Φορολογικό καθεστώς, υγειονομική περίθαλψη, φιλικότητα των ντόπιων, κλίμα και κόστος διαβίωσης είναι μερικοί από τους παράγοντες που εξετάστηκαν, για να διαμορφώσουν τη λίστα με τις καλύτερες χώρες του κόσμου για τους συνταξιούχους.
Την κορυφαία θέση στη λίστα της σχετικής ετήσιας μελέτης που εκπόνησε το U.S. News & World Report, κατέκτησε για δεύτερη συναπτή χρονιά η Ελβετία, ενώ ψηλά στη λίστα των 87 χωρών βρίσκονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Ειδικότερα, η Ελβετία θεωρήθηκε η καλύτερη χώρα για άνετη συνταξιοδότηση, κατά κύριο λόγο χάρη στο άριστο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στο φορολογικό καθεστώς. Μάλιστα, κέρδισε την «πρωτιά» παρότι είναι ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες, με τους συνταξιούχους να υπολογίζεται πως χρειάζονται τουλάχιστον 3.500 δολάρια για να ζήσουν άνετα, ιδίως στις μεγαλύτερες πόλεις. Για όσους έχουν μεγάλη περιουσία βέβαια θεωρείται φορολογικός παράδεισος.
Στη δεύτερη θέση, ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία, η οποία ανέβηκε δύο θέσεις από πέρυσι. Η χώρα διαθέτει προσωρινή συνταξιοδοτική βίζα σε ξένους άνω των 66 ετών, η οποία απαιτεί κάποιου είδους επένδυση στη χώρα. Επίσης, προσφέρει ειδική βίζα σε γονείς κατοίκων της χώρας. Κρίσιμο ρόλο στην υψηλή θέση της στην κατάταξη έπαιξε ότι παρέχεται δωρεάν ή μερικώς επιχορηγούμενη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, μία θέση χαμηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη λίστα του U.S. News & World Report του 2023, η οποία διαθέτει ταξιδιωτική βίζα για τους ενδιαφερόμενους εκτός Ε.Ε. και η απόκτησή της θεωρείται συχνά ευκολότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες του μπλοκ. Επίσης, διαθέτει πρόγραμμα Χρυσής Βίζας για να γίνει κανείς μόνιμος κάτοικος μέσω επενδύσεων στη χώρα.
Τη δεκάδα με τις χώρες που προσφέρουν άνετη σύνταξη για ξένους συμπληρώνουν η Αυστραλία, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο. Σημειώνεται πως η Ελλάδα κατακτά την 14η θέση ανάμεσα στην Αυστρία (13) και την Ιρλανδία (15).
Τα συμπεράσματα βγήκαν βάσει έρευνας σε 17.000 άτομα διεθνώς και η κατάταξη των χωρών συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την συνταξιοδότηση έγινε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μιας ομάδας περίπου 5.900 ερωτηθέντων τουλάχιστον 45 ετών.