάνεις φίλους, νιώθουν ασφαλείς στα προσωπικά τους οικονομικά και το 81% είναι συνολικά χαρούμενο.
Πολλοί από τους 10 κορυφαίους προορισμούς έχουν υψηλή βαθμολογία σε τομείς που αφορούν τη φιλικότητα, την ευκολία τακτοποίησης, τη διασκέδαση και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά είναι πιο μέτριοι όσον αφορά τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρουν.
Για τους προσανατολισμένους στην καριέρα ταξιδιώτες, οι εργαζόμενοι στην Ταϊβάν είναι οι πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους σε σύγκριση με τους ομολόγους τους σε όλο τον κόσμο. Οι ξένοι εργαζόμενοι στην Ταϊβάν λένε ότι απολαμβάνουν εργασιακή ασφάλεια, ισχυρή τοπική οικονομία και δίκαιες αμοιβές στην εργασία.
Αρκετοί προορισμοί με κορυφαία βαθμολογία έχουν επίσης τις δικές τους βίζες για ψηφιακούς νομάδες – συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού, της Ισπανίας, του Παναμά και της Πορτογαλίας – δίνοντας περαιτέρω κίνητρα στους απομακρυσμένους εργαζόμενους να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε μια διαφορετική χώρα.
Εν τω μεταξύ, οι προορισμοί που βρίσκονται στην βάση της κατάταξης για τους αλλοδαπούς περιλαμβάνουν το Κουβέιτ, τη Νορβηγία, την Τουρκία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία. Οι ξένοι που ζουν στο Κουβέιτ, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα λένε ότι είναι δύσκολο να εγκατασταθούν και να βρουν νέους φίλους, ενώ εκείνοι στην Τουρκία και τη Νότια Κορέα λένε ότι είναι δυσαρεστημένοι με την απαιτητική εργασιακή κουλτούρα εκεί.
Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση της γενικής κατάταξης. Πιο συγκεκριμένα, για τους επιμέρους δείκτες που απαρτίζουν την «ποιότητα ζωής» όπου βρίσκεται στην 36η θέση, είναι 11η όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο, 38η στις μετακινήσεις, 41η στην υγεία, 30η στη ασφάλεια και 32η ως προς το περιβάλλον.
Όσον αφορά την ευκολία εγκατάστασης η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση παγκοσμίως (5η στον πολιτισμό, 10 στην φιλικότητα, 8η στην ευκολία να κάνεις φίλους).
Όσον αφορά την εργασία, η Ελλάδα πέφτει στη 51η θέση (53η στις προοπτικές καριέρας, 41η στην ισορροπία εργασίας – προσωπικής ζωής, 51η σε μισθούς και εργασιακή ασφάλεια, 42η στην εργασιακή κουλτούρα)
Όσον αφορά τα προσωπικά οικονομικά των αλλοδαπών η χώρα μας βρίσκεται στην 21η θέση.
Όσο δε για τα απαραίτητα για τους αλλοδαπούς, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 47η θέση (44η για ψηφιακά θέματα, 51η για διοικητικά/γραφειοκρατικά, 18η στη στέγαση, 40η για γλώσσα)